Umíme ocenit ženskou práci nejen na papíře?

6.3.2019 00:00   |   Peníze
Práce žen ještě stále není mnohdy doceněna, ačkoli se o rovnosti mužů a žen v práci mluví neustále. I oficiální statistiky to potvrzují: Plat, který muži a ženy obdrží za stejnou práci, se liší.

Umíme ocenit ženskou práci nejen na papíře?

Pravda je totiž taková, že když ženy na pár let přeruší svou kariéru kvůli výchově dítěte, své mužské protějšky často už platově nedoženou. Zamýšlí se nad tímto problémem zaměstnavatelé? Může snad ovlivnit, respektive zlepšit situaci i přístup samotných žen?

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Osmiboj pro ženy, aby si vyjednaly lepší plat
Domácnosti neumějí dobře hospodařit
Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?

„Snadno se to řekne a hůře provede, ale jsem také žena a vím, jak je důležité, aby maminka na rodičovské dovolené neztratila kontakt se svou profesí a snažila se dál vzdělávat,“ říká Jaroslava Šindelářová, HR team leader ve skupině Geis, která se zabývá přepravou a skladováním.

Sladit přání a možnosti

„U nás si velmi vážíme žen, které si chtějí i během péče o dítě udržet svou kvalifikaci. Dva nebo tři roky rodičovské dovolené jsou v životě firmy celkem dlouhá doba, ve které může nastat mnoho změn jak v náplni práce, jejím stylu, nebo ve využívaných technologiích. Proto, pokud to pozice umožňuje, nabízíme například občasné výpomoci nebo zkrácené úvazky,“ dodává.

Podle ní to platí především v administrativě nebo obchodu. Před nástupem je ale třeba si upřímně odpovědět na otázku, jaké jsou moje možnosti. Jak bude fungovat rodina, jak se může zapojit partner, kolik času můžu, respektive chci práci dát .

„Na základě toho pak je potřeba vyhledávat vhodná pracovní místa. Většina z nás řeší podobné problémy – školku, kroužky, družinu, hlídání. Ten samý přístup ale doporučuji i před návratem do pracovního procesu po ukončení rodičovské dovolené,“ dodává Šindelářová.

Proč je lepší se vracet

Mnoho maminek po rodičovské dovolené zvažuje, zda se vrátit na stejné místo nebo zda si najít jinou práci.

„Záleží na mnoha okolnostech, někdy návrat není z různých důvodů jednoduše možný. Obecně platí, že i návrat na původní místo vždy znamená potřebu nového zaškolení,“ připomíná Šindelářová s tím, že některé maminky mají nereálné požadavky.

„Prezentují se tak, jakoby z nich mateřství udělalo kvalifikovaného manažera, očekávají speciální zacházení nebo si kladou nereálné podmínky ohledně stylu práce nebo pracovní doby. Někdy mívám pocit, že zapomínají, že nejsou jedinými ženami, které mají rodinu, že i jejich budoucí nadřízení nebo kolegové také musí skloubit zaměstnání a péči o rodinu.“

Vstřícnost z obou stran

Skupina Geis má v České republice zhruba 1 600 zaměstnanců. „Většina pracovních pozic je spíše provozního charakteru, a z celkového počtu zaměstnanců tvoří 43% ženy.

„Nejsou jen na administrativních pozicích, máme u nás ženy i na pozicích řidičů, v reklamacích, na zákaznických linkách, i na manažerských postech, například na pozicích manažerek,“ doplňuje Šindelářová.

„Průměrný věk našich zaměstnankyň je 37 let, nebráníme se zaměstnávání čerstvých absolventek, žen po mateřské ani žen v předdůchodovém věku. Naopak si ceníme dosavadní praxe a zkušeností a maminkám s dětmi umíme vyjít vstříc při požadavcích na úpravu pracovní doby. Pokud je to provozně možné, umožňujeme i práci na zkrácený pracovní úvazek.“

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto Geis

Přečtěte si také

 


Diskuse: Umíme ocenit ženskou práci nejen na papíře?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci