Vážná nemoc se může přihlásit zvýšenou únavou

31.5.2017 00:00   |   Zdraví a krása
Obědy v rychlém občerstvení, minimum pohybu a nikdy nekončící stres si vybírají svou daň. Stále více lidí v důsledku nezdravého způsobu života a dědičných dispozic slyší od svého lékaře jasnou diagnózu – diabetes mellitus.

únava a nemoc

Cukrovka nebolí. Do lékařské ordinace pacienta přivedou až první zdravotní problémy. V té době se u něho může již plně rozvinout některá z komplikací způsobených diabetem. Ze zdravého člověka se může stát osoba závislá na přístrojích i na pomoci druhých (například po amputaci končetin).

V České republice se v roce 2015 s touto chorobou léčilo skoro 860 tisíc osob, vyjádřeno v procentech je to takřka 8 procent populace – a to jsou ještě jen případy lékařsky podchycené... V roce 2010 to bylo o necelých 60 tisíc osob méně. A ve srovnání s rokem 2000 se zvýšil počet diabetiků bezmála o 200 tisíc!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Antioxidanty mohou vyvolat cukrovku
Pero – pomocník při léčbě diabetu
Z malého Tomáška je cukrovkář

Každý rok lékaři nově odhalí cukrovku u přibližně 10 tisíc osob. Pokud by se počet pacientů zvyšoval tímto tempem, bude podle odhadu odborníků v roce 2035 každý desátý Čech trpět diabetem. Výskyt cukrovky přitom stoupá nejen mezi staršími lidmi, ale i ve střední věkové skupině.

6krát – se během života jedné generace zvýšil na světě počet diabetiků.
422 milionů žilo v roce 2014 na světě diabetiků ve věku od 20 do 79 let.
1,5 milionů – tolik životů si ve světě vyžádala cukrovka v jediném roce (2012).

Diabetes postihuje častěji ženy, které tvoří 54 procent všech léčených pacientů. Více je postihuje diabetes 2. typu. Ženy se totiž dožívají vyššího věku než muži a cukrovka tohoto typu se více vyskytuje u starších osob. U diabetu 1. typu je poměr žen a mužů mezi pacienty vyrovnaný.

Není cukrovka jako cukrovka

Diabetes mellitus, cukrovka, označuje více onemocnění spojených se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi (tzv. hyperglykémie). Její příčina se liší u jednotlivých typů diabetu:

Diabetes mellitus 1. typu

Zvýšenou hladinu cukru způsobuje nedostatek inzulínu v těle, který produkují specializované buňky slinivky břišní. Buňky jsou ničeny autoimunitní reakcí organismu, kdy tělo považuje za škodlivé vlastní tkáně.

Diabetes mellitus 2. typu

Tento typ diabetu se projevuje sníženou citlivostí tkání na vlastní inzulín. Vzniká tak jeho relativní nedostatek. Nejčastější příčinou je nezdravý životní styl, respektive nedostatek pohybu, přejídání a s ním spojená nadváha i obezita.

Těhotenská cukrovka

Tzv. gestační cukrovku lékaři odhalí asi u 3 procent žen. Většinou se projeví až v druhé polovině těhotenství, kdy slinivka nedokáže reagovat na zvýšenou potřebu inzulínu. Příznaky zmizí po porodu při odloučení placenty. Častěji postihuje ženy, které k ní mají genetické dispozice.

Ostatní typy diabetu

Cukrovka se může projevit také ve spojitosti s poruchami žláz s vnitřní sekrecí, například štítnou žlázou, při chorobách poškozujících slinivku břišní, jako následek užívání některých léků či po kontaktu s určitými chemikáliemi.

Předstupněm diabetu 2. typu mohou být tzv. hraniční stavy cukrovky. Zvyšující se hladina cukru v krvi představuje riziko obzvláště pro člověka, který trpí vysokým krevním tlakem a zároveň vysokým cholesterolem.

Mýty a skutečnost

• Mýtus: Cukrovka znamená jen vyšší cukr v krvi.

Skutečnost: Trvale zvýšená hladina cukru v krvi vede k rozsáhlým komplikacím. Dochází k poškozování a zužování velkých, malých cév i drobných tepének. Jejich nedostatečné prokrvování může vést k celé řadě komplikací, například k ischemické chorobě srdeční nebo ztrátě zraku.

• Mýtus: Jedinou možnou léčbou je užívání inzulínu.

Skutečnost: Léčba cukrovky závisí na jejím typu. Pacienti s 1. typem si musí po celý život aplikovat inzulín. Lidé s 2. typem mají několik možností, jak dostat svoji nemoc pod kontrolu. Některým z nich postačí úprava jídelníčku a změna životního stylu. Jiným doporučí lékař užívat léky ve formě tablet, tzv. antidiabetika. Další skupina pacientů si musí aplikovat již zmiňovaný inzulín.

• Mýtus: Diabetes 2. typu může postihnout pouze dospělého člověka.

Skutečnost: Cukrovka tohoto typu je skutečně častěji odhalena u lidí středního věku a starších. Při současnému nezdravému životnímu stylu však dnes již ohrožuje i děti a mladé lidi.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Levné oční operace mohou poškodit zrak
Oči a akupunktura? Nebojte, do očí se nepíchá
Když má dítě problém, nejsou za tím oči?

Úhlavní nepřítel – diabetes 2. typu

Nejrozšířenějším typem diabetu je cukrovka 2. typu a její výskyt stále stoupá. Propuknutí choroby závisí nejen na genetických dispozicích člověka, ale i na jeho životním stylu.

Typickým projevem cukrovky 2. typu je tzv. inzulinová rezistence. Slinivka produkuje vlastní inzulin, tkáně v těle na něj ale nereagují dostatečně. Je narušená jejich citlivost vůči inzulinu a tak vzniká jeho relativní nedostatek. Stejně jako u diabetu 1. typu se zvýší hladina cukru v krvi.

Nemoc dlouho probíhá bez zjevných příznaků. První signály choroby, například zvýšenou únavu, nedostatečnou erekci u mužů nebo větší žízeň, mohou lidé přehlížet. Jejich původ přičítají nadměrnému stresu nebo přepracovanosti.

Prvním projevem, který lidé opravdu zaznamenají, může být i porucha vědomí při vysoké hladině cukru v krvi nebo závažná komplikace, například diabetická noha (špatně se hojící vředy). Nejčastěji lékaři odhalí diabetes náhodně při preventivní prohlídce, jejíž součástí je i laboratorní analýza krve.

Tento typ cukrovky se často vyskytuje u přímých příbuzných. Genetika je zde důležitým rizikovým faktorem. Vyšší riziko onemocnění je však jednoznačně spojeno také s přejídáním, nedostatkem pohybu, nadváhou až obezitou.

„Hořký“ život diabetika

Diagnóza cukrovka 2. typu s sebou nese celou řadu rizik, které mohou vést k vážným zdravotním potížím. Mezi ně patří především riziko vzniku tzv. pozdních komplikací. Malé i velké cévy poškozuje dlouhodobě neuspokojivá metabolická kompenzace cukrovky, tzn. trvale zvýšená hladina krevního cukru. Postiženy bývají především cévy a tepny očí, nervů a ledvin. Projevuje se například poruchou erekce nebo aterosklerózou.

a) Diabetická mikroangiopatie

Postiženy bývají především drobné cévy. Jejich specifické změny se projevují především v ledvinách, očích a nervech.

b) Diabetická makroangiopatie

Diabetická makroangiopatie urychluje proces vývoje aterosklerózy (kornatění tepen) velkých cév. Ukládající se tuk je postupně zužuje. V pozdějších stádiích může zcela uzavřít tepny. Ateroskleróza u diabetiků vzniká rychleji a má závažnější průběh než u nediabetiků. První změny se mohou projevit už v nižším věku.

K poškození cév přispívají i další rizikové faktory, například vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevních tuků, kouření, nedostatek fyzického pohybu a s ním spojená obezita až nadváha apod. V souvislosti s častějším výskytem aterosklerózy jsou diabetici více ohroženi srdečním infarktem, cévní mozkovou příhodou a hrozí jim i amputace nohy. Tyto komplikace mívají závažnější průběh, objevují se v mladším věku a pacienti mají horší prognózu.

Poškození ledvin

Méně známou, přesto velmi závažnou, pozdní komplikací diabetu je postižení ledvin, tzv. diabetická nefropatie, která postihuje až 40 procent diabetiků. Do přímého ohrožení života se dostává 5 až 8 procent z nich.

Diabetickou nefropatii způsobuje postižení drobných cév (tzv. mikroangiopatie) ledvinových klubíček (glomerulů). Úkolem těchto klubíček je zadržovat v krvi bílkovinu a propouštět vodu, minerály a odpadové produkty vzniklé látkovou přeměnou v těle.

Při jejich postižení se zhoršuje filtrační schopnost ledvin. V moči se nejprve objeví bílkovina albumin. Později se přidávají všechny typy bílkovin a postupně dochází k poruše funkce ledvin až k selhání ledvin.

Odhalit poruchu ledvin lze prostřednictvím tzv. mikroalbuminurie. Při tomto vyšetření zjišťuje diabetolog nebo praktický lékař hladinu bílkoviny v moči, což je první signál možného poškození ledvin. Musí se však provádět pravidelně, aby bylo možné zjistit, zda hladina bílkoviny stoupá či ne.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Skořice zavoní a pomůže proti cukrovce
Když nám v hubnutí brání metabolismus
Klidné posezení... a nemalé problémy jsou tu!

Poškození ledvin vzniká především kvůli špatné kompenzaci cukrovky a genetickým dispozicím k vysokému krevnímu tlaku. Lékaři zatím nedokáží odhadnout, kterého diabetika může nefropatie ohrozit. K poškození ledvin může kromě již zmíněných faktorů přispět také:

  • zvýšená hladina krevních tuků,
  • nadbytečný příjem bílkovin ve stravě,
  • kouření cigaret,
  • genetická dispozice k srdečním chorobám.

Postižení ledvin probíhá dlouhou dobu skrytě. Pacient nemá žádné větší obtíže. Ve většině případů si může začít stěžovat na zhoršení zraku (diabetická retinopatie). Vážné zdravotní komplikace nastávají až v konečné fázi, tedy přibližně po 5 až 8 letech od prvních známek zvýšené hladiny bílkoviny v krvi. V tomto stadiu je již proces nezvratný.

Jak problémům předcházet

Nejlepší prevencí vzniku diabetu je dodržování zásad zdravého životního stylu. Důležitou roli hraje především pestrá a vyvážená strava, nekuřáctví, minimum stresu a pravidelný pohyb. Snížením hmotnosti o 10 procent se omezí riziko cukrovky o 43 procent. Pravidelným pohybem je možné eliminovat vznik diabetu o celých 50 procent.

Pokud lékař u člověka odhalí cukrovku, je důležité, aby změnil svůj dosavadní životní styl. Především pohyb v kombinaci s dietou může u diabetiků s 2. typem zlepšit citlivost tkání na inzulín, zlepšit průnik cukru do buněk a upravit jeho hladinu v krvi.

Předcházet všem tzv. pozdním komplikacím je možné, pokud se zajistí optimální metabolická kompenzace a dosažení nízkých hodnot glykemie. Součástí prevence těchto obtíží by měla být také léčba všech rizikových faktorů, tedy upravení krevního tlaku a snížení cholesterolu v krvi.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Vážná nemoc se může přihlásit zvýšenou únavou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci