Ben Cristovao: Internet a opravdový život – to jsou propojené světy

29.4.2017 00:00   |   Společnost
VIDEO – Do kin přichází šokující film The Circle s Tomem Hanksem a Emmou Watson v hlavních rolích (přečtěte si TADY). Americký sci-fi thriller je o dokonalém životě sdíleném nepřetržitě, online.

sociální sítě, Cristovao

A jaký ve skutečnosti je život na internetu a sociálních sítích ví velmi dobře Ben Cristovao, zpěvák, textař, herec, vrcholový snowboardista a nový mistr Evropy v jiu-jitsu, který vstoupil do showbyznysu jako finalista premiérové řady talentové soutěže Česko Slovenská Superstar (o soutěži jsme podrobně psali ZDE).

Ben Cristovao patří – podle významného ekonomického magazínu Forbes – mezi naše internetové fenomény a je sedmou nejvlivnější osobností na největších sociálních sítích jako je Facebook, Instagram či YouTube.

Seznam se bezpečně

Pochopitelně, že si Ben premiéru sci-fi thrilleru The Circle nenechal ujít. Divákům pak navíc ještě představil projekt Seznam se bezpečně, který dětem i dospělým usnadňuje život na internetu, upozorňuje na jeho nástrahy a rizika komunikace na sociálních sítích.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nezakazujte dětem internet. Ochraňte je před riziky
Brouzdáte po internetu? Tak pozor na zločince!
Znáte netholismus, závislost na internetu?
Kyberšikana – když je počítač nepřítelem dětí
VIDEO – Vilík to rozbalil na parketu a má 30 milionů

„Ještě stále mnoho lidí se domnívá, že na internetu nic nehrozí a že je to něco jiného, než opravdový život. Není to pravda, jsou to propojené světy! A na to se snažíme poukázat projektem Seznam se bezpečně,“ říká Ben Cristovao.

150 falešných Benů

„Já mám třeba jen na Facebooku falešných 150 profilů. A ten můj pravý profil mi Facebook smazal jako falešný,“ směje se Ben Cristovao, který se narodil do česko-angolského manželství. Rodiče se rozvedli, když měl Ben čtyři roky a jeho sestře Biance bylo půldruhého roku.

Pokud jde o propojení internetu s reálným životem, zná Ben Cristovao dost závažných problémů, i když příklad, který nakonec uvedl, patří mezi ty spíše lehčí případy – je o tom, jak "obdržel" facku a navíc nezaslouženě:

„To bylo kvůli tomu, že kdosi z takzvaně ´mého´ – tedy falešného – profilu psal jedné slečně. A já jsem pak dostal od její maminky facku jako hrom. V tu chvíli byl reálný život s tím online životem propojený opravdu pořádně.“

V pasti kamer, kdy sdílet znamená sledovat

Ve filmu The Circle se Emma Watson ocitne v pasti všudypřítomných kamer svého zaměstnavatele, společnosti Circle a Toma Hankse, který ztvárnil šéfa této všemocné společnosti, pro jejíž předobraz si filmoví tvůrci vybrali firmy, jakými jsou Facebook, Google či YouTube.

Emma Watson v roli nadšené a poněkud naivní Mae nejprve souhlasí, že bude pod dohledem kamer žít život sdílený nepřetržitě. Postupně však začne zjišťovat, že všechno, co tak o sobě prozradí, může být kdykoliv zneužito.

Video
The Circle se sice prezentuje jako sci-fi, avšak mnohé z filmu již připomíná naši běžnou realitu, svět virtuálních přátelství a sdílení informací, soukromých údajů, které o sobě dáváme na internet, na sociální sítě...

„Strašidelné i děsivé je, že si dovedu představit žít takto nepřetržitě, online. Třeba jen týden, ale dovedu. A asi to tak má i spousta dalších lidí,“ říká Ben Christovao po shlédnutí filmu The Circle.

Soukromí na internetu si ale Ben snaží chránit: „Svojí kameře v telefonu rozhodně neukazuji vše. Mám svá místa a lidi, co v mém online životě nejsou.“

Vše je zneužitelné

Ve sci-fi filmu The Circle prosazuje hvězdný Tom Hanks v roli charismatického šéfa a vizionáře nejen naprostou otevřenost, ale také sdílení životů bez tajemství a bez soukromí.

Ben Cristovao ovšem upozorňuje, že až takové sci-fi to ve skutečnosti není.

Na sociálních sítích totiž lidé běžně sdílejí, kde se zrovna nacházejí, co dělají i co skvělého prožívají nebo co je trápí.

A to vše patří na internetu mezi velmi zneužitelné informace a nebezpečí, jakými se projekt Seznam se bezpečně rovněž důkladně zabývá.

Budu zase víc přemýšlet

„Hodně dbám na to, abych věci dával na sociální sítě zpětně. Aby nebylo zřejmé, kde se v ten okamžik nacházím,“ dává Ben Cristovao zároveň i jednoduchou radu všem uživatelům internetu.

„Stává se, že občas tuhle svou hranici překročím a zasdílím něco hned. Musím se ale přiznat, že film The Circle mně poněkud vyděsil, takže o těchto věcech budu zase víc přemýšlet,“ říká Ben Cristovao (na titulním snímku je s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a mistryní světa v hodu oštěpem Barborou Špotákovou a s režisérem Jakubem Kohákem při natáčení videa populárního projektu Sportuj s námi, pořádaného Českou unií sportu).

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Ben Cristovao: Internet a opravdový život – to jsou propojené světy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci