Tom Hanks: Vědět je dobré, ale vědět všechno je ještě lepší

7.3.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne v pasti, pod permanentním dohledem Toma Hankse a všudypřítomných kamer. Vstoupí tak do kruhu, z něhož možná nepovede cesta ven.

The Circle

Napínavý a místy až děsivý příběh vyvolává znepokojivé otázky: Je to vůbec ještě sci-fi? Není to spíš už realita?

Vždyť mnohé z filmu The Circle již teď připomíná náš běžný život, svět sdílení informací. Ať se jedná o soukromé údaje, které o sobě prozrazujeme na sociálních sítích, či o různá virtuální přátelství a kolikrát i snahu dozvědět se jeden o druhém snad úplně všechno.

Ani samotní tvůrci nijak netají, že se při přípravě filmu inspirovali tím, jak funguje například Facebook, Google nebo YouTube.

Video
Trailer k filmu The Circle.

Vedle hlavních protagonistů, Toma Hankse a Emmy Watson, hraje ve filmu také John Boyega (Hvězdné války: Síla se probouzí). The Circle se stal poslední filmovou rolí pro vynikajícího herce Billa Paxtona (Apollo 13, Titanic, Na hraně zítřka, Vetřelci).

A hvězdného Toma Hankse oslovil námět i knižní předloha The Circle natolik, že se navíc stal i jedním z producentů filmu.

Svět bez tajemství a bez soukromí

Svět bez hladu. Svět bez válek. Svět bez nemocí. A také svět bez tajemství a bez soukromí. Neomezené možnosti. Všudypřítomné kamery... a všechno, co se natočí, může být kdykoliv použito bez ohledu na následky.

Technologie úchvatné a největší high-tech společnosti Circle mají moc doslova změnit svět. Neexistuje problém, který by nebylo možné vyřešit. Zkrátka, pro Mae (Emma Watson) je to zaměstnání snů, do kterého naprosto okouzlena byla právě přijata, aniž by cokoliv nepravého tušila.


Mae v podání Emmy Watson.

Sdílet znamená sledovat

Tom Hanks ztvárnil roli Eamona Baileyho, charismatického šéfa a zakladatele Circlu. Je to vizionář, který v této high-tech společnosti vybudoval ráj na Zemi ve své touze po dokonalém světě.

Jeho receptem na pokrok a na šťastné a spokojené lidstvo je svět bez tajemství. Jinak řečeno, jedná se mu o naprostou otevřenost a transparentnost všech zúčastněných osob, o sdílení... a sledování.


Co všechno potká filmovou Mae ve vysněném zaměstnání?

Mae (Emma Watson) – obklopená v zaměstnání vymoženostmi supermoderní společnosti, ohromená ideály a vzájemností – se na návrh samotného šéfa Eamona Baileyho (Tom Hanks) zapojí do experimentu, který by mohl štěstí a pokrok z Circlu rozšířit po celém světě.

Současně s tím však Mae začne potkávat tajemného muže. Stane se její nový život opravdu pohádkovým snem, anebo spíše hororovou noční můrou? Bude mít kruh, do něhož vstoupila, také cestu ven?

Kdo má tajemství, lže

Film The Circle byl natočen podle stejnojmenné knihy Davea Eggerse (u nás vyšla pod názvem „Kruh“), bestselleru, který je srovnáván s klasikami, jakými jsou romány „1984“ od George Orwella a „Konec civilizace“ od Aldouse Huxleyho.

Avšak režisér James Ponsoldt není zdaleka tak kategorický, když jde o téma pokroku, technologického rozvoje a životního pohodlí v kontextu ztráty soukromí, když říká:

„Nejsou snad ideály společnosti Circle správné? Vždyť za nimi stojí snaha změnit svět k lepšímu! A kdo by přece nechtěl, aby svět byl lepší?“


Všechno se nahrává, nic neunikne. Kdo nám to, kdy pustí a použije bez ohledu na následky?

Nepříjemně aktuální film

Režisér James Ponsoldt si ale zároveň uvědomuje, jak je jeho film nepříjemně aktuální. Je pravdou, že do určité míry se The Circle odehrává ve světě, v němž už reálně žijeme.

„Rozhodně však nechci diváky moralizovat nebo snad nabádat, aby se třeba v pátek večer šli raději projít a nebyli na Facebooku. My jsme prostě chtěli natočit silný příběh, který je temný, ale má vtip, ironii a který postupně přejde do napínavého thrilleru,“ vysvětluje James Ponsoldt.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Tom Hanks: Vědět je dobré, ale vědět všechno je ještě lepší

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci