Hugh Jackman se loučí s Wolverinem po 17 letech

24.2.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Příběh největšího komiksového hrdiny, jaký byl kdy stvořen, vrací do kin – údajně naposledy v této roli - Hugha Jackmana ve snímku Logan: Wolverine.

Logan

Film bezesporu osloví všechny dlouhodobé příznivce Wolverina, kteří sledovali Jackmanova vyobrazení uplynulých 17ti let. Ale nic netrvá věčně: „Nastal okamžik, kdy mi došlo, že to je můj poslední,“ říká Jackman.

Jackmana (nominovaný na Oscara) tentokrát režisér James Mangold přivádí v syrovém, působivém a dramatickém příběhu o obětování se a vykoupení. S ním pak Patricka Stewarta (X-Men: Budoucí minulost), Stephena Merchanta, Richarda E. Granta a nováčkem Dafne Keenovou.

Video
Trailer k filmu Logan: Wolverine

Logan se neschová

Píše se rok 2029. Mutanti jsou pryč – nebo téměř pryč. Osamělý, sklíčený Logan propíjí dny ve skrýši na vzdáleném konci mexické hranice a vydělává drobné jako nájemný řidič.

Jeho společníky v exilu jsou vyhnanec Caliban a churavý profesor X, jehož výjimečná mysl je sžírána zhoršujícími se záchvaty.

Ale Loganovy pokusy skrýt se před světem a jeho dědictvím náhle skončí, když se objeví záhadná žena s naléhavou žádostí, aby Logan doprovodil jednu výjimečnou dívku do bezpečí.

Avšak brzy musí vytasit své drápy, když je nucen postavit se temným silám a ničemovi ze své vlastní minulosti. Během mise na život a na smrt se časem unavený válečník vydává na dlouhou cestu k naplnění svého osudu.

Nejznámější mutant

Hugh Jackman poprvé propůjčil svou elektrizující energii mutantovi známému jako Wolverine už v roce 2000 v původním filmu režiséra Bryana Singera X-Men, který byl prvním moderním komiksovým trhákem.

Od té doby se uznávaný australský herec vtělil do nejznámějšího mutanta na světě na filmovém plátně ještě rekordně desetkrát. Tentokrát měl ale Jackman s Loganem šanci vytvořit něco skutečně zvláštního, možnost odložit své dlouhodobé filmové druhé já.

V úvodu filmu je Logan ve zranitelném a zlomeném stavu a kletba nesmrtelnosti na něj těžce doléhá, když pečuje o oslabeného Charlese Xaviera (Patrick Stewart) v opuštěné tavírně rudy na okraji ropného pole.

Připojí se k nim třetí mutant Caliban (Stephen Merchant), který hledá úkryt v anonymitě v době, kdy svět věří, že mutanti patří minulosti.

Neochotný ochránce

Ale Loganovy dny popíjení v relativní osamělosti jsou přerušené, když se ocitá jako neochotný ochránce mladé dívky Laury (Dafne Keenová), která má síly podivuhodně podobné těm jeho: z jejích rukou a novou vyrážejí stejné adamantiové drápy jako z Wolverinových.

Logan a profesor X mají za úkol ochránit ji od zabijáckého kybernetického zločince Donalda Pierce (Boyd Holbrook) a vydávají se nepřátelským teritoriem, aby Lauru dopravili do místa zvaného Ráj, kde jsou prý mladí mutanti v bezpečí…

„Chtěli jsme něco, co by působilo jinak, velmi nově, v podstatě něco velmi lidského,“ říká Jackman, „protože mi připadá, že síla X-Men a síla Wolverina je více v jeho lidskosti než v jeho nadlidských silách.“

Chtěli Wolverina zlidštit

„Když jsem postavu zkoumal naposledy, chtěl jsem zjistit, kdo vlastně ten člověk je, zda je něco víc, než jen to, co dokážou jeho drápy,“ dodává Hugh.

Už od začátku měl Jackman dar vždy objevit Loganovu lidskost pod jeho drsným, hluboce zjizveným zevnějškem. Ale s tímto hluboce citovým podáním uzavírá herec kruh – tvrdě útočící samotář s doutníkem je nyní zarytě věrný kamarád ve zbrani, ochotný obětovat všechno pro to, v co věří.

„Hugh i já jsme oba byli nerozhodní, jestli máme udělat další ze série,“ přiznává režisér. „Pokud jsme do toho měli jít, pak do příběho založeném na hrdinovi, kde bychom zkoumali strachy a slabosti nadpozemských hrdinů ve filmu, který by je zlidštil,“ říká režisér.

zto, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Hugh Jackman se loučí s Wolverinem po 17 letech

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci