Matt Damon na Velké čínské zdi

28.12.2016 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Velká čínská zeď. Největší stavba na světě všech dob. Její tvůrci museli mít dobrý důvod, aby se do takového díla pustili. Ale jaký to byl důvod? Proč vyrostlo dílo, které jediné je z Měsíce viditelné pouhým okem?

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Yimou Zhang (český přepis zní Čang I-mou) , který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace.

Video
Trailer k filmu Velká čínské zeď

Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu.

Mise sebevrahů

Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád.

Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava.

Každý bojovník dobrý

Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu.

Velká čínská zeď je historicky největší film, který se natáčel na území nejlidnatější země na světě. Její producenti i proto nechtěli nic ponechat náhodě a dali dohromady výjimečnou sestavu, v níž figuruje hned 25 držitelů Oscara.

Film pro Asii, Evropu i Ameriku

Velkolepost filmu pak zaručuje jeho režisér Čang I-mou, který kromě fantastických filmů  režíroval i slavnostní zahájení olympijských her v Pekingu. Podle něj však největší výzva ležela na samém začátku, tedy ve scénáři Maxe Brooka a Edwarda Zwicka.

„Psali ho Američané a já jsem do něj dodával čínský úhel pohledu. Museli jsme ho vybalancovat tak, aby se líbil jak Evropanům a Američanům, ale i Číňanům. To byla jednoznačně nejnáročnější práce,“ říká legenda světového filmu.

Bylo nám ctí...

Podle slov hlavního protagonisty nebal těžké získat herce pro role v tomto velkofilmu. „Čang I-mou je jedním z největších filmařů na této planetě," připomíná Damon, mimochodem majitel Oscara za scénář k flmu Dobrý Will Hunting . „Chtěl jsem s ním pracovat už dlouhou dobu, ale až teď se mi to poštěstilo.“

„Pro všechny aktéry filmu bylo ctí, že jsme mohli na na jeho vizi a jeho snímku spolupracovat,“ vyznává se Matt Damon.

zot, Ženyproženy.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Matt Damon na Velké čínské zdi

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci