Život na planetce, aneb Nechte zpívat Mišíka

1.3.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Životní příběh Vladimíra Mišíka, vynikajícího muzikanta, člověka, který si vždycky stál za svým a nenechal se zkorumpovat ani mocí a metály, ani komercí, představuje v celovečerním filmu režisérka Jitka Němcová.

Mišík

Česká rocková legenda má vlastní planetku, která má v průměru okolo pěti kilometrů. Objevili ji v roce 1995 čeští astronomové z Hvězdárny Kleť a pojmenovali ji na jeho počest. Převážně na ní se také dokumentární film odehrává.

Vladimír Mišík svou tvorbou ovlivnil celou generaci umělců z hudebního, výtvarného i literárního světa. Je spoluzakladatelem (s kytaristou Radimem Hladíkem) kapely Blue Effect a přes čtyřicet let hraje s kapelou Etc.

Video
Trailer k filmu Nechte zpívat Mišíka

Filmový příběh rockera s duší básníka, který startuje v kinech na jeho 70. narozeniny, je složen z mozaiky jeho vzpomínání, písní, dobových i osobních archivů, z rozhovorů s kolegy, blízkými přáteli a rodinou.

Absurdity života

Střídání fiktivního prostoru na „Mišíkově planetce“ s realitou na planetě Zemi vnáší do filmu rytmus, vtip, hravost a vřelou lidskost.


Vladimír Myšík si užívá na své planetě

Režisérku zaujaly absurdity, které vnášely dějiny prakticky do celého Vladimírova života. Například jak se v rámci odmítání vojny zařizovala modrá knížka a jak se to hodilo při hledání názvu kapely.

Jak si za komunistického režimu vysloužit zákaz koncertování za odmítnutí spolupráce s StB a jak v současnosti odmítat státní vyznamenání.

Hledání otce

Vladimír Mišík se ve filmu Jitky Němcové ovšem svěřuje i s životním tématem neúspěšného pátrání po otci, americkém vojákovi, do kterého se jeho maminka zamilovala koncem druhé světové války a kterého Vladimír nikdy nepoznal.


Režisérka filmu Jitka Němcová

„Byl to americký důstojník, se kterým moje maminka prožila takovou love story, a já jsem celý život žil v domnění, že padl v Koreji. A díky tomuto filmu jsme došli k takovému úžasnému zjištění, že je vlastně všechno jinak…,“ poznamenává Vladimír Mišík.

„Mišíkovo téma je o hledání, lidí, věcí, hudby, poezie a v neposlední řadě amerického otce, hledání událostí, které prošly jeho životem, jestli se naplnil osud člověka, který je obdařen talentem a nadáním a jestli svůj talent nerozmělnil ani nepromrhal,“ představuje film režisérka.

Co tvoří jeho charisma?

„Chceme zjistit, proč ho nikdy muzikanti neopustili, i když zůstal sám, vždy se mu podařilo postavit novou a lepší kapelu, proč ho spoluhráči nosili na jeviště, když byl dva roky na vozíku, jaké to je kouzlo a charisma, které má…“ dodává Jitka Němcová.


S Radimem Hladíkem nedlouho před jeho skonem.

„Jitka Němcová přišla s takovými vizemi a nápady, jak by měl film vypadat, že mě to přesvědčilo. Přece jen sedmdesátka je i čas udělat si v životě jakési ´summa summarum´. Neberu to datum úplně jako zlom, ale vzhledem k tomu, co se třeba stalo s Radimem Hladíkem, je na určitou bilanci asi čas,“ říká Vladimír Mišík.

Kolem mě se občas něco děje

Ve filmu se objeví asi jedno z úplně posledních vystoupení Radima Hladíka…

„Tehdy byl Radim ještě v pohodě a dokonce ani nepotřeboval kyslík, I když jsme věděli, že ta jeho plicní nemoc je těžko řešitelná. Jsem rád, že se s ním ještě natočil i rozhovor,“ připomíná Vladimír Mišík jedno z posledních setkání s další českou hudební legendou (Radim Hladík zemřel v prosinci 2016).


Všichni z blízké rodiny dostali role

A co říkají na skutečnost, že o zpěvákovi vznikl film, jeho blízcí?

„Všichni dostali malé role. Vystupuje tam kromě syna Adama (na titulním snímku) také moje manželka Eva, dcera Bára a rovněž i můj nejstarší syn z prvního manželství Maťo. Všichni jsou zvyklí, že se kolem mě a koncertů občas něco děje...“

Film Nechte zpívat Mišíka vyjde začátke dubna také na DVD.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Život na planetce, aneb Nechte zpívat Mišíka

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci