Než koupíte dětem dron, máme pro vás pár rad

30.1.2017 00:00   |   Děti
Drony jsou v poslední době stále oblíbenější. Možná i vy doma svádíte tak trochu boj o to, zda dětem pořídit vysněnou hračku. V rozhodování vám jistě pomůže, když se na chvilku zastavíte u několika mýtů.

drony

Drony se již nyní stávají součástí vybavení armády, policie i Integrovaného záchranného systému. Díky rychlému nástupu jejich popularity se s nimi teprve seznamujeme a panuje o nich tedy nejeden mýtus.

Létat lze skoro všude

Opak je pravdou. Pokud jste bez rozmyslu koupili dětem moderní létající hračku, určitě se seznamte s pravidly pro provoz. Létání s modely letadel či drony je totiž velmi omezeno.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kyberšikana – když je počítač nepřítelem dětí
Nezakazujte dětem internet. Ochraňte je před riziky
Brouzdáte po internetu? Tak pozor na zločince!

„Bezpilotní letouny a drony je možné provozovat například pouze v bezpečné vzdálenosti od lidí, doporučuje se vzdálenost 50 metrů. Od budov i hustě obydlených oblastí je to minimálně 150 metrů,“ říká Andrej Hronec, ze společnosti Audiopro, která do ČR drony dováží.

Minimální povolená vzdálenost provozu dronu od letiště je 5,5 kilometrů a nesmí zde létat výše než 100 metrů nad zemí. Drony se musí zcela vyhnout také zakázaným oblastem, jako jsou jaderné elektrárny, ochranná pásma, chráněná území nebo vodní zdroje.

Hračka přece neublíží

Ačkoli běžný dron vypadá jako lehký model či hračka, může při neopatrném zacházení způsobit vážné zranění i smrt. Při letu nebo pádu nabere velkou rychlost a některé jeho části jsou velmi ostré.

Základním bezpečnostním pravidlem je tedy nejen dodržování výběru místa pro bezpečný let, ale rovněž to, že po celou dobu letu musí pilot udržovat se strojem vizuální kontakt a směřovat jej bezpečně mimo všechny překážky.

Létání nikomu nevadí

Není to tak, že by let dronu nikomu nevadil. Zejména pokud má dron kameru, je to pro mnoho lidí nepříjemné.

Není dovoleno létat s dronem nad „třetími osobami ani jejich majetkem a pořizovat záběry soukromých aktivit“. Pokud toto pravidlo nedodržíte, můžete se dostat snadno do problémů.

S nárůstem počtu dronů bude jistě přibývat i obdobných soudních sporů.

Není dron jako dron

Létání dronem ve veřejném zájmu – tedy při použití složkami armády, policie či záchranářů – získává pro provoz profesionálního létacího prostředku výjimku. A to právě z důvodu veřejného zájmu, mnohem profesionálnější konstrukce a v neposlední řadě školeného řízení.

„Příkladem profesionálního zařízení je Aeryon SkyRanger, prověřený ve velmi náročných klimatických a povětrnostních podmínkách, čímž se od hraček výrazně liší. Běžný dron totiž není schopen létat za deště, o sněhu nemluvě a často ani za mírného větru,“ uvádí Andrej Hronec.

„Také u dronů platí nutnost rozlišovat mezi výrobky a využitím pro zábavu a ke komerčním účelům nebo často pro rychlé nasazení profesionálního zařízení či celého systému při akci Integrovaného záchranného systému. Poměr cena – kvalita – výkon je pak nesrovnatelný,“ dodává Andrej Hronec.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Zdroj foto: AudioproCZ

Přečtěte si také

Diskuse: Než koupíte dětem dron, máme pro vás pár rad

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci