Mobil jako dárek pro vaše dítě? Ideálně ve věku 10 let

14.12.2016 00:00   |   Děti
Rodiče podle průzkumu nechtějí, aby jejich děti používaly mobilní telefony dříve než ve věku šesti let, tedy před zahájením školní docházky. A odborníci takové rozhodnutí považují za moudré.

děti a mobil

Shoduje se na tom přes třiadevadesát procent účastníků průzkumu. Jen čtyři lidi ze sta by svěřili mobilní telefon předškolákovi. Odborníci s výsledky průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz vesměs souhlasí.

Mobil v rukou nedostatečně vyzrálého dítěte totiž může vést i k vážným sociálním problémům a psychologickým jizvám, které mohou člověka provázet do konce života. Jako ideální věk pro pořízení prvního mobilu experti uvádějí osm až deset let a dříve pouze pokud dítě prokazuje nadprůměrnou mentální a sociální vyspělost.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umí vaše dítě bezpečně užívat telefon a tablet?
Kapesné pro děti: Kolik a od kdy
Kdy dát dítěti první mobilní telefon?

Skoro třetina respondentů věří, že svůj první mobil by mělo dítě dostat při nástupu do první třídy základní školy. Úzce to souvisí s potřebou rodičů mít kontrolu, kde se dítě nachází a zda je pořádku. Nejvyšší počet lidí (osmatřicet procent) je však toho názoru, že nejvhodnějším věkem je právě oněch osm až deset let.

Hrát si neznamená komunikovat

„Dnešní děti sice umějí ovládat tablety již třech letech, ale hrát hry či sledovat pohádky není totéž, co telefonovat, tedy aktivně a vědomě komunikovat s druhým člověkem,“ říká Ondřej Nacke, expert v oboru telekomunikací.

„Správný věk pro pořízení prvního mobilu dítěti je osm až deset let. Je to však velmi individuální. Záleží na soudnosti dítěte a jeho schopnostech vnímat sociální vazby s okolím,“ vysvětluje dětský psycholog PhDr. Petr Beroušek.

Chlapci ve věku šest až osm let podle něho bývají při ovládání telefonu technicky o něco zručnější než děvčata. Avšak, na druhou stranu, dívky jsou v tomto věku sociálně vyspělejší a tedy zralejší pro aktivní telefonickou komunikaci.

„Chtějí-li mít rodiče jistotu, že jejich dítě plně pochopí principy a pravidla používání mobilního telefonu, doporučuji spíše vyčkat na pozdější věk, než se unáhlit,“ dodává dětský psycholog.

Tlačítkový nebo chytrý?

Rodiče i děti při pořizování prvního mobilního telefonu často vedou spory, jaký typ koupit, s jakými funkcemi a s jakým kreditem či paušálem. Zkušenosti z praxe napovídají, že lepší je pořídit jednoduchý „hloupý” telefon s omezeným voláním, než řádově dražší smartphone s paušálem.

Obyčejný tlačítkový telefon svoji hlavní funkci možnosti rodičovské kontroly i kontaktu při nečekaných situacích bohatě splní. Jakékoliv pokročilé funkce u dětí na prvním stupni základních škol mohou snadno vést k sociálním i zdravotním rizikům.

Vhodné je poradit se s odborníkem nebo alespoň sdílet zkušenosti s dalšími rodiči v podobné situaci.

„Díky dceřině mobilu mám přehled, kde se právě nachází a zda je v pořádku. To ale platí v jasně dohodnutých dnech a situacích, když je to potřeba. Jinak trvám na tom, aby měla mobil vypnutý,“ sděluje své zkušenosti Anna Nerglová z Prahy, maminka dětí ve věku šesti a osmi let.

„Chci, aby se dcera věnovala aktivnímu pohybu a komunikovala s ostatními dětmi namísto toho, aby byla stále ponořená do displeje telefonu. Stejná pravidla se chystám nastavit také u mladší dcery. Většina mých známých, kteří mají doma předškoláky nebo již školáky, to dělá podobně. I já s tím mám zatím velmi dobré zkušenosti,“ říká maminka Anna, kterou Ušetřeno.cz v rámci průzkumu oslovilo.

zpt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Mobil jako dárek pro vaše dítě? Ideálně ve věku 10 let

Dárek

25.8.2020   |   10:16   |   od: Kyra
Opravdu kupujete telefon k Vánocům? Já teda nevím, ale u nás je to ještě brzo. Spíše uvažuji, že koupím pěkné auto na dálkové ovládání. Hodně se mi líbí tady a ještě něco přikoupím. On je totiž vděčný za každý dárek a nemusí to být drahé.

Mobil, tablet a třeba i něco úplně jiného

19.12.2016   |   12:30   |   od: Fredda
My dáváme dítěti raději tablet, na našem mobilu si hrát umí. Ale doporučila bych všem maminkám nezapomenout třeba také na stavebnice Merkur nebo Lego.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 8. 2020 10:16
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci