Pět základních pravidel bezpečného nákupu z pohodlí domova

18.11.2016 00:00   |   Peníze
S tím, jak roste množství zboží nabízeného přes internet a také proto, že bývá obvykle pohodlnější nakoupit z tomu, než se tlačit v nervózních frontách, roste i počet online plateb.

online platba

Je to levnější a ve svém důsledku i bezpečnější. Jen je třeba vědět, jak správně postupovat, abychom místo nadšení z ušetřených peněz a času, nebyli nakonec nepříjemně překvapeni třeba zneužitím naší platební karty.

„Čeští zákazníci se při platbách na internetu nejčastěji obávají zadávání údajů o své kartě, mají strach, že jim e-shop nebo třeba hackeři vyberou z účtu všechny peníze,“ říká Barbora Tyllová, generální ředitelka společnosti PayU, předního zprostředkovatele online plateb v Česku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mladí Češi si často půjčují na zbytečnosti
Za poškozené zboží musíte e-shopu zaplatit
Domácnosti neumějí dobře hospodařit

„Pokud ale dodržujeme několik obecných pravidel, jsou takové obavy zbytečné,“ dodává Barbora Tyllová.

A ta pravidla jsou...

1. Plaťte online jen na důvěryhodném webu

V dnešní online době zákazníci běžně recenzují e-shopy a neváhají se o případné špatné zkušenosti podělit s ostatními nakupujícími. Stačí si projít recenze daného obchodu například na Heureka.cz nebo diskusní fóra dalších webů a máte poměrně jasno.

Vodítkem mohou být i členství v určitých sdruženích, například pokud má e-shop certifikát Asociace pro elektronickou komerci (APEK) , můžete jej považovat za důvěryhodný.

2. Využívejte platby poskytovatelů s licencí finanční instituce/banky

„U e-shopů, které využívají renomované poskytovatele online plateb, je téměř nulové riziko zpronevěření peněz; tito provozovatelé webů jsou ze strany bank a ostatních poskytovatelů on-line plateb důkladně prověřováni,“ radí Barbora Tyllová.

Kombinace dobře hodnoceného e-shopu a ověřeného poskytovatele online plateb tak přináší téměř stoprocentní jistotu, že je vaše platba v dobrých rukou.

3. Buďte ostražití

Pokud zrovna neplatíte, nechávejte si kartu na online platby zablokovanou. Není problém ji před každou platbou pomocí internetového bankovnictví odblokovat a po provedení transakci opět uzamknout.

Po dokončení objednávky jste většinou při online platbě přesměrováni na zabezpečenou stránku, kde vyplníte číslo své karty, datum její platnosti a většinou i kód z její zadní strany.

„Při přesměrování by se mělo na začátku adresy vždy objevit https, tedy zelený rámeček, což znamená, že přenos informací probíhá v šifrované podobě. Případně by se měla objevit informace, že je spojení zabezpečeno pomocí SSL certifikátu,“ upozorňuje Barbora Tyllová.

Dobré je také využívat při placení 3DS neboli systém 3D Secure, u kterého se ještě zadává speciální kód, který přijde SMSkou na mobil. Obchodník se tak platební údaje vůbec nedozví, vše probíhá přes banku, která ho jen informuje, že platba proběhla v pořádku.

4. Nikomu nic neříkejte

Určitě není rozumné kamkoliv posílat sken své platební karty, sdělovat komukoliv mailem nebo po telefonu její číslo nebo CVV kód, případně přeposílat autorizační SMS například po sociálních sítích.

Buďte také velmi opatrní, jestliže zadáváte číslo karty na webu, kam jste se proklikli z přijatého emailu. Může se totiž jednat o phishing, neboli způsob, jak z vás vylákat citlivá data.

„Po otevření webu nebo e-shopu zkontrolujte správný název domény a ideálně i zelený rámeček, který značí, že je certifikát opravdu vystaven na společnost, která vám email zaslala,“ doporučuje Barbora Tyllová.

5. Efektivní platební tlačítko

Poměrně oblíbený způsob plateb je přes platební tlačítko. Není při něm třeba zadávat své platební údaje, platbu potvrdíte přímo ve svém internetovém bankovnictví.

Při dokončení nákupu jste přesměrováni přímo na přihlašovací stránku internetového bankovnictví, ve kterém již najdete vyplněný platební příkaz, který pouze zkontrolujete a potvrdíte.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Pět základních pravidel bezpečného nákupu z pohodlí domova

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci