Čím vším proti vším? Zasahujeme ihned a důsledně!

9.9.2016 00:00   |   Děti
Každé září upozorňuje rodiče na výskyt vší mnoho škol a mateřských školek. Zavšivení je u nich hned po nachlazení druhým nejčastějším problémem, takže stačí jedna veška a malér je na světě.

vši

Prevencí jsou pravidelné prohlídky vlasů a v případě zjištění nákazy pak rychlá akce, která ochrání všechny členy rodiny. Navíc, díky speciálním přípravkům se můžeme před potencionální nákazou chránit i s předstihem.

Přestože vši nejsou přenašeči vážných chorob a svého hostitele v podstatě neohrožují, jejich "působení" ve vlasech je značně nepříjemné. Několikrát za den prokousnou pokožku hlavy, odkud sají krev. Do rány pak vstříknou protisrážlivou látku, která svědí a při rozškrábání se do takového místa může zanést infekce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Zavšivení (pedikulóza) nemá nic společného se špatnou hygienou – nakazit se může opravdu každý bez rozdílu věku, stačí jen přijít s nákazou do styku. Jedná se o běžného parazita zejména v dětských kolektivech, a to i ve vyspělých zemích. Zakročit proti němu je třeba bezodkladně, ideálně pomocí kvalitních odvšivovacích přípravků.

Průměrně patnáct až osmnáct procent domácností zaznamená výskyt vší každé dva roky. Dospělá veš se dožívá přibližně třiceti dnů a za tu dobu je schopná naklást až tři stovky vajíček. Je proto vhodné zásobit se přípravkem proti vším, který nám doma vydrží zpravidla kolem dvou let... vždyť, znáte to, vši přece jako naschvál často objevíme v době, kdy mají lékárny či speciální drogerie zavřeno – jako třeba při večerní hygieně nebo o víkendu.

Odvšivení není procházka růžovým sadem, neboť veš je anatomicky velmi dobře přizpůsobena prostředí, ve kterém musí přežít. Má krátké silné nohy zakončené drápkem a protistojným výrůstkem, vytvářejícím kleště, jimiž se drží vlasu. Hnidy na vlas přilepí zvláštním tmelem, tvořeným proteiny. Navíc, aby veš nebyla tak rychle odhalena, má snahu přizpůsobit svou barvu barvě vlasů hostitele.

Veš se rychle množí, proto musíme být při jejím hubení opravdu důslední. Každý výrobce odvšivovacích přípravků doporučuje přibližně sedm dní po prvním ošetření provést další prohlídku, která odhalí případný opětovný výskyt vší.

Vši jsou hojně rozšířené mezi dětmi, protože ty jsou oproti dospělým v užším fyzickém kontaktu. Parazit neumí skákat a z hlavy na hlavu jednoduše přelézá. Je možné si jej také "předat" při výměně čepic, gumiček do vlasů a tak podobně.

„Pokud máte podezření na zavšivení, prvním krokem je určitě prohlídka suchých vlasů. Hustým hřebenem zkontrolujte zejména místa na zátylku a za ušima. V případě pozitivního výsledku aplikujte přípravek proti vším podle přiloženého návodu,“ radí Hana Vondrušková, farmaceutická asistentka a dermoporadkyně z pražské Magistra lékárny Moráň.

„Mokré vlasy je vhodné rozdělit minimálně na čtyři části a od kořínků ke konečkům je vyčesat, abyste odstranili všechny mrtvé vši a hnidy. Po vyčesání každé části vlasů hřeben důkladně omyjte,“ vysvětluje Hana Vondrušková.

Vždy je dobré prohlédnout vlasy i u ostatních členů rodiny (k nákaze totiž dochází rychle) a vyprat na 60 °C všechny věci, se kterými dítě přišlo do styku (povlečení, ručník, plyšové hračky atd.).

I dnes mnoho rodičů sahá při zjištění nákazy po nůžkách a vlasy radikálně ostříhá. To ale odborníci nedoporučují. Veš nedokáže přežít jen ve vlasech kratších než jeden centimetr, takže jakékoliv stříhání na větší délku je zbytečné.

V České republice se preparátů proti vším prodá za rok zhruba dvě stě padesát tisíc kusů. Patří mezi ně například Liquido Duo X, Parasidose, Paranit, VšiVen. Jedná se o přípravky na přírodní bázi, zpravidla s vysokým obsahem éterických olejů. Takový prostředek zanese dýchací cesty vší a udusí je nebo vysuší.

„Existují také přípravky preventivní, kterými můžete ošetřit dětskou hlavu v případě, že vás na výskyt vší ve škole nebo mateřské školce upozorní učitelé,“ dodává Hana Vondrušková. Novinkou na trhu je pak detekční gel od Paranitu, který zbarví vši a hnidy do červeného odstínu a usnadní tak jejich odhalení a důkladné odstranění:

I když zavšivení není rozhodně příjemná záležitost pro děti ani pro rodiče, důležité je nepropadat panice. S pedikulózou lze totiž velmi účinně nejen zabojovat, ale speciálními přípravky také problému i předejít.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Paranit a archiv

Přečtěte si také

Diskuse: Čím vším proti vším? Zasahujeme ihned a důsledně!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci