Rodiče se zapotí – končí prázdniny a začíná škola

30.8.2016 00:00   |   Děti
Začátek nového školního roku tradičně zvedá poptávku po školních potřebách. Prvňáčky dokonce čeká nákup celé školní výbavy. Rodiče se teď určitě nenudí...

děti, škola

Když netrváte na luxusu, běžná výbava se dá například v obchodech Albert pořídit od 1500 korun. Nejvíce do rozpočtu zasahuje nová aktovka či batoh. Jak vybírat tašku do školy čtěte zde

O stovky procent

Největší poptávka je především po vybavení pro první stupeň a prvňáčky. Kromě psacích potřeb a sešitů jsou to zejména potřeby na malování a geometrické pomůcky. Dle údajů obchodního řetězce Albert koncem prázdnin vzrůstá prodej tohoto sortimentu o stovky procent.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak zvládnout první týdny nových povinností?
S držením těla má problémy každý třetí školák
Po zranění ve škole - na kom chtít odškodné

„Na předních příčkách prodejnosti mezi školními potřebami se kromě sešitů drží každoročně i tempery, kružítka, obaly na sešity a psací pera,“ říká Jaroslav Štros, manažer nákupu sortimentu školních potřeb obchodního řetězce Albert.

„Velkým nákupním trendem jsou na začátku školního roku také kufříky na drobné předměty,“ dodává.

10 000 levorukých prvňáčků

Při pohledu do regálů najdete nemálo specialit pro leváky. Nejeden dědeček či babička s hořkostí vzpomene, jak se jej tuhle „nemoc“ snažili v prvních  třídách vyléčit. V současnosti už víme, že levorukost v žádném případě nesnižuje šikovnost či inteligenci.

Dokazují to i tak významní leváci, jako byl například Alexandr Veliký nebo Julius Caesar. Svá největší díla také údajně stvořili levou rukou Leonardo da Vinci či Michelangelo.

Do lavic letos podle odhadu nastoupí přes deset tisíc prvňáčku píšících levou rukou. Proč by neměli mít speciálně upravená pravítka, nůžky, ořezávátka i tužky, pera a pastelky s vykrojením pro pohodlný úchop do levé ruky.

V čem do školy?

Bývá pravidlem, že o prázdninách si děti vystačí se sportovní obuví. Ale do školy by měly přece jen nosit boty jiné. Ale ouha! Všechny „předprázdninové“ jsou malé, nezbývá než ke školní výbavě přiřadit i obuv.

U malých dětí roste noha cca o 19 mm za rok. Při výběru dětské obuvi si dejte opravdu záležet, protože kvalitní a vhodné boty jsou důležitým prvkem při růstu dětské nohy. A děti na nákup vezměte sebou, argument, že přeci znáte jejich přesnou velikost, většinou neobstojí.

Dítě si totiž musí boty vyzkoušet a v prodejně se projít v obou botách. Důležité je při tom sledovat, zda se obuv nevyzouvá na patě. A na svoje měření a tradiční číslování nedejte.

Pozor na číslování

Číslování někdy nejsou úplně přesná a dětská noha potřebuje správnou velikost. Obuv by měla sedět tak, aby byl palec nohy v přirozené poloze a nebyl tlačen k ostatním prstům, upozorňují odborníci.  

Vhodné také není kupovat o číslo větší boty, a počítat s tím, že do nich ratolest doroste. Noha v nich totiž klouže a prsty se ničí narážením o přední část obuvi. Bota by měla být vepředu delší než noha asi o 10 mm.

Možná to nevíte, ale děti mají sníženou bolestivost nohy, pokud je tedy bota tlačí, nemusí to cítit. A když naskočí puchýře a odřeniny, je pozdě. Vždy se přesvědčte ručně, jak bota sedí.

A co elektronika?

Máte-li doma staršího školáka, nejspíš se už neobejde bez notebooku nebo tabletu, flashdisku a kalkulačky. A samozřejmě také dobře vybavený mobilní telefon je ideální nejen pro zábavu, ale i pro studium.

Ještě před pár lety se mobilní telefony lišily svou funkcí, a díky tomu bylo možné rozdělit, který je vhodný pro menší děti, který pro školáky na druhém stupni a který pro starší studenty. Dnes je situace jiná.

„V dnešní době jsou již všechny mobilní telefony velmi podobné. Aktuálním ukazatelem je spíše velikost přístroje a fakt, jak školákovi padne do ruky. Pro menší děti je vhodný menší displej, například 4,5 palce, pro větší 5,5´´a pro teenagery 6´´ a vyšší,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu.

Na některých středních školách se již studenti těžko potýkají s látkou bez tabletu. Těch je nyní opravdu solidní výběr už od dvou tisíc korun. A prakticky z každého tabletu lze dnes udělat vzdělávací. Stejně jako u mobilů lze i do tabletu libovolně stahovat vzdělávací aplikace.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Rodiče se zapotí – končí prázdniny a začíná škola

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci