Pivo – proč se ho zříkat? Má příznivý vliv na prevenci mnoha chorob!

19.4.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Pivo má řadu příznivých účinků na zdraví a tak jeho střídmou konzumaci doporučují i lékaři, což může například potvrdit takřka patnáct procent českých seniorů, kterým se v lékařské ordinaci takové rady již dostalo.

pivo

A čeští senioři mají pivo v oblibě – muži vypijí v průměru téměř sedm půllitrů týdně, ženy pak zhruba čtyři třetinky. Nejčastěji si zlatavý mok dopřávají v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven.

Asi není žádným překvapením, že obecně muži pijí pivo častěji, než ženy. Tento trend je patrný i v kategorii seniorů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Jak si správně nalít pivo?
Občas na pivo? To vztahu neškodí

Každý den si dá půllitr pěnivého moku dvacet procent lidí ve věku nad 65 let.

„V případě mužů je to 31 procent, v případě žen necelých 13 procent. Alespoň jedno pivo týdně si dají tři čtvrtiny respondentů,“ přibližuje výsledky průzkumu Vladimír Balach, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Zdraví prospěšné látky a prevence nemocí

Pivo představuje vhodný rehydratační, isotonický a iontově vyvážený nápoj s nízkým obsahem alkoholu a řadou vitamínů, především ze skupiny B. České pivo obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, proto při umírněné konzumaci není důvod se ho zříkat.

„Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv na prevenci mnoha civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení. Některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter,“ vysvětluje lékařka a výživová poradkyně MUDr. Hana Mojžíšová.

Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy. Tato dávka pokrývá stoprocentní doporučenou denní dávku vitamínu B1, navíc obsahuje antioxidanty a přirozenou kombinaci minerálů, zejména draslíku a hořčíku.


Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

„Pivo je přirozeně prokvašený nápoj bez chemie a s vhodným obsahem iontů. Energetická hodnota piva je přibližně poloviční v porovnání se stejným objemem vína a můžeme si ho dopřát rovněž v podobě nealkoholického nápoje,“ doplňuje MUDr. Hana Mojžíšová.

Aktivní životní styl

Osmdesátiletý Josef Drobný pracoval dosud jako konstruktér, aktivně sportoval a po celý svůj dospělý život pije i pivo.

„Do hospody teď tolik nechodím – pivo mám doma v ledničce,“ říká s tím, že vzhledem ke svému věku mu stačí dvě piva týdně. „Kdysi, to už je ale opravdu dávno, jsem na exkurzi v pivovaru zvládl čtrnáct dvanáctek,“ vzpomíná se smíchem.

Dnes už by takovou věc neudělal. „Podobně se šetřím i co se týká vyjížděk na kole. A to jsem kolem naší Litomyšle ještě nedávno jezdil třicetikilometrové okruhy,“ popisuje stále vitální pan Josef.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jdu na pivo. Nevím, kdy přijdu...
Pivní lázeň má mnoho ozdravných účinků
Alkoholici jásají. Mají proč pít!

Jiří Bitrman, pětašedesátiletý důchodce z Radimi na Kolínsku, zahání pivem žízeň zejména po práci na zahradě, anebo si jej vychutná po dobrém jídle.

„Na našem domě i na zahradě je stále co dělat. Syn bydlí za rohem a rád mi přijde s něčím pomoct. Ve sklepě mám pípu, syn občas přiveze sud a načepovaný půllitr po práci nebo společném obědě vždy osvěží,“ říká pan Jiří.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Pivo – proč se ho zříkat? Má příznivý vliv na prevenci mnoha chorob!

Prevence

1.6.2016   |   12:28   |   od: Jana
Na prevenci zobu rakytník. Pivo nepiju, ale to neznamená, že ty účinky nemá :-)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 1. 6. 2016 12:28
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci