Jak si správně nalít pivo?

22.1.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pivo je tradiční nápoj nejen mužů, ale v poslední době i mladých žen a dívek. V rozumném množství neškodí, říká se. A dodejme i to, že by mělo být správně nalité. Jako pořádná hospodyně to nepochybně zvládnete, uvidíte.

pivo

Čeští pivaři stále více dbají na správné servírování a ani v hospodách a restauracích si nenechají líbit špatně načepované pivo. „Dát“ si ale i doma pivo tak, aby mělo tu správnou teplotu, pěnu, barvu a zachovalo si svůj říz a aroma, není zase až tak jednoduché.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Alkoholici jásají. Mají proč pít!
Pivní lázeň má mnoho ozdravných účinků

„Hodně lidí si myslí, že stačí vzít láhev, otevřít jí a nalít ho do nějaké sklenice. Pak se těší na ten skvělý zážitek z řízného piva, který ovšem nemusí přijít. Nerad bych pivo nějak přirovnával k vínu, ale i o pivo je třeba pečovat. I pivo se musí správně skladovat, čepovat, podávat a pít,“ řekl Luboš Martiš, sládek Pivovaru Samson.

Pivní rituál

Pivo má také svůj rituál, který by měl každý milovník piva dodržovat, aby si užil toho nejlepšího z chmelového moku. Nejprve by se měly používat správné sklenice podle druhu piva.

Každý druh vyžaduje trochu jiný tvar a to takový, aby co nejlépe podpořil přednosti právě toho daného druhu piva.

Sklo by mělo být vychlazené, stejně jako pivo. Sklenici je dobré před naléváním vypláchnout ledovou vodou a nevysušovat. Chladná voda podporuje chuť piva.

„Nalévat pivo je lepší opatrně po skle. Nejprve trochu nalít na dno a napěnit a pod pěnu pak pomalu po skle lít zbytek piva. Vydrží tak čerstvé, neztratí říz a správně se uvolní i vůně piva,“ dodal Martiš.

Další věc je, že sklenice, ze které chceme pivo pít, by měla dobře padnout do ruky

Desatero správného piva

  1. Ideální teplota servírovaného piva je u ležáků okolo 7°C. Teplota se ale liší podle druhu piva - u pšeničných piv, pivních speciálů, svrchně kvašených a u piv s obsahem alkoholu od sedmi do dvanácti procent je teplota servírovaní vyšší mezi 10-12°C. Při vyšší teplotě lépe vyniknou aromatické látky, které tato piva obsahují.
  2. Pivo musí být skladované v chladu, suchu a ideálně mimo dosah slunečního záření. Teplota, při které se pivo skladuje, by však neměla být příliš nízká, pivo je choulostivý nápoj a musí se skladovat s péčí, aby nedocházelo k chladovým zákalům.
  3. Pivní sklo, ve kterém budete pivo servírovat, musí být naprosto čisté.
  4. Pivní sklenice nechte před použitím nějakou dobu vyhladit v ledničce. Pivo si tak udrží delší dobu ideální teplotu.
  5. Vypláchněte sklenici, nebo půllitr ledovou vodou, než začnete pivo nalévat. Sklenici pak zevnitř neotírejte. Studená voda podporuje chuť piva.
  6. Při nalévání nejdříve pivo trochu rozpěňte o dno sklenice, tím dostanete základní pěnu. Poté nalévejte pivo jemně po skle, tedy nechte téct po straně sklenice. Základní pěna se tak dostane nahoru a pod ní pivo, které si zachová svůj říz.
  7. Snažte se pivo nalít maximálně nadvakrát. S přibývajícím časem přicházíte o čerstvost a pivo rychle zvětrává.
  8. Sklo vybírejte podle druhu piva, které chcete servírovat. Pro ležáky se hodí půllitry všech tvarů, nebo klasické pivní sklenice. Pšeničná piva se podávají ve vysokém štíhlém skle, což podporuje chuť a aroma piva. Pro pivní speciály jsou třeba vhodné poháry do 330 ml, ve kterých vynikne hlavně barva a rozvine se vůně.
  9. Ideální doba konzumace piva je maximálně 60 minut. Tak nepřijdete o nejhodnotnější zážitky z piva - vůně, chuť, říz.
  10. Z pití piva si udělejte rituál. Vyberte vhodné sklo, nachlaďte ho, potom omyjte, nalijte pečlivě pivo najednou s krásnou pěnou, posaďte se doma u filmu, nebo s přáteli a vychutnejte si lahodný zlatý mok plnými doušky.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Jak si správně nalít pivo?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci