Jak si správně nalít pivo?
22.1.2014 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEČeští pivaři stále více dbají na správné servírování a ani v hospodách a restauracích si nenechají líbit špatně načepované pivo. „Dát“ si ale i doma pivo tak, aby mělo tu správnou teplotu, pěnu, barvu a zachovalo si svůj říz a aroma, není zase až tak jednoduché.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATPivo prospívá i ženám. Nejen na kosti |
„Hodně lidí si myslí, že stačí vzít láhev, otevřít jí a nalít ho do nějaké sklenice. Pak se těší na ten skvělý zážitek z řízného piva, který ovšem nemusí přijít. Nerad bych pivo nějak přirovnával k vínu, ale i o pivo je třeba pečovat. I pivo se musí správně skladovat, čepovat, podávat a pít,“ řekl Luboš Martiš, sládek Pivovaru Samson.
Pivní rituál
Pivo má také svůj rituál, který by měl každý milovník piva dodržovat, aby si užil toho nejlepšího z chmelového moku. Nejprve by se měly používat správné sklenice podle druhu piva.
Každý druh vyžaduje trochu jiný tvar a to takový, aby co nejlépe podpořil přednosti právě toho daného druhu piva.
Sklo by mělo být vychlazené, stejně jako pivo. Sklenici je dobré před naléváním vypláchnout ledovou vodou a nevysušovat. Chladná voda podporuje chuť piva.
„Nalévat pivo je lepší opatrně po skle. Nejprve trochu nalít na dno a napěnit a pod pěnu pak pomalu po skle lít zbytek piva. Vydrží tak čerstvé, neztratí říz a správně se uvolní i vůně piva,“ dodal Martiš.
Další věc je, že sklenice, ze které chceme pivo pít, by měla dobře padnout do ruky
Desatero správného piva
- Ideální teplota servírovaného piva je u ležáků okolo 7°C. Teplota se ale liší podle druhu piva - u pšeničných piv, pivních speciálů, svrchně kvašených a u piv s obsahem alkoholu od sedmi do dvanácti procent je teplota servírovaní vyšší mezi 10-12°C. Při vyšší teplotě lépe vyniknou aromatické látky, které tato piva obsahují.
- Pivo musí být skladované v chladu, suchu a ideálně mimo dosah slunečního záření. Teplota, při které se pivo skladuje, by však neměla být příliš nízká, pivo je choulostivý nápoj a musí se skladovat s péčí, aby nedocházelo k chladovým zákalům.
- Pivní sklo, ve kterém budete pivo servírovat, musí být naprosto čisté.
- Pivní sklenice nechte před použitím nějakou dobu vyhladit v ledničce. Pivo si tak udrží delší dobu ideální teplotu.
- Vypláchněte sklenici, nebo půllitr ledovou vodou, než začnete pivo nalévat. Sklenici pak zevnitř neotírejte. Studená voda podporuje chuť piva.
- Při nalévání nejdříve pivo trochu rozpěňte o dno sklenice, tím dostanete základní pěnu. Poté nalévejte pivo jemně po skle, tedy nechte téct po straně sklenice. Základní pěna se tak dostane nahoru a pod ní pivo, které si zachová svůj říz.
- Snažte se pivo nalít maximálně nadvakrát. S přibývajícím časem přicházíte o čerstvost a pivo rychle zvětrává.
- Sklo vybírejte podle druhu piva, které chcete servírovat. Pro ležáky se hodí půllitry všech tvarů, nebo klasické pivní sklenice. Pšeničná piva se podávají ve vysokém štíhlém skle, což podporuje chuť a aroma piva. Pro pivní speciály jsou třeba vhodné poháry do 330 ml, ve kterých vynikne hlavně barva a rozvine se vůně.
- Ideální doba konzumace piva je maximálně 60 minut. Tak nepřijdete o nejhodnotnější zážitky z piva - vůně, chuť, říz.
- Z pití piva si udělejte rituál. Vyberte vhodné sklo, nachlaďte ho, potom omyjte, nalijte pečlivě pivo najednou s krásnou pěnou, posaďte se doma u filmu, nebo s přáteli a vychutnejte si lahodný zlatý mok plnými doušky.
zot, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi