Alkoholici jásají. Mají proč pít!

20.11.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Závěry španělské vědecké studie, publikované v lékařském týdeníku The British Medical Journal, tak trochu vypadají jako by si je objednal Spolek nenapravitelných alkoholiků. A přece jsou míněny vážně, když praví: Riziko kardiovaskulárních onemocnění snižují nejen dvě deci vína, ale i pořádné a hlavně časté „tahy“...

Alkoholici jásají. Mají proč pít!

Až dosud totiž odborné studie uváděly, že příznivý vliv na zdraví a zejména na srdce může mít pouze mírná konzumace alkoholu, tedy jedna až dvě sklenky denně. Nyní však podle španělských vědců může riziko kardiovaskulárních onemocnění u mužů výrazně omezit i nemírné pití (u žen nebyl v tomto směru pozorován žádný podstatný účinek).

Do skupiny těžkých alkoholiků španělský výzkum zařadil ty, kteří denně pili přes 90 gramů alkoholu, tedy kolem pěti malých panáků tvrdého alkoholu či litr vína nebo šest dvanáctistupňových piv. Je tudíž zřejmé, proč experti jedním dechem varují, že těžké pití může poškodit i jiné orgány a vést k předčasnému úmrtí.

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti

Ženy, které svým protějškům zazlívají,
že chodí „na jedno“, dělají chybu.
Měly by se spíš sebrat a jít s nimi.

Nicméně, po deseti letech, po které španělští vědci sledovali konzumaci alkoholu a výskyt koronárních onemocnění, se ukázalo, že u mužů pití alkoholu snižuje o 30 procent riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a navíc že těžké pití toto riziko snižuje výrazněji, než mírné pití.

„Španělsko je třetím největším výrobcem piva a vína na světě a ve spotřebě alkoholu na osobu zaujímá celosvětově šesté místo. Má ale zároveň i jednu z nejnižších úmrtností na srdeční choroby," uvádí se ve vědecké studii.

Autoři této španělské vědecké studie ale zároveň důrazně připomínají údaje Světové zdravotnické organizace, podle nichž zdravotními problémy způsobenými alkoholem trpí 76 milionů lidí z celkových dvou miliard konzumentů alkoholu. Rovněž tak vědci neopomínají zdůraznit, že alkohol každoročně způsobí smrt 1,8 milionu lidí.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Alkoholici jásají. Mají proč pít!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci