Volně prodejné brýle bez předpisu mohou vážně poškodit zrak!

23.3.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Dlouhodobé nošení brýlí, zakoupených bez předpisu například v drogerii nebo u benzinové pumpy, může vážně poškodit zrak. Volně prodejné brýle jsou totiž určeny především pro krátkodobé čtení třeba etiket v obchodě – ostatně právě k tomuto účelu se před třemi desítkami let začaly ve Spojených státech vyrábět.

prýle

„Hotové brýle by měl jejich majitel nosit bez přestávky maximálně hodinu. Dlouhodobě by se rozhodně používat neměly, nejsou totiž přesně nastavené na oči konkrétního člověka – špatně vycentrované brýle mohou způsobit šilhání, bolesti hlavy nebo rychlejší únavu,“ říká MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., primář oční kliniky Gemini.

V Česku nosí dioptrické brýle kolem šesti milionů lidí. Podle statistik potřebuje téměř každý člověk ve věku nad 40 let brýle na čtení. Navíc přes deset procent lidí nemá brýle vůbec i přesto, že špatně vidí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Špatné sluneční brýle škodí zraku více než žádné
Oční vada často v zimě může za bouračku
Sluneční brýle, náš krásný doplněk. Jaké vybrat?
Brýle jako šperk, nebo snad rekvizita ošklivek?

Samostatnou skupinu tvoří lidé, kteří se rozhodnou problémy se zrakem řešit pořízením volně prodejných brýlí bez předpisu například v tržnici nebo u benzinové pumpy.

Přitom takové univerzální brýle jsou určeny pouze na čtení. Navíc jsou vhodné jen pro ty, co mají na každém oku stejný počet dioptrií a již netrpí žádnou další oční vadou.

Kromě brýlí na blízko však mnoho lidí potřebuje rovněž brýle na dálku. „A takové brýle například jen tak v drogerii koupit nelze – k jejich pořízení je třeba lékařský předpis.“ říká MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., a dodává:

„Volně prodejné brýle na čtení navíc nekorigují astigmatismus, což je vada, která snižuje zrakovou ostrost a znemožňuje rozeznávání nejrůznějších detailů. Řada lidí přitom vůbec nemusí vědět, že jím trpí.“

Nízká cena nemusí znamenat, že brýle jsou nekvalitní. Vždy ale platí, že před pořízením brýlí by měl pacienta vyšetřit oftalmolog a následně by měl zakoupené hotové brýle zkontrolovat. Určitě ale volně prodejné brýle nemají například antireflexní vrstvu, která redukuje odlesky a zlepšuje vidění při práci na počítači.

„Navíc skla takových brýlí nejsou tvrzená, takže se rychle poškrábou. Problémem je také nízká kvalita použitých materiálů na obroučky. Často se stává, že i po krátkém nošení se začnou viklat nožičky brýlí a na obličeji pak dobře nesedí,“ upozorňuje oční lékař.

Návštěva očního lékaře se doporučuje alespoň jednou za dva roky – může totiž kromě dioptrické vady zjistit i další problémy.

„Se zhoršováním zraku mohou souviset rovněž mnohem závažnější onemocnění jako je například poškození sítnice, šedý nebo zelený zákal či různé oční záněty. A právě včasné odhalení takového problému je pro jeho léčbu zásadní,“ vysvětluje MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Pokud se na problém nepřijde včas, může to mít pro pacientův zrak fatální následky. V krajních případech to vede až k oslepnutí.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Volně prodejné brýle bez předpisu mohou vážně poškodit zrak!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci