Mnoho žen stále zanedbává prevenci proti rakovině prsu

4.2.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Karcinom prsu patří mezi nejčastější nádorová onemocnění žen, ročně se u nás přijde na skoro sedm tisíc případů, z toho desetina pacientek je mladších 45 let a třetina ve věku pod 50 let.

rakovina prsu

Alarmující je, že velké množství žen stále podceňuje význam prevence. Týká se to jak samovyšetření, tak návštěv lékaře. V případě zanedbané prevence přitom neléčený karcinom často končí smrtí.

Základem prevence proti rakovině prsu je samovyšetření, které by každá žena a dívka měla provádět alespoň jednou měsíčně. Sekundárně ho od 45. roku doplňuje ve dvouletých intervalech vyšetření mamografické.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Rakovina prsu se netýká jen starších žen
Preventivní vyšetření prsou
Kojení chrání maminky před rakovinou

Provádějí ho ve specializovaných centrech a jedná se o radiodiagnostickou metodu využívající velmi nízkou dávku rentgenového záření. Právě tzv. mamograf dokáže odhalit nádor ještě v době, kdy se ještě nešíří do okolí ani do jiných orgánů.

Vzniku nezabráníme, ale…

To, zda dojde k neregulovanému množení patologických buněk, lze ovlivnit jen stěží. Zato zajistit si příznivější prognózu v případě stanovení včasné diagnózy je něco, co má žena plně ve svých rukou.

„Vznikající nádor se zpočátku drží v místě vzniku. Během dalšího vývoje se však může buněčným dělením šířit dál, pronikat do lymfatických uzlin a případně i dále do krevního řečiště,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. (na snímku vpravo), vedoucí profesionálního lékařského týmu v Mamodiagnostickém centru Beroun.

„Většina zhoubných nádorů roste poměrně pomalu a je možné je zachytit pomocí zobrazovacích metod ještě v době, kdy nejsou hmatné, pravidelným vyšetřováním,“ doplňuje profesor Daneš.

V jakém stádiu bude zhoubný prsní karcinom odhalen, má velký dopad na možnosti, průběh a především výsledky léčby. Při zachycení v raném stádiu je navíc možné provést omezený chirurgický zákrok zachovávající celý prs.

Příznaky nádoru

V počáteční fázi je prsní nádor tedy zcela nehmatný a zpravidla nebolí. Pokud není nádor mamografem zachycen, začne se v další fázi viditelně projevovat a způsobovat potíže. I zde je důležité, aby se žena obrátila co nejdříve na svého lékaře a šla na vyšetření.

Není možné totiž říci, že by hmatný nádor byl vždy neléčitelný. Proto se kromě mamografie a vyšetření ultrazvukového doporučuje ještě i samovyšetřování. Bulka v prsu přitom nemusí být jediný projev karcinomu. Pokud jsou například postiženy uzliny v podpaží, dochází k bolesti a otoku rukou.

Jaké další tělesné změny patří k příznakům onemocnění? „Projevů je celá řada, žena by měla zpozornět, pokud si všimne vtahování kůže či bradavky směrem dovnitř nebo takzvaného důlkatění, kdy vtahováním určitých částí tkání vznikají na prsou důlky,“ upozorňuje uznávaný radiodiagnostik.

Seznam akreditovaných screeningových center

Nejbližší centrum mamografického screeningu si najdete ZDE. Seznam je aktualizován podle dat Asociace mamodiagnostiků ČR a Institutu biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„To, že něco není v pořádku, signalizuje i nápadně zvýšená žilní kresba, sekrece z bradavky, zvláště je-li krvavá, nebo tzv. pomerančový vzhled, kdy je kůže zesílená, zarudlá, vypadá jako pomerančová kůra. Někdy nádor může vypadat jako zánět. Proto v případě, že zánět trvá i delší dobu a nereaguje dobře na antibiotika, je nutné pečlivé vyšetření prsu k vyloučení přítomnosti nádoru,“ říká profesor Daneš.

Prevence základem

Důvodem, proč ženy na vyšetření nechodí, nemusí být lenost ani nedostatečná informovanost. Často si ženy podle gynekologů nepřipouští, že by právě ony mohly onemocnět. Některé se bojí, aby jim lékaři nezjistili podezřelý nález, proto to „řeší“ tak, že na vyšetření raději nechodí.

Onemocnění však může postihnout každou ženu a nakonec se vyšetření v případě vzniku nádoru stejně nevyhnou, naopak si samy zhoršují naděje na úspěšné vyléčení a návrat do běžného života.

Další velkou skupinou jsou ženy pracovně vytížené, které si v zápalu budování kariéry neudělají na své zdraví čas. Ať tak či tak, důležité je pochopit, že screeningové vyšetření není nepřítel, ale naopak v boji s rakovinou stojí na vaší straně.

Připomeňme, že rakovina je v současnosti nejčastější světovou příčinou úmrtí. A smutné statistiky se nevyhýbají ani České republice. Není důvod, proč proti tomu nic nedělat.

kzt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Mnoho žen stále zanedbává prevenci proti rakovině prsu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci