Bolí vašeho partnera záda? Může to být rakovina prostaty

12.1.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Když si váš partner ztěžuje na bolesti zad, nejde o nic výjimečného, vždyť s podobnými problémy se setká osm lidí z deseti alespoň jednou v životě. Jenomže právě proto je většina lidí nebere vážně. A tak je důležité připomenout, že nic se nevyplatí podceňovat. Bolesti totiž mohou signalizovat rakovinu prostaty.

rakovina

Asi čtvrtina bolestí zad je spojena se závažnými onemocněními. Jednu z těchto vážných příčin představují i metastázy v kostech, které jsou výrazně častější než samotná rakovina kostí. Nejčastěji do kostí metastazuje mnohočetný myelom, karcinom prsu a prostaty.

„Bolest zad může být jejich prvním signálem. Rozšíření do kostí je častou komplikací pokročilých nádorů a zároveň zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení,“ uvádí prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v pražském Motole.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Rakovinu prostaty odhalí často žena
Bodlák ostropestřec může zachránit život
Nepodceňujte vyšetření tlustého střeva

„Pacienti s pokročilým karcinomem prostaty mají až 68% pravděpodobnost vzniku kostních metastáz. Karcinom prostaty je přitom u nás nejčastějším nádorem u mužů a jeho výskyt se trvale zvyšuje,“ připomíná prof. Babjuk.

Metastázy nemusí bolet

Až 75 % mužů, kteří rakovině prostaty podlehnou, umírá s postižením kostry. Kostní metastázy jsou způsobeny schopností nádoru uvolňovat nádorové buňky do krevního oběhu. Když se dostanou do bohatě prokrvené kostní tkáně, zrychlí se její odbourávání.

Narušení kostní tkáně často vede ke zlomeninám a velkým bolestem. Těmi trpí až 80 % pacientů. Nemocnému hrozí také zlomenina obratle, která je velmi bolestivá a má za následek výrazné omezení pohyblivosti.

Metastázy v kostech nemusí každého nemocného bolet, i když se jedná o jeden z nejčastějších důvodů bolestí onkologických pacientů. Varováním a popudem k návštěvě lékaře může být člověku například dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest, zduření kosti či mírně zvýšená teplota.

Nemocní s kostními metastázami si také často stěžují, že se cítí být celkově nemocní a ztrácejí chuť k jídlu. Nezřídka také ztrácejí na váze, více se potí a potýkají se s celkovou slabostí.

Pozor na varovné signály

Jestliže se i u vašeho partnera projevují tyto příznaky, přimějte jej k návštěvě lékaře:

  • bolest v zádech, která může vystřelovat do dolních končetin,
  • ztráta citlivosti v oblasti dolních končetin a podbřišku,
  • oslabení dolních končetin nebo nemožnost jimi pohybovat,
  • mimovolný únik moči či stolice nebo problémy s močením.

Vzhledem k tomu, že se věk mužů, kterým je zjištěna rakovina prostaty neustále snižuje, je klíčové nepodceňovat pravidelná preventivní vyšetření po padesátém roce života.

„Tato vyšetření jsou jedinou naší šancí, jak nádory prostaty objevovat v počátečních stádiích a tedy i předcházet rozvoji onemocnění do kostí. Na muže apelujeme, aby se preventivním prohlídkám nevyhýbali, a pokud mají bolesti, s návštěvou lékaře neotáleli,“ vysvětluje prof. Marek Babjuk.

Komplikacím zabráníte včasným vyšetřením

Bolesti zad by váš partner rozhodně neměl podceňovat a na vyšetření si raději zajít. Kostní metastázy zhoršují kvalitu života i šanci na přežití a jejich léčba je mnohdy nákladnější než u samotného primárního onemocnění.

Nejlepší prevencí vzniku kostních metastáz je včasná diagnóza zhoubného nádoru a okamžité zahájení léčby onemocnění.

„Jestliže se nám nádorové bujení podaří zachytit v raném stadiu, může jeho léčba vzniku metastáz úplně předejít a nemocný má daleko větší šance na vyléčení,“ doplňuje prof. Marek Babjuk.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Bolí vašeho partnera záda? Může to být rakovina prostaty

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci