Roztroušená skleróza – nemoc, se kterou se dá žít aktivně

30.10.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Věděli jste, že na světě žije zhruba 2,5 milionů lidí nemocných roztroušenou sklerózou? V České republice je potom přibližně 19 000 lidí, kteří musí s roztroušenou sklerózou bojovat.

skleroza

Jejich onemocnění jim sice život znepříjemňuje, ale určitě z něj nejsou nadobro vyřazeni. Jde spíše o to, najít s nemocí symbiózu a poslouchat potřeby svého těla. Délku života roztroušená skleróza významně neovlivňuje, v současné době však neexistuje lék, který by uměl roztroušenou sklerózu zcela vyléčit, průběh nemoci je však možné příznivě ovlivnit a zmírnit.

Roztroušená skleróza se vyskytuje častěji u žen než u mužů a její první příznaky se ve většině případů objeví mezi 20. – 40. rokem života. Pokud je nemoc diagnostikována, je nutné přijmout určitá pravidla, na základě kterých může pacient dál normálně fungovat - pracovat, věnovat se rodině nebo sportovat.

Markétin příběh

Markéta pracovala jako špičková manažerka a měla velmi hektický život. V roce 2007 ji však lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu a její život se od základů změnil, musela přehodnotit, co je v životě skutečně důležité a zpomalit životní tempo.

„Když jsem se dozvěděla, že mám roztroušenou sklerózu, udělala jsem si na sebe čas, abych se s tím vyrovnala,“ říká o své nemoci Markéta. „ Zůstala jsem tři čtvrtě roku na nemocenské a dovolila si luxus věnovat se jenom sobě.“

Moc jí pomohl můj partner a sestra žijící v Americe. „Volala každý den a říkala mi: „Pověz mi jednu věc, na kterou se dnes těšíš? Je jedno, co to bude, ale najdi jednu věc, která ti udělá radost.“

Začala žít naplno

„Začala dělat všechno, nač jsem si nikdy nenašla čas. Pomalu jsem ráno vstávala, dělala si velké snídaně, vajíčka, chleba, jogurty, a startovala do nového dne. Zároveň jsem cíleně vyhledávala sporty, které mi dělaly dobře. Plavala jsem, hrála badminton, jezdila na kole. Chodila jsem s přáteli do přírody, ale i do společnosti, zatančit si, bavit se, vzpomíná Markéta.

Jsou to lidé, kteří mě neberou jako oběť, to bych nesnesla. Spíš mě obdivují, jak všechno zvládám, a to mi dělá samozřejmě dobře a jsem na sebe pyšná. Psychicky mi to pomáhá. Když si během nějaké akce odskočím píchnout injekci s lékem, berou to jako normální věc.

Když dnes přemýšlím o své nemoci, beru ji jako běžnou součást života: někdo má blond vlasy, někdo cukrovku, někdo má černé vlasy, někdo roztroušenou sklerózu,“ říká o své nemoci Markéta.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Než přijdou antibiotika, zkuste bylinky
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Goji: Pro zdraví, krásu a dlouhověkost

Onemocnění centrální nervové soustavy

Slovo „skleróza“ pochází z řeckého skleros, což znamená tuhý. Roztroušená proto, že v CNS vznikají roztroušená ložiska (plaky) o velikosti několika milimetrů až centimetrů, která jsou rozeseta v bílé hmotě mozku a míchy. V těchto ložiscích dochází k rozpadu obalů nervových vláken, tvořených myelinem.

Projevy poškození:

  • Poruchy hybnosti (50%) - třes horních a dolních končetin, těžkopádnost, špatný odhad vzdálenosti, problémy se sílou a koordinací pohybů, poruchy rovnováhy, závratě, potíže s chůzí, svalová slabost a atrofie...
  • Zrakové problémy (25%) – rozmazané či dvojité vidění, problémy s očním pohybem, bolesti za okem, snížení zrakové ostrosti, krátkodobé zamlžení, výpadky zorného pole, odlišné vnímání barev a další.
  • Poruchy citlivosti (15%) - necitlivost, mravenčení, brnění nebo mrazení, které se objevují na jakékoli části těla.
  • Potíže s řečí – nejčastěji se jedná o dysartrii, řeč může být například tzv. sakadovaná, špatně srozumitelná, výjimečně může dojít až ke ztrátě schopnosti mluvit
  • Poruchy svěračů - častá mikce, pocit neúplného vyprázdnění, inkontinence.
  • Únava (85%) – přechodná (provázející ataku onemocnění a spojená často se zvýšenou námahou, kterou je nutno vyvinout v případě narušení některých nervových drah), dlouhodobá (objevuje se i v klidu).

Nebojte se jít k lékaři!

K těmto projevům se přidávají psychické problémy (deprese, rozmrzelost, únava, výkyvy nálad a celková emoční labilita) a poruchy soustředění. Pokud se u vás zmíněné projevy objeví, nebojte se zajít ke svému praktickému lékaři.

V případě pochybností bude následovat vyšetření u neurologa - magnetická rezonance a vyšetření mozkomíšního moku. Poté lékař zváží další kritéria a stanoví diagnózu.

Důležitá je včasná diagnóza nemoci a zahájení její léčby, podstatný je také náš přístup a psychické vyrovnání se s nemocí. Podle Markéty je důležité nerezignovat.

„Nevzdávat se, ať se děje cokoliv, nevzdat se a jít dál. Já jsem za tu nemoc vděčná. Díky ní jsem poznala skutečné přátele, přehodnotila jsem přístup k sobě, k lidem kolem sebe, k rodině, žiju úplně jiný a plnější život; skutečně je všechno zlé k něčemu dobré. Nemoc mi ukázala novou životní cestu. Každý den se na něco těším.“

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Roztroušená skleróza – nemoc, se kterou se dá žít aktivně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci