Nepodceňujte vyšetření tlustého střeva, nemusíte pak mít štěstí

24.6.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Neradostně se čtou naše statistiky o rakovině tlustého střeva a konečníku. Každoročně se v Česku zjistí onemocnění více než osmi tisícovkám mužů a žen, z toho pro polovinu je to nemoc smrtelná.

operace

Bohužel, onemocnění se v porovnání s ostatními evropskými zeměmi objevuje mimořádně často a náleží nám tak nám přední příčky. Prevence je přitom snadná i bezbolestná. Vždyť v Česku máme dobře fungující programy screeningu zhoubných nádorů, mezi něž tlusté střevo a konečník rovněž patří.

Tak třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí svým klientům prevenci například prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice od 50 do 55 let věku vždy jedenkrát ročně a od 55 let jedenkrát za dva roky, nebo screeningovou kolonoskopii jedenkrát za deset let. Stejné nebo velmi podobné jsou nabídky ostatních zdravotních pojišťoven.

Zachytit nemoc včas

Mezi hlavní příčiny onemocnění patří špatné stravovací návyky, kouření či dědičnost. Ale protože ani okolní země, které mají obdobnou skladbu jídelníčku i srovnatelný životní styl, do takové míry postiženy nejsou, zůstávají důvody našeho prvenství do značné míry jakoby zahaleny tajemstvím

Avšak, pokud se zachytí příznaky nemoci včas, je léčba vysoce efektivní (až 95 procent) a zejména bezbolestná. Hlavním nástrojem je tu kolonoskopie.

„Jedná se o zákrok, kdy se do konečníku a dále do tlustého střeva zavede pružná hadice s optickým a manipulačním systémem,“ říká MUDr. Michal Zavadil, primář brněnské kliniky Top Moravia Health. „Lékař vidí na obrazovce stav pacientova střeva a může hned stanovit diagnózu.“

A v případě nutnosti lze navíc ještě odebrat bezbolestně vzorek na analýzu, kdy se pak pacient dozví ještě další podrobnosti.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Cukrovka se mírným pijákům vyhýbá
Před mrtvicí chrání ženy obyčejná chůze

I když rakovina tlustého střeva postihuje obě pohlaví nad 45 let téměř stejnou měrou, rizikovou skupinou jsou zejména muži. Důvod je jednoduchý – více se zdráhají vyšetření podstoupit

Přitom samotné preventivní vyšetření sestává pouze ze zjišťování okultního krvácení ve stolici. Až při pozitivním nálezu následuje endoskopické vyšetření zažívacího traktu, opět bezbolestné, jen trochu nepříjemné.

Prevence se vyplatí

„Preventivní vyšetření lze podle pacientovy konkrétní pojišťovny absolvovat bezplatně v pravidelných intervalech. A prevence se skutečně vyplácí, protože s postupem nemoci se pravděpodobnost léčby z oněch 95 procent razantně snižuje. V případě, kdy je krev ve stolici viditelná pouhým okem, ale už může být pozdě,“ vysvětluje MUDr. Michal Zavadil.

Kolonoskopie je navíc schopná, kromě nádorového onemocnění, odhalit také různé formy zánětů či polypů, stejně jako objevit další z možných důvodů krvácení do střeva. Oproti jiným metodám diagnózy, jako jsou ultrazvuk nebo CT, umožňuje kolonoskopie jako jediná metoda dostatečně kvalitní obraz střeva. Dokonce ani fotografická kapsle, do níž se dříve vkládaly velké naděje, nedokáže ani přes svou vysokou cenu kolonoskopickou metodu plnohodnotně nahradit.

Nesázet na štěstí

Jestliže se dostaví potíže s nepříjemným střídáním zácpy a průjmu i viditelně začneme hubnout, neměli bychom problémy podceňovat. Určitě tedy nesázet na štěstí, že se nám nemoc vyhne. Když pak totiž lékař stanoví diagnózu rakoviny tlustého střeva, máme v takové situaci zhruba 50procentní šanci, že nemoc překonáme.

Zpravidla následuje odstranění značné části tlustého střeva. Avšak určitých obtíží jako daně za pozdní diagnózu se už nikdy nezbavímte.

Proto je na místě neriskovat a vyšetření podstoupit ještě, než se začne výrazně projevovat některý z hlavních příznaků – nepravidelnost stolice, zažívací potíže, pocit nedokonalého vyprazdňování, krev ve stolici, zvýšená únava. Chvíle strávená včas u gastroenterologa se nám mnohonásobně vrátí zpět.

otz

Přečtěte si také

Diskuse: Nepodceňujte vyšetření tlustého střeva, nemusíte pak mít štěstí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci