Stydět se znamená nechat se nemocí vláčet

21.11.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Všichni víme, že i o choulostivých problémech je potřeba mluvit. Takovým momentem například je, když dospělý najednou nemůže udržet moč.

inkontinence

• O problematice inkontinence jsme hovořili s profesorem Alešem Roztočilem z Nemocnice Jihlava. Co je to vlastně močová inkontinence? Koho hlavně postihuje?

Je to stav, kdy člověk mimovolně neudrží moč. Především ženská část populace se s tímto problémem setkává stále častěji. Je to dáno tím, že ženy se dožívají stále vyššího věku a tyto stavy se právě s vyšším věkem pojí. Ženy si také více uvědomují stav svého těla a podobné potíže jim vadí. Dnes mnohem častěji přistupují k řešení, zatímco v minulosti kvůli prudérním poměrům ve společnosti svůj zdravotní stav tajily.

• Jakou formu mohou mít inkontinenční potíže?

U žen rozlišujeme zejména dva hlavní typy inkontinence: tzv. stresovou inkontinenci, kdy žena neudrží moč při zvýšení vnitrobřišního tlaku (např. při kašli, kýchání, apod.), nebo tzv. urgentní inkontinenci, kdy má žena nutkání na močení, a nenajde-li v blízkosti záchod, pomočí se. Tyto dva typy se mohou vyskytovat společně, jejich léčba je ovšem odlišná.


Profesor Aleš Roztočil

Urgentní močová inkontinence se léčí medikamenty, zatímco stresová inkontinence se řeší operativně – nejlépe zavedením tzv. suburetrálních pásek.

• Suburetrální pásky? Můžete nám o nich říci něco bližšího?

Jsou to tenké pásky, které se přes tříslo zavádějí pod močovou trubici. Ta se tahem pozvedne a tlakové poměry se tím upraví.

• Jaká je úspěšnost léčby?

Současná lékařská věda udělala obrovské pokroky. Většinu inkontinenčních potíží je možné úspěšně léčit nebo alespoň výrazně zmírnit. Pomocí pásek vyléčíme stresovou inkontinenci až u 85 % pacientů. Urgentní inkontinenci pak jsme schopni podle charakteru vyléčit v 60 – 70 % případů.

V současné době je proto zcela zbytečné, aby ženy trpěly inkontinencí a trápil je sociální a hygienický diskomfort. Důležité je samozřejmě navštívit gynekologa nebo urogynekologa, který stanoví diagnózu a doporučí nejvhodnější léčbu.

Mlčet, nebo mluvit?

S dcerou si povídejte o dospívání včas
Jak mluvit s malými dětmi o sexu
Co dělat, když lékař řekne: Rakovina

• Je u někoho zvýšená pravděpodobnost, že bude trpět inkontinencí?

Pro oba typy inkontinence existují rizikové faktory. Stresovou inkontinencí trpí zejména ženy, které rodily velká miminka. Urgentní inkontinencí zase častěji trpí ženy, které se dlouhodobě léčily, nebo spíše neléčily se záněty močového měchýře. Ke vzniku inkontinenčních potíží rovněž dochází i na základě nedostatku pohlavních hormonů v době klimakteria a v pozdější fázi sénia.

• Jak vlastně ženy poznají, že trpí inkontinencí a ne jen běžným nachlazením?

Nastydnutí se projevuje kašláním a kýcháním, při němž může uniknout trochu moči. To je fyziologické i v mladším věku. Gynekologa by žena měla navštívit, pokud ji problém obtěžuje. Důležité je zjistit příčinu a stanovit odpovídající léčbu.

• Proč tedy zdaleka ne všechny pacientky přijdou na vyšetření?

U řady žen hraje roli stud. Například starší ženy mnohdy berou únik moči po porodu jako přirozený atribut věku. Některé se s tím naučily žít a prostě tento stav akceptovaly. Další skupina žen se léčit nechce, protože se jim dobře žije i s používáním inkontinenčních pomůcek. Naštěstí se s tímto typem žen setkáváme čím dál méně a útěšně přibývá žen, které se rozhodnou pro efektivní léčbu.

Možná vás zaujme

Jak na podzimní nachlazení
Rýmička, nebo vážná nemoc?
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Na každou nemoc platí jiná vůně

Pacientky se nemají čeho bát. Medikamenty mají minimální vedlejší účinky, a co se týče řešení stresové inkontinence pomocí suburetrální pásky, je to velice jednoduchý výkon prováděný většinou v lokální anestezii, který trvá cca 10 minut.

• Je důležité, kdy se pacientka začne léčit, nebo lze stejných výsledků dosáhnout v jakémkoli stádiu potíží?

Včasnost je pochopitelně klíčová. Čím dříve se pacientka bude léčit, tím lepší budou výsledky.

• Pomáhá proti inkontinenci cvičení?

Ano. V počátečních stádiích inkontinence může pacientce posílení svalstva pánevního dna zmírnit příznaky. S běžnou léčbou se nevylučuje, nicméně problém inkontinence zcela neřeší.

• Co podstatného vzkázat ženám, které se s problémem potýkají?

Nestyďte se za svoje onemocnění a zeptejte se na léčbu svého gynekologa.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Stydět se znamená nechat se nemocí vláčet

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci