Preventivní vyšetření prsou v centru s kompletním screeningem

16.12.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Prevence zhoubného nádoru prsu se stále hodně podceňuje. Přitom karcinom prsu je nejčastějším rakovinovým onemocněním českých žen, jen ročně přibude 6 000 nových případů. A rozdíl mezi včasným a pozdním odhalením nádoru může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

mamograf

Rakovina prsu patří k dobře léčitelným onemocněním s velkou nadějí na úspěšnou léčbu za předpokladu, že je diagnóza stanovena včas. Možná opravdu nevíte přesně, kam kdy na vyšetření zajít, máme tedy pro vás několik rad.

Rané stadium vývoje, tj. ještě než se prsní nádory stihnou rozšířit do krevního řečiště, umožňuje včasné zahájení léčby a zlepšuje vyhlídky na budoucnost pacienta.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kojení chrání maminky před rakovinou
Děsí mě myšlenka, že bych obvoďačku poslechla
Rakovině prsu pomůže zabránit aktivní pohyb

Lékařská praxe však bohužel zná i takové případy, kdy fáze nemoci byla kvůli zanedbaným preventivním vyšetřením natolik rozvinutá, že už medicína nemohla pomoci. Přitom mamografický screening dovede rakovinu odhalit zavčas tak, že přes 95 pacientů ze sta se navrátí do běžného života.

Kdy se objednat?

Všechny ženy jsou od určitého věku zvány na preventivní vyšetření, i když nemají žádné příznaky. U nás je nastavený celoplošný systém sledování žen s cílem odhalit příznaky této nemoci.

Všechny zdravotní pojišťovny hradí svým klientkám od 45. roku vyšetření pomocí mamografu, a to každé dva roky. Bez ohledu na věk pak má na bezplatné vyšetření nárok každá žena s obtížemi, jíž speciální žádanku vypíše praktický lékař nebo gynekolog.

Lékaři doporučují nečekat, až nazraje vhodná doba, a prevenci rozhodně nenechávat pouze v rukou odborníků a zdravotnických center. Důležitá jsou i pravidelná samovyšetření pohmatem, ideálně jednou měsíčně.

Kam na vyšetření jít?

Žádanku na mamografický screening vypíše praktický lékař nebo gynekolog. V české republice ke screeningu existují akreditovaná specializovaná centra s vyškoleným týmem odborníků a potřebným přístrojovým vybavením.

Seznam akreditovaných screeningových center

Nejbližší centrum mamografického screeningu si najdete ZDE. Seznam je aktualizován podle dat Asociace mamodiagnostiků ČR a Institutu biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jedná se o radiodiagnostickou metodu, během níž se využívá jen malá dávka rentgenového záření. Zátěž pro tělo je minimální a vyšetření rozhodně není nebezpečné, není se čeho obávat,“ říká MUDr. Kateřina Brousilová z Mamografického centra Beroun.

Prohlídka nebolí

„Samotná mamografie probíhá vestoje a v drtivé většině vyšetření nebolí. Pouze ženy s citlivějšími prsy mohou vnímat tlak v důsledku stlačení prsu kompresní deskou. Nejedná se ale o bolest, je to někdy jen chvilkově nepříjemné,“ dodává lékařka.

Pokud máte zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu například v důsledku pozitivní rodinné anamnézy, rozhodně se vyplatí investovat do častějších nebo dřívějších prohlídek z vlastních prostředků. Cena vyšetření se pohybuje v rozmezí od 300 do 800 korun.

htz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Preventivní vyšetření prsou v centru s kompletním screeningem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci