Mít pevné kosti – na tom můžeme zapracovat sami

20.10.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Postihuje každou třetí ženu a každého pátého muže nad padesát let věku. Zlomeniny vzniklé v důsledku této choroby mohou v některých případech vést až k předčasnému úmrtí. Prevence nemoci spočívá zejména ve správné životosprávě. Řeč je o osteoporóze.

osteoporoza

Osteoporózou je označována choroba způsobující řídnutí kostí. V souvislosti se Světovým dnem osteoporózy, který připadá každoročně právě na 20. října, byly zveřejněny nejnovější údaje k tomuto onemocnění.

V současné době trpí osteoporózou kolem osmi procent obyvatel civilizovaných zemí. V přepočtu na Českou republiku to představuje více než jeden milión nemocných.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vyplatí se o své kosti dobře pečovat
Před mrtvicí chrání ženy obyčejná chůze
Ženám prospívá pivo také na kosti

Při osteoporóze ztrácí kost postupem času svou pevnost a pružnost, což může vést ke vzniku vážných zlomenin a k dalším komplikacím. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě až polovina žen a třetina mužů

Potřeby kostí mění věk

Kosti potřebují správné živiny, aby zůstaly pevné a zdravé. Správná životospráva postavená na vyvážené stravě v kombinaci s pravidelným cvičením a dodržovaná tedy po celý život pomůže riziko vzniku osteoporózy snížit.

„Maximum kostní hmoty se tvoří do pětadvacátého až třicátého roku života a tělo tedy klade největší nároky na přísun vápníku, vitamínu D a minerálů. V dospělosti vápník v kostech pomalu ubývá – i proto je mnohdy potřeba jej doplňovat,“ vysvětluje MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská.

Zdravá výživa pro kosti

Nejvýznamnějším stavebním kamenem pro tvorbu kosti je vápník. Kosti představují rezervoár vápníku pro udržování jeho správné hladiny v krvi, což je nezbytné pro zdraví nervové soustavy a správnou funkci svalů.

Bohatým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky jako mléko, jogurty, sýry, dále například brokolice, ořechy, sardinky s měkkými kostmi nebo některé druhy tofu.

„Minimální denní příjem vápníku představuje 1200–1500 mg. To odpovídá minimálně jednomu litru mléka, téměř kilogramu bílého jogurtu nebo přibližně půldruhému kilogramu syrové brokolice denně,“ vypočítává MUDr. Barbora Hanychová.

Nezapomeňte na vitamín D...

Další klíčovou roli v udržení zdravých kostí hraje vitamín D. Napomáhá vstřebávání vápníku z potravy a zajišťuje správnou obnovu a mineralizaci kostí. Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření.

Za ideální pro získání dostatečného množství se považuje každodenní deseti až dvacetiminutový pobyt na slunci bez použití opalovacího krému. Kvůli riziku spálení se slunění doporučuje před desátou hodinou dopolední nebo po druhé hodině odpolední.

Potravin bohatých na vitamín D není mnoho – nachází se například v rybách (losos, tuňák), houbách shitake nebo ve vaječných žloutcích.

... a také na pět kostních minerálů

Mezi další složky potřebné pro zdravé kosti se řadí hořčík – je obsažen v zelenině, luštěninách, ořeších, rybách, sušeném ovoci – a zinek, který lze přijmout v libovém červeném mase, drůbeži, celozrnných obilovinách a rovněž v luštěninách a v sušeném ovoci. Dále je pro udržení zdravých kostí důležitý dostatečný příjem mědi, manganu a boru.

Všechny zmiňované složky, tedy pět kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor) spolu s vápníkem a vitamínem D lze organismu dodat pomocí tablet. Například je obsahuje preparát Caltrate Plus, který přináší kombinaci sedmi složek důležitých pro prevenci osteoporózy.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Mít pevné kosti – na tom můžeme zapracovat sami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci