Co říkáte svému obrazu v zrcadle? Chce to úsměv!

23.9.2014 00:00   |   Zdraví a krása
VIDEO – Spousta žen na světě není spokojena s tím, jak vypadá a zrcadlo vám s tím v ničem nepomůže. Jak ukázal průzkum každá třetí žena tvrdí, že se při pohledu do zrcadla cítí sklíčeně a kvůli tomu, co v zrcadle vidí, je pro ni těžké se na sebe usmát.

Dove průzkum zrcadla

Právě vztahu žen ke svému vlastnímu odrazu v zrcadle se věnoval celosvětový průzkum, který si zadala kosmetická značka Dove. A jak v něm dopadly české ženy? Překvapivě stejně jako ve světě je pouze 10 procent Češek se svým odrazem spokojeno a cítí se být krásnými.

Zajímavé také je, že české ženy stráví před zrcadlem oproti zbytku světa skoro o polovinu méně času. Jsou však vynalézavější v tom, kde všude si svůj odraz prohlížejí.

Ani Češky ale nejsou s komplikovaným vztahem k zrcadlům oproti světu žádnou výjimkou. Pouze jedna z deseti tuzemských žen je spokojená s tím, co v zrcadle vidí. Skoro polovina Češek má špatný pocit z toho, že se v odrazu vnímají jako příliš silné (ve světě pouze 38 % žen).

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy se vnímají jako širší a kratší
Češi se mračí více, než jiné národy
Smějte se! A práce vám půjde líp

Dalšími důvody proč máme z pohledu do zrcadla smíšené pocity je to, že se cítíme být unavené (36 %), nezdá se nám, jak vypadáme celkově (34 %), nebo se nám zkrátka nelíbí naše oblečení (11 %).

Hledáme na sobě negativa

Do zrcadla se díváme s obavami a už dopředu hledáme to, co se nám na sobě nelíbí. Není náhodou, že dokonce 6 žen z 10 použije negativně zabarvené slovo, pokud má popsat svůj odraz v zrcadle.

Nejčastěji uslyšíte, že o sobě žena při pohledu do zrcadla mluví jako o příliš unavené, nebo že si připadá neatraktivně. V ČR 27 procent žen uvedlo, že při pohledu do zrcadla volí negativně zabarvené slovo, dokonce 16 % českých žen cítí smutek.

Na 13 procent žen ve zbytku světa padne při pohledu na svůj odraz úzkost - v tom se výrazně lišíme, neboť tyto pocity přepadají u nás naštěstí pouze 3 ženy ze sta. Jen necelá desetina by však řekla, že je spokojená se svým tělem.

Proč se na sebe koukáme?

Nejčastějším důvodem, proč se žena sleduje v zrcadle, je úprava vlasů (86 %) a celková kontrola našeho vzhledu (76 %). V tom jsme o něco důslednější než ostatní ženy, naopak pouze desetina z nás si chce jen připomenout, jak dobře vypadá. To naopak dokáže 22 % procent žen ve zbytku světa.

„Ženy si musí uvědomit, jak jsou krásné. V zrcadle leckdy vidí toho nejhoršího kritika jejich vzhledu, ve skutečnosti se v něm však pouze odráží jejich nedostatečné sebevědomí. Jen zdravě sebevědomá žena je schopna vidět svou krásu,“ vysvětluje psychoterapeutka Karin Řeháková, která spolupracuje se značkou Dove.

„Důvodů, proč tolik žen na světě ztrácí sebejistotu je mnoho. Lidé si však neuvědomují, že pošlapat sebevědomí nám může i docela nevinná poznámka rodičů, či kamarádů na náš vzhled,“ dodává Karin Řeháková.

Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi....

Češky stráví díváním se do zrcadla v průměru 34 minut denně, což je oproti zbytku světa o 16 minut méně. Ráno se prohlížíme 8 minut, večer před spaním pak 6 minut. Největší kontrola však probíhá před tím, než si večer vyrazíme za zábavou (skoro 20 minut – to je oproti celosvětovému průměru nejdelší doba).

Do zrcadla se koukáme v průměru 5 krát za den (ženy ve světě věnují zrcadlům o jeden pohled denně více, Brazilky dokonce o 3 pohledy více).

Když zrovna není po ruce žádné zrcadlo, dokážeme si poměrně rychle najít náhradu. V tom jsme nejvynalézavější na světě! Skoro tři čtvrtiny našich dívek a žen se nezapomene prohlédnout v odrazu, který vidí ve výlohách obchodů, 64 % z nás se také stihne upravit třeba cestou do práce ještě ve výtahu, který má zrcadlo.

A také vynikáme tím, že jako jedny z mála jsme objevily kouzlo odrazu slunečních brýlí ostatních lidí (20 % oproti světu, kde na to přišlo je 8 procent žen a dívek).

Co děláme před zrcadlem?

Nejčastěji zatahujeme bříško (21 %) a zkoumáme, jak vypadáme zezadu (18 %) nebo si zkoušíme nejrůznější úsměvy a obličeje (15 %). Některé z nás cvičí, mluví, nebo zatínají svaly.

Je toho poměrně hodně, ale upřímně se na sebe usmát, protože se nám líbí, co vidíme? V tom za ostatními dosti pokulháváme. Oproti Mexičankám (38 %) to dokáže pouze necelá pětina z nás. Celkově se na sebe dokáže do zrcadla upřímně usmát 28 % žen. Máme tedy opravdu ještě hodně co dohánět.

Zrcadla ve filmu

Značka Dove chce tuto skutečnost změnit a je odhodlána vytvořit svět, ve kterém bude krása zdrojem sebevědomí a nikoli úzkosti. Proto připravila krátký film s názvem Zrcadla (v originále Mirrors), který ukazuje reakce zralých žen při pohledu do zrcadla a staví je do kontrastu s reakcemi malých holčiček.

Video
Kdy jste se naposledy na sebe usmála?, ptají se autoři krátkého filmu Mirrors...

Pro ženy ve filmu není příjemné sledovat svůj vlastní odraz, protože jak víme, ženy jsou samy sobě nejhoršími kritiky krásy. Na rozdíl od holčiček, které milují svůj odraz v zrcadle. Dove svým filmem vybízí všechny ženy, aby se na sebe při pohledu do zrcadla usmívaly.

„Značka Dove věří, že film Zrcadla (Mirrors) bude ženy inspirovat k tomu, aby přehodnotily to, jak vidí samy sebe a každé setkání se svým odrazem pro ně bylo sebevědomým ujištěním o vlastní kráse,“ Lucia Dúbravská, zástupce značky Dove v České a Slovenské republice.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Co říkáte svému obrazu v zrcadle? Chce to úsměv!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci