Nejčastější triky obchodníků a jak jim nenaletět

6.4.2016 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Slevy jsou magnetem pro milióny lidí, ale také častý trik obchodníků. Lze díky nim ušetřit několik tisíc, nebo se celkem jednoduše nechat napálit.

slevy

Není se co divit, vždyť kdo by se dnes v záplavě slevových akcí a výprodejů ještě zvládal orientovat. Pokud máte slevy rádi, ale často se v nich ztrácíte, zde je přehled nejčastějších slevových triků a rad, jak na ně vyzrát, aby vám slevy nebyly zlým pánem, ale dobrým sluhou.

Slevy umělé

Slevy a umělé a falešné jsou asi největším nešvarem vůbec. Podle průzkumu vyhledávače slev Skrz.cz se s tzv. „umělou slevou“ setkalo na internetu už někdy skoro stři čtvrtiny lidí. Umělá neboli falešná sleva vznikne tak, že obchod či e-shop navýší původní cenu zboží, aby ji pak mohl „dramaticky“ snížit.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mladí Češi si často půjčují na zbytečnosti
Za poškozené zboží musíte e-shopu zaplatit
Domácnosti neumějí dobře hospodařit

Jak takový trik poznáte? Na první pohled bohužel těžko. Musíte minimálně zjistit, za kolik korun stejný nebo podobný produkt prodávají konkurenční obchody, nebo byste museli sledovat vývoj ceny zboží zpětně. To však nejde vždy a navíc to nemusí stačit.

Naše rada:

Pokud nemáte tolik času ani nervy, využijte portály, které tu práci udělají za vás – ověří pravost slev a vytipují ze všech jen ty opravdu výhodné.

Sleva není zadarmo…

Možná jste už narazili na super nabídku, přecházíte k fázi placení a místo radosti z výhodného nákupu se nestačíte divit. Sleva se na toto zboží vztahuje pouze při splnění dalších podmínek!

Musíte nakoupit ještě za dva tisíce, abyste dosáhli na slibovanou slevu... Ať už je podmínka pro uplatnění slevy jakákoli, tenhle trik určitě nepotěší.

Naše rada:

Buď si detailně procházejte podmínky všech slevových akcí, nebo se jim prostě vyhýbejte. Můžeme vás ale uklidnit. Tento typ slev je v drtivé většině případů spíš jen lákadlem, o žádnou neopakovatelnou nabídku tak nejspíš nepřijdete.

Zajíci se počítají až po honu

Našli jste na internetu super výhodnou nabídku? Gratulujeme! Oslavy ale ještě raději na chvilku odložte. Nezapomeňte, že při nákupu v e-shopu nebývá cena samotného zboží ani zdaleka tou konečnou sumou, jež zaplatíte.

Cena za dopravu či různé platební metody se e-shop od e-shopu liší a často se může vyšplhat tak vysoko, že ve výsledku o žádné slevě nemůže být řeč.

A pozor také s objednávkami z ciziny. S objednávkou ze zemí mimo Evropskou unii jsou totiž spojeny i celní poplatky, kdy musí adresát navíc vyrovnat clo a daň z přidané hodnoty. Více čtěte ZDE.

Naše rada:

Porovnávejte nabídky včetně těchto dodatečných nákladů.

Sleva není všechno

Stále častěji se dnes zapomíná na to, že nákup se slevou ještě nemusí nutně znamenat výhodný nákup. Hnát se bezpodmínečně za co nejnižší cenou by se vám totiž mohlo také nečekaně rychle vymstít.

Uvědomte si, že každé zboží má svou hodnotu a je-li jeho cena až příliš nízká, může se to projevit jinde, např. v kvalitě zákaznického servisu, kde byste určitě neradi tvrdě narazili např. při reklamaci.

Naše rada:

Internetovým obchodům, které nabízejí zboží za podezřele nízké ceny, se raději vyhněte. Pokud si nejste jisti, jestli je rozeznáte od poctivých, pomohou např. slevové vyhledávače, které spolupracují jen s prověřeným obchody.

Nákupy načasujte

Většina zboží probíhá v obchodech určitým životním cyklem. Například zimní bundy se kupují v drtivé většině s blížící se zimou. A budou při nákupu hledat slevy. Obchodníci rozhodně nezklamou, slev bude všude spousta!

Myslíte si ale, že slevy v době největší poptávky budou stejně výhodné jako ty, které obchodníci nasadí na zimní bundy na začátku jara, když se jich musí zbavit, aby uvolnili v obchodech a na skladech místo pro nové kolekce?

Naše rada:

Pokud to jen trochu jde, přemýšlejte o tom, kdy co nakupujete. Správné načasování nákupu může ušetřit i několik tisíc korun!

tzo. ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Nejčastější triky obchodníků a jak jim nenaletět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci