Zkontrolujte si, jakou péči na vás lékaři vykazují

2.2.2016 00:00   |   Peníze

Důvěřuj, ale prověřuj – to platí i u lékaře, zvlášť když má každý člověk má ze zákona nárok vyžádat si u své zdravotní pojišťovny přehled vykázané zdravotní péče.


zdravotní pojišťovny

Zjistíte, zda vás třeba lékař nešidí a nenechává si u pojišťovny proplácet neprovedené zákroky či nepředepsané léky. Každoročně lidé tímto způsobem pomáhají odhalit omyly, ale také úmyslné podvody. Jak postupovat, chcete-li mít nad vykázanou zdravotní péčí kontrolu?

Na základě žádosti klienta je každá pojišťovna jedenkrát do roka povinna zdarma vystavit a zaslat přehled o poskytnuté zdravotní péči za uplynulých 12 měsíců. V něm každý pojištěnec najde detailní seznam veškerých výdajů za lékařskou péči v daném roce a přehled o všech provedených výkonech v ordinacích běžných lékařů i specialistů, na sále i v laboratořích.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čekáte miminko? Vyberte dítěti vhodného lékaře
Musí brát každý český zubař české pacienty?
Vyšetření prsou v centru s kompletním screeningem

Z přehledu je možné se dozvědět, jaké léky vám byly v daném období předepsány, jaké zákroky jste podstoupili, jaký zdravotnický materiál a prostředky byly na vaše ošetření spotřebovány apod. Jinými slovy, kolik si za péči o vás lékaři účtovali.

Můžete tak prověřit své ošetřující lékaře, zda vás nevyužívají a nenechávají si na váš účet proplácet neexistující výkony.

Léčba zdravého pacienta

Nezřídka pojištěnci nad zjištěnými údaji žasnou. Situace, kdy se z dostupných záznamů dozvíte, že vám byla operována noha, ačkoliv jste se na sál nikdy nepodívali, nejsou ojedinělé. Ne vždy však jde o zlotřilé úmysly doktorů.

Ze zkušeností zdravotních pojišťoven, jež takové případy pochybení prověřují, vyplývá, že na vině je v drtivé většině případů spíše nepozornost a administrativní pochybení. Za nesrovnalostí na individuálním účtu může být například překlep, chybné zadání rodného čísla nebo špatně vykázaný kód.

V případě, kdy lékař neměl v úmyslu obohatit se na cizí úkor, se přistoupí ke stornu vykázané péče. Pojišťovny však evidují i případy nečestného jednání, které se často řeší podáním trestního oznámení.

Informace i online

O výpis z osobního zdravotního účtu můžete požádat osobně na kterékoli pobočce, e-mailem nebo poštou s uvedením příslušných identifikačních údajů. Pojišťovny k tomuto účelu mají připravené formuláře k rychlému vyřízení.

Některé dokonce svým klientům nabízejí i produkty s takřka neomezeným přístupem k těmto údajům prostřednictvím webové stránky nebo mobilní aplikace. Patří mezi ně i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.

U této pojišťovny si můžete zřídit tzv. Kartu života, kde rychle získáte odpovědi na otázky, kolik stojí vaše zdravotní péče, jaké vyšetření jste absolvovali nebo jaké léky máte předepsané.

Co dělat v případě podezření?

Máte-li podezření, že si váš lékař neoprávněně vykazuje neprovedenou péči, neváhejte a zjistěte si potřebné údaje. Jestliže zjistíte pochybení, neprodleně kontaktujte vaši zdravotní pojišťovnu.

Podnět bude prošetřen a v případě závažného nebo opakovaného prohřešku pojišťovna s lékařem ukončí smluvní vztah a může celou záležitost předat i policii.

zpo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Zkontrolujte si, jakou péči na vás lékaři vykazují

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci