Jestliže odkládáte těhotenství, pak si více hlídejte zdraví

23.11.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Miminko? Až někdy po třicítce – slýcháme často. Práce, postavení, možnost poznávat svět… Je na každé ženě, jak se rozhodne. Avšak v situaci, kdy se s postupujícím věkem snižuje úspěšnost početí a zvyšuje se riziko zdravotních komplikací během těhotenství, je vhodné si více hlídat zdraví. Předejít problémům budoucím maminkám umožňuje celá řada vyšetření.

tehotenství

Mnoho mladých žen se do svých třiceti let zaměřuje spíše na budování profesního postavení, finančního zajištění. A spolu se svým partnerem si chce pochopitelně také ještě užít života bez závazků.

„Smutnou pravdou ale je, že úspěšně počít a donosit dítě bez zdravotních komplikací stojí v dnešní době stále více úsilí,“ konstatuje MUDr. Karin Malíčková, primářka Laboratoře klinické imunologie a alergologie Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1. LF UK v Praze.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete zdravé miminko? Myslete jídelníček!
Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Nedostatek jódu v těhotenství ohrožuje dítě

Mladé ženy, které plánují odložit své těhotenství a mateřství na dobu po 35. roce věku by se měly více zajímat o své reprodukční zdraví.

„Existuje celý soubor tzv. reprodukčních imunologických laboratorních vyšetření. Všem ženám, které plánují do budoucna odklad mateřství, doporučujeme, aby si testy nechaly alespoň jednou provést,“ vysvětluje lékařka.

Potřebné odběry lze provést bez závislosti na dni menstruačního cyklu či užívání hormonálních léků. Výsledky jsou pro pacientky připraveny za deset dní od náběru.

„V případě nutnosti posouzení výsledků lze ženu objednat na následnou konzultaci s lékařem reprodukční imunologie,“ doplňuje MUDr. Karin Malíčková.

Která vyšetření lze podstoupit:

Protilátky proti fosfolipidům

Jedná se o vyšetření protilátek zasahující do systému srážení krve mimo jiné i v cévách placenty. Tyto protilátky mohou způsobit potraty v časném i pozdním stádiu těhotenství.

Mohou zapříčinit neprospívání plodu v průběhu těhotenství nebo také preeklampsii, tedy stav v pozdním těhotenství, kdy žena přílišně přibývá na váze, otéká, má zvýšený krevní tlak a poruchy fungování placenty.

Protilátky proti ovariím

Toto vyšetření zjistí přítomnost protilátek proti hormonálně aktivním buňkám vaječníků. Jejich přítomnost může značit tzv. autoimunitní selhání funkce vaječníků.

Protilátky proti zona pellucida

Zona pellucida je ochranný obal vajíčka. Probíhají zde zásadní děje umožňující oplození vajíčka spermií. Pokud se tyto protilátky u ženy potvrdí, je snížena šance na přirozené početí.

Protilátky proti annexinu V

Annexin V je nazýván též placentárním protisrážlivým faktorem. Protilátky proti annexinu V vedou ke snížení dostupnosti tohoto ochranného protisrážlivého faktoru a jsou jednou z příčin časných potratů.

Protilátky proti spermiím

Protilátky proti spermiím může vytvářet i žena. Nejčastěji je najdeme v hlenu uzavírajícím děložní hrdlo. Tam se naváží na pronikající spermie a buď je znehybní nebo obalí jejich hlavičky, a tím znemožní splynutí s vajíčkem.

Anti-Müllerian hormon (AMH)

Jedná se o hormon, který je v nezralých vajíčkách, která čekají na vzbuzení – hormonální impuls, aby v budoucnu dozrála. Jejich počet se s věkem přirozeně snižuje a tím se také kontinuálně snižuje AMH.

Tento hormon nám tedy správně ukazuje počet zbylých vajíček. Jeho nízká hladina v krvi může upozornit na nedostatečnou zásobu vhodných vajíček pro oplození a tedy na hrozící předčasnou menopauzu.

Pokud má žena patologický nález v jednom nebo i v několika uvedených testech, ještě není nic ztraceno. Existují různé způsoby tzv. imunointervenční léčby, která může přispět k normalizaci nálezů a ke zvýšení šance na početí.

„Významné místo v řešení problémů s početím u žen s imunologickými příčinami poruch plodnosti mají pracoviště reprodukční medicíny a léčebné postupy asistované reprodukce,“ dodává MUDr. Karin Malíčková.

S pozitivitou některého z testů se můžete obrátit na svého gynekologa, imunologa se zaměřením na reprodukční imunologii, nebo na specialistu z oboru reprodukční medicíny.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jestliže odkládáte těhotenství, pak si více hlídejte zdraví

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci