Zbytečná antibiotika – prozradí je CRP

26.11.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Antibiotika už na vás nezabírají? To je v dnešní době už skoro běžné. Může se stát, že jednoho dne budeme snad umírat na takové banální onemocnění, jako je angína?

antibiotika

Na angínu naštěstí zatím jinak zdravý člověk neumírá. Nicméně odborníci varují, že pokud budeme nadále plýtvat antibiotiky a používat je i při neindikovaných případech (například při chřipce), tak se takové situace jednou skutečně můžeme dočkat. Jiná je samozřejmě situace u osob se sníženou imunitou, kde už dnes jde i při běžné angíně někdy o život.

Kdy vůbec antibiotika brát a kdy je to tedy zbytečné? Většinou jdeme za lékařem, jelikož mi není dobře, a on nám „od stolu“ předepíše antibiotika. Statistiky uvádějí, že až polovinu antibiotik, kterou předepíšou čeští lékaři, je ordinována nesprávně nebo zbytečně. Pomineme-li zdraví pacientů, ročně všichni tratíme asi miliardu korun.

Může vás zajímat

S očkováním proti chřipce neváhejte!
Kojení chrání dítě i před chřipkou
Chřipku může mít také váš mazlíček

Při nachlazení neúčinná

„Zejména u virových infekcí dýchacích cest, které budou většinu nás s příchodem zimního počasí trápit, ať už hovoříme o rýmě nebo nachlazení jsou antibiotika zcela neúčinná,“ podotýká MUDr. Ferdinand Polák (na snímku vpravo), náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR a lékař pro intenzivní péči v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Stejně tak se třeba dětské záněty středního ucha vyřeší ve většině případů samy a antibiotika jsou zbytečná. Jejich opakované nasazení vážně narušuje rovnováhu imunitního systému. Zničí nejenom bakterie způsobující infekci, ale zlikvidují i přirozené obyvatele tlustého střeva.

„Většina z nás si myslí, že si antibiotika poradí s každou nemocí. Tento názor nesdílím, jelikož stále více bakterií se totiž stává vůči nim imunními. V pesimistických prognózách se objevují předpovědi, že budeme mít antibiotika na všechno možné a nepřekonatelným problémem se stane například obyčejná rýma,“ dodává Polák.

Pokud už člověk dostane antibiotika tak, jak má, je důležité užívat je přesně lékaře – tzn. především předepsané časy podávání i celkovou délku léčebné kůry. Současně je potřeba dodržovat klidový režim a další opatření doporučená lékařem.

Žádejte CRP

Diskutuje se o tom, že než lékař předepíše antibiotika, měl by pacient mít změřenu hodnotu CRP, tedy citlivý parametr zánětu. Jeho hladina v krvi se zvyšuje u všech druhů bakteriálních zánětlivých procesů, a to již za 6-12 hodin od začátku zánětu.

„Vyšetření CRP před nasazením antibiotik považuji proto za vhodné, ale stejně tak je vhodné, resp. spíše nutné, odebrat před zahájením antibiotické léčby příslušný biologický materiál (výtěr z krku, moč atd.) na kultivační vyšetření,“ připomíná MUDr. Polák.

Antibiotika vůbec nejsou určena k léčení virózy a jejich nasazení např. na chřipku vůbec nemá smysl a může pacienta naopak poškodit. Přesto z nemála ordinací pacienti spěchají do lékárny s receptem právě pro ně. Co v takovém případě dělat?

Nechtějte antibiotika za každou cenu

„Bohužel stále se setkáváme s případy, kdy lékař naordinuje antibiotika i v případě virového zánětu. To je samozřejmě velká chyba,“ zdůrazňuje náměstek ministra. „ Ale někdy mohou částečně i samotní pacienti, kteří po lékařích antibiotika často urputně požadují a dokud je nedostanou, tak se cítí špatně léčeni. Zvláště někteří rodiče takto „bojují“ za své děti a přitom si neuvědomují, že jim vlastně škodí. Naštěstí se v tomto ohledu už situace pomalu zlepšuje.“

Může vás zajímat

Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky
Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

Dost budoucích maminek má obavy, je antibiotika by mohla poškodit miminko. Co poradit jim? „Neexistuje žádný jednotný návod. V těhotenství je však nutné brát v potaz i možné škodlivé účinky na plod, takže některá antibiotika se v těhotenství vůbec nepoužívají,“ říká MUDr. Polák.

„Na druhou stranu platí, že neléčená infekce matky může někdy plodu uškodit více než nasazení antibiotik. Zde jednoznačně varuji před přecházením infekcí nebo samoléčením. Naopak doporučuji vždy pečlivou konzultaci s lékařem,“ uzavřel.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zbytečná antibiotika – prozradí je CRP

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci