Infarkt hrozí i mladým a stále více ženám nad čtyřicet

13.10.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Nemůžete už delší dobu spát, jste unavení z práce, kterou jste ještě před měsícem zvládali? I to může být počáteční známka anginy pectoris s možným rizikem vzniku infarktu.

infarkt u žen

Tato choroba přichází někdy rychle ze zdánlivě plného zdraví, někdy se naopak projevuje postupně nejednoznačnými příznaky, jako jsou únava, dušnost či nevolnost. 

Běžná angína? Ne, náběh na infarkt!

Může se jednat o varovné signály, s jejichž pomocí vám vaše tělo dává najevo, že v brzké době můžete prodělat srdeční příhodu. Neradno mávat rukou nad domnělou angínou, může to být slabý infarkt, možná už dokonce nějaký atak proběhl, aniž byste to tušila.

Zajímavá čísla, která má k dispozici Ministerstvo zdravotnictví, ukazují na to, že infarkt myokardu není už nemoc starších ročníků, jak bylo ještě před 20 lety běžné. Bohužel dnes se týká čím dál „mladších“ lidí.

Pokud se zaměříme na věkovou skupinu 30 – 40 let, pak zjistíme, že muži trpí touto chorobou 4x častěji než ženy.  Alarmující na tom je, že za posledních 10 let stoupl počet nemocných žen o 40 procent, u mužů o 16.

Co můžeme ovlivnit sami

„Dobrá zpráva ale je, že mnoho jich můžeme sami svým chováním ovlivnit – skladbou stravy a celkovým životním stylem dokážeme mnohdy více než pojídáním různých prášků,“ říká náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči MUDr. Ferdinand Polák. 

„Každý člověk by měl proto pravidelně navštěvovat svého praktického lékaře, který tyto preventivní prohlídky zajistí. A v případě, že pojme podezření na hrozící riziko srdečního onemocnění, může pacienta odeslat ke specialistovi – kardiologovi.“ uzavírá MUDr. Polák.

Riziko u žen po čtyřicítce 

Ženy po čtyřicítce je „zranitelnější“, protože především po menopauze dochází k poklesu estrogenů, které do té doby měly ochranný vliv na cévy a zvyšovaly hladinu HDL-cholesterolu. Riziko infarktu je poté srovnatelné s muži.

Proto se u žen s brzkým nástupem menopauzy nebo po operativním odstranění vaječníků doporučuje hormonální substituční terapie.

Výrazným rizikovým faktorem je i vysoký krevní tlak - v Česku trápí zhruba 40 procent dospělých, u mužů je výskyt ještě častější. Nemoc se ale až do prvního infarktu nebo mrtvice vůbec nemusí projevit. Zhruba třetina pacientů o ní proto ani neví.

Projevy jiné než u mužů

Přitom srdeční záchvat postihuje ženy stále častěji, i když je spojován spíše s muži. I když u žen se velmi často projevuje zcela jinými a nenápadnějšími symptomy, než je obligátní bolest na hrudi.

U obézních žen jsou přitom ohroženější ty, kterým se tuk ukládá kolem pasu (mají silné břicho) než ty, které tloustnou především okolo boků (mají silné hýždě a stehna).

Může vás zajímat

Málokdo ví: Menopauza zraňuje srdce
Vědci radí: Dejte si v práci šlofíka
Dobře se vyspat. To je přece něco!

Stres je jedna z mnoha dalších ukazatelů – v našem těle dochází k vyplavování stresových hormonů do krevního oběhu a tento stav má velmi nepříznivý vliv na naše srdce.

Pro každého představuje stres něco jiného, a proto je efektivní určit si, co stresuje každého z nás a naučit se stres efektivně zvládat. K tomu napomáhá mnoho relaxačních technik.

Nepodceňujte prevenci

Zapomenout za sedavý způsob života samozřejmě nejde. Sedíme v práci u počítače, přejedeme autem až před dům a doma sedíme na gauči. Nechce se nám jít ani na procházku a to našemu srdci neprospívá.

Do toho jste silný kuřák, a jak je známo, s každou vykouřenou cigaretou riziko vzrůstá. K tomu vysoká hladina cholesterolu, špatný krevní tlak či onemocnění diabetem…

 

Proto určitě nezanedbávejte preventivní kontroly u svého lékaře, kde vám může i změřit cholesterol. Malá příčina, jako je přejedení, stresová situace či změna počasí.

I chladné počasí je častým znakem vzniku. Jako prevence infarktu se osvědčuje strava bohatá na zeleninu, ovoce a potraviny obsahující cereálie.

Jestliže se budete aktivnímu pohybu věnovat pouhou půlhodinu denně, pět dní v týdnu, riziko infarktu se opět výrazně sníží. Zdravé srdce určitě stojí za půlhodinovou procházku po vašem městě nebo v krásné přírodě.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Infarkt hrozí i mladým a stále více ženám nad čtyřicet

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci