Očkování proti chřipce chrání naše zdraví i finance

18.10.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Podzimní plískanice vždy doprovázejí nachlazení, rýma a kašel. Ale je to tradičně i začátek období, v němž se dobře daří i chřipkovým onemocněním. A hned se tradičně zeptejme: Očkovat nebo neočkovat proti chřipce?

chřipka

Drtivá většina odborníků doporučuje očkovat, stejně i hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta (na snímku vpavo). „Je potřeba si uvědomit, že chřipka není totéž co nachlazení, viróza, rýma či kašel. Chřipka je jen jedno z mnoha virových onemocnění (viróz), které mohou postihnout horní cesty dýchací,“ říká Valenta.

Pro očkování hovoří i to, že chřipka je zodpovědná za rozsáhlé epidemie s rychlým celopopulačním šířením, vysokým počtem úmrtí, často mívá těžší průběh s výraznou celkovou schváceností, dlouhodobějšími následky a možností vážných komplikací.

Z očkování neonemocníte

Řada lidí má dnes tendenci dávat do souvislosti s očkováním všechny potíže a nemoci, které po něm následují. V naprosté většině případů zcela neopodstatněně. Také je třeba připomenout, že z očkování člověk chřipkou neonemocní, protože se jedná o neživou vakcínu.

Může vás zajímat

Chřipku může dostat i váš pes či kočka
Proti chřipce nově: Injekce pod kůži
S očkováním proti chřipce neváhejte!

Může se však nakazit před nebo brzy po očkování, kdy imunita není ještě dostatečná. A pochopitelně se může nakazit i řadou jiných nechřipkových respiračních virů, před kterými očkování nechrání.

Kdy se nechat očkovat?

Ideální je nechat se očkovat na podzim před předpokládaným obdobím výskytu chřipkové epidemie, tedy od září do poloviny prosince. Očkování je možné i později, ale je třeba počítat s tím, že rozvoj dostatečné imunity trvá cca 10 - 14 dní, během kterých se člověk ještě může nakazit.

Výhodou časného očkování, tedy začátkem podzimu, je též dostatek dostupné očkovací látky. Přeočkování je nutné každoročně, protože dochází ke genetickým změnám chřipkových virů.

Doporučení pro složení vakcíny pro následující chřipkovou sezónu vydává Světová zdravotnická organizace každý rok na základě dat z více než stovky světových laboratoří. Očkovací látky pak obsahují tři virové kmeny, které nejčastěji reprezentují celosvětový výskyt sezónní chřipky.

Pro koho je určeno?

Každoroční očkování proti virům chřipky se doporučuje zejména lidem starším 65 let, pacientům s chronickým onemocněním či po odstranění sleziny, dále pak lidem v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech důchodců, zdravotníkům atd.

Z chronických onemocnění se jedná zejména o vážnější onemocnění respirační či kardiovaskulární, diabetes mellitus či jiná metabolická onemocnění, poruchy imunitního systému, ledvinnou nedostatečnost, chudokrevnost, a jiné.

Důležité je uvědomit si, že očkováním člověk nechrání jen sebe, ale i své okolí. Proto je očkování vhodné i pro lidi žijící s dětmi, těhotnými ženami a s jedinci z výše uvedených rizikových skupin, pro které může mít chřipka fatální následky. Klasické injekční chřipkové vakcíny obsahují inaktivované viry – jedná se tedy o vakcíny neživé a kontraindikací k očkování není mnoho.

Očkováni nemohou být lidé alergičtí na složky vakcíny, děti mladší šesti měsíců a lidé s právě probíhajícím horečnatým onemocněním. Doporučuje se i očkování v těhotenství.

Jaké jsou vedlejší účinky?

Může se vyskytnout lokální reakce v místě vpichu charakteru zarudnutí, bolestivosti, zduření, z celkových příznaků pak malátnost, zvýšená teplota až horečka, případně další „chřipkové“ příznaky. Ty však obvykle spontánně vymizí do jednoho až dvou dnů a do určité intenzity jsou přirozenými jevy provázejícími žádanou imunitní reakci nutnou k tvorbě protilátek.

Vzácně se mohou vyskytnout alergické reakce, proto je potřeba po každém očkování vyčkat cca 30 minut v daném zdravotnickém zařízení.

Nejsou to vyhozené peníze?

Zdravotní pojišťovny proplácí očkování rizikovým skupinám, u kterých může onemocnění chřipkou vést k vážným následkům až k úmrtí a přínos očkování je neoddiskutovatelný. U některých zdravotních pojišťoven lze žádat proplacení očkování v rámci různých preventivních programů i pro další skupiny občanů.

Poměr ceny a přínosu je u očkování proti chřipce velmi výhodný. Cena očkování je přibližně 300 korun, během doby pracovní neschopnosti však přijde zaměstnanec o daleko vyšší částku.

Může vás zajímat

Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky
Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

V úvahu pak musíme vzít i cenu následně užívaných léků a důsledky pro zaměstnavatele, potažmo pro celou společnost, protože chřipkou každoročně onemocní asi 10 procent populace.

Kde se informovat

Podrobné informace o očkování proti chřipce vám podá váš praktický lékař či v očkovacích centrech. Podrobné informace naleznete na webu: ockovacicentrum.cz/cz.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Očkování proti chřipce chrání naše zdraví i finance

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci