Domácí péče je pro všechny, i pro děti

24.9.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Domácí zdravotní péči není nutné nijak zvlášť představovat. Ale komu je vlastně určena? Rozhodně nikoliv pouze nemohoucím seniorům, jak je někdy zjednodušeně prezentováno – zdůrazňuje MUDr. Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR.

domácí péče

Obecně platí, že domácí péče je určena komukoliv, kdo vyžaduje zdravotní péči, kterou lze přitom kvalitně zajistit v domácích podmínkách a kdy není racionální tuto péči poskytovat v nemocnici nebo v nějaké ambulanci, kam by pacient musel docházet – vysvětluje MUDr. Ferdinand Polák (na snímku vpravo) a dodává:

Domácí zdravotní péči mohou efektivně využívat rovněž lidé v produktivním věku. A také děti, jestliže jsou například závislé na parenterální výživě nebo na umělé plicní ventilaci a musely by tudíž zůstat v nemocničním zařízení, pak i tady je domácí péče možná.

Má to mnoho kladných aspektů. Především tak dítě vyrůstá v přítomnosti svých blízkých a v domácím prostředí. Navíc není vystaveno nozokomiálním nákazám (tj. nákazám přenášeným v nemocnici z pacienta na pacienta). Nezanedbatelná je otázka finančních nákladů, které jsou v domácí péči podstatně nižší.

Také u běžných dětských onemocnění jako třeba planých neštovic či angíně si maminky dětí mohou zajistit zdravotní sestru z domácí péče. Avšak v těchto případech již tyto služby nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Nezakazujte dětem internet. Ochraňte je!
Fandíte známkám nebo slovnímu hodnocení?
Kyberšikana – když je počítač nepřítelem dětí

Důvodů, proč domácí zdravotní péči využívat, je skutečně velké množství – říká MUDr. Ferdinand Polák:

Jsou to důvody na první pohled zřetelné jako je příznivý vliv na psychiku pacienta až po ty pro laika méně viditelné, ale z odborného hlediska důležité, což je prakticky nulové riziko zmíněných nozokomiálních nákaz, lepší spolupráce pacienta a v neposlední řadě menší finanční náročnost. Na druhou stranu je domácí péče, oproti péči nemocniční, o něco náročnější organizačně.

Jak si domácí péči zajistit?

Jestliže váš příbuzný prodělal závažné onemocnění či úraz (může to být infarkt myokardu, mozková mrtvice, zlomenina stehenní kosti i mnoho jiných situací) a máte zájem o domácí zdravotní péči, obraťte se na jeho praktického lékaře nebo na ošetřujícího lékaře v nemocnici. Ti by vám měli pomoci s výběrem kvalitní agentury domácí péče – uvádí MUDr. Ferdinand Polák.

Agenturu domácí péče si každý zájemce může vybrat i sám například na internetu. Ale jako ve všech oborech, rovněž tady je nutné mít na paměti, že některé agentury jsou výborné a některé poněkud horší. Nebudete-li s kvalitou poskytování služeb spokojeni, nebojte se ozvat a případně agenturu vyměnit. Jedná se přece o vaše zdraví!

Zjistit, která agentura domácí péče je v dané oblasti dostupná a především funkční (tj. má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, zajišťuje potřebnou péči, protože nikoliv každá agentura například poskytuje domácí plicní ventilaci atd.), je nejjednodušší přímo v pobočce příslušné zdravotní pojišťovny. Ta totiž vede registr smluvních poskytovatelů zdravotních služeb.

Na co máme nárok?

Pokud je domácí zdravotní péče lékařem indikována, tak je v předepsaném rozsahu plně hrazena ze zdravotního pojištění. A jestliže byste měli zájem o navýšení této péče nad předepsaný rámec, což je velmi časté, pak je nutné zbytek péče uhradit – vysvětluje dále MUDr. Ferdinand Polák.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky
Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

V praxi to vypadá tak, že lékař předepíše například dvě návštěvy denně, ale vy byste chtěli navýšení na tři. V takovém případě si jednu návštěvu zaplatíte sami.

Kvalitní agentury domácí péče mají ceníky transparentně vyvěšené třeba na svých internetových stránkách, takže se s cenami můžete předem seznámit. Platí zde: S cenou roste výkon. Rozhodně se vyhněte podezřele levným a nesrozumitelným nabídkám.

Domácí péče je hrazena ze zdravotního pojištění, pokud praktický lékař nebo ošetřující lékař, který pacienta propouští z nemocnice, předepíše Poukaz na domácí zdravotní péči. Rozsah poskytovaných služeb je v současné době na uvážení zmíněných lékařů.

Maximálně pojišťovna proplácí tři hodinové návštěvy denně. Jejich navýšení musí povolit revizní lékař a indikováno je pouze u výjimečných diagnóz. Tato pravidla platí pro všechny zdravotní pojišťovny – říká na závěr MUDr. Ferdinand Polák.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Domácí péče je pro všechny, i pro děti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci