Láska k cizinci mi brání milovat mého partnera

5.8.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Po pár letech manželství či vztahu s přítelem si vyjedete spolu s kamarádkami na dovolenou. Vše je jako zázrakem jiné. Nemusíte se o nikoho starat, zabývat se potřebami partnera nebo svých dětí.

láska z dovolené

Jediné starosti, které o takové dovolené máte, jsou zda půjdete na pláž, na výlet, nebo na párty, poslouchat hudbu.

Najednou se cítíte svobodná... jako kdysi, když jste třeba vyrážely s kamarádkami večer za zábavou a těšily se jen z přítomného okamžiku. A když jste třeba pak celé dopoledne mohly lenošit v posteli.

V takovém rozpoložení přijde situace, kdy potkáte muže, který se vám začne dvořit. To jste přece jen poměrně dlouho nezažila – doma máte stabilní manželství či partnerský vztah...

Řeknete si, že vlastně o nic nejde. Jste v cizí zemi a toho muže už nikdy neuvidíte, tak proč si jeho dvoření neužít.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Říkají, že mám nevhodného partnera
Situaci mění jen rozhovor, naučte se to
Dovedete si poradit s manipulátorem?

Ale stane se nečekané. Zamilujete se až po uši a návrat domů je jedna velká trýzeň. Nedokážete přestat na cizince myslet...

Něco podobného se stalo i Marcele. Jela s kamarádkami do Itálie na dovolenou a také si trochu odpočinout od rodiny. Děti středoškoláci měly svůj program a manžel si rovněž občas vyjížděl s kamarády na kole či do hor. A tak chtěla i ona dopřát něco sama sobě.

Při jedné večeři, které si Marcela v místních ristorante s kamarádkami užívala, se jí začal dvořit pohledný muž. Byl zajímavý a milý, pozval ji na schůzku.

Delší čas Marcela už nic podobného nezažila. Vlastně se jí takové setkání jevilo jako docela zábavný nápad. A tak neodmítla.

Gianni byl příjemný, emotivní. Cítila se s ním velmi dobře. Souhlasila i s další schůzkou.

Zapomenout nešlo

Situace se vyvinula tak, že Marcela měla najednou pocit, že zase jednou žije naplno. Vychutnávala si s Giannim dobré víno, jídlo, milování i pocit, který už dávno zapomněla – zamilovanost. A Gianni, zdálo se, byl na tom stejně.

Když se blížil čas odjezdu domů za rodinou, byla velmi rozpolcená. Řekla si ale, že to zvládne. Doma se zase všechno usadí a ona bude mít na léto v Itálii hezkou vzpomínku.

Manželovi se Marcela o svém románku nehodlala nijak zmiňovat. Snažila se zapomenout. Ale nešlo to. Stále na Gianniho myslela a vztah k manželovi začal postupně chladnout.

Marcela se tak ocitla ve vlastní pasti. Myslela na cizince, se kterým kdyby dál udržovala vztah, znamenalo by to velkou neznámou a navíc případné rozbití rodiny. A to vše kvůli letnímu románku.

Tím, jak se však stále zabývala myšlenkami na Gianniho, bránilo jí to prožívat spokojený vztah s manželem.

Je to spíše rozpoložení, než vztah

Letní lásky jsou pojmem samy o sobě. Říká se jim tak proto, že znamenají spíše rozpoložení obou zamilovaných, než vztah. Jako Marcela, která měla najednou pocit, že žije naplno.

A byla by možná i ochotna vyměnit tento dávno zapomenutý pocit za fungující manželství...

„Nic nemusíte, jen sami sebe okouzlovat a ukazovat to, co je ve vás nejlepší. Navíc je léto. O to víc tohle všechno funguje, když jste daleko od domova, v bezpečí cizí země. Je to exotičtější a dobrodružnější,“ říká o takových situacích psycholožka PhDr. Alena Matoušová.

Pro vaše nevědomí je to zároveň bezpečnější, obzvlášť když máte doma partnera. Vždyť vlastně ani nejde o nevěru, ale o pobavení se – našeptává vám dále vaše nevědomí. A tak do toho jdete.

Ale tady pozor! Ne každý to ustojí.

„Ti, kteří podobné situace zvládají, si užijí a rychle se otřepou. Navíc se do letní lásky nijak neponoří. Jiné to je pro ty, kterým se tím začne naplňovat nějaká důležitá potřeba a zamilují se doopravdy, což může přerůst i ve vztah,“ dodává PhDr. Alena Matoušová.

KRÁLOVSKÉ SVATBY

V Londýně byl hvězdou kloboučník
Věčný starý mládenec z Monaka se ženil
Brali se sportovci Zara a Mike

Nejdříve měla Marcela snahu situaci, kdy se ocitla mezi dvěma muži, probírat s kamarádkami. Moc jí to nepomohlo a ve své rozpolcenosti se trápila dál.

Nakonec se odhodlala jít k psychologovi. Z poradny odcházela s rozhodnutím, že neperspektivní vzpomínky na Gianniho zavře do historie a vše ukončí.

Zkrátka, nebude se dále zabývat tím, zda být s Giannim, se kterým si psala a vlastně tak pocit z léta udržovala stále naživu.

Vztah s manželem byl sice už trochu víc v zajetých kolejích, ale byl dobrý. Navíc se Marcele s mužem podařilo vybudovat hezký domov. A bylo tady i dost jiných důvodů, proč usilovat o další společnou budoucnost.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Láska k cizinci mi brání milovat mého partnera

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci