Británie: Druhá královská svatba – sportovci Zara a Mike

30.7.2011 18:00   |   Společnost
Tak jako při sňatku britského prince Williama a Catherine Middleton před třemi měsíci, i dnes při druhé královské svatbě, kdy si princezna Zara brala dlouholetého přítele Michaela Tindalla, davy čekaly na první novomanželský polibek. A nyní se jim ho dostalo nikoliv až na balkóně, ale hned před kostelem.

Zara svatba

Třicetiletá královnina vnučka, jež si ponechala dívčí jméno Zara Phillips – jak uvedla, kvůli sportovní kariéře i podnikání – a dvaatřicetiletý anglický ragbyový reprezentant po obřadu ve skotském presbyteriánském kostele Canongate v Edinburghu, vyšli se zářícími úsměvy. A k prvnímu veřejnému polibku se ani nenechali pobízet, oproti svým "předchůdcům" Kate s Williamem.

Zara, která je podle BBC dvanáctá v pořadí následníků britského trůnu, měla krásné šaty v barvě slonové kosti s odhalenými rameny a bohatým závojem od královského návrháře Stewarta Parvina. Na její květinové kreaci s Parvinem spolupracovali floristé známého londýnského květinářství Paul Thomas.

Mike naopak poněkud zklamal – v metropoli Skotska se přece jen očekával tradiční kilt. A ženich pro tuto příležitost zvolil střídmý žaket...


Babička a maminka nevěsty – britská královna Alžběta II. a její dcera, královská princezna Anna (vpravo).

Nevěstina babička, královna Alžběta II., přijela na obřad krátce před nevěstou a sklidila aplaus nejen proto, že se to od poddaných sluší. Přítomní opět ocenili její decentní oblečení.

Měla na sobě elegantní kostým v růžovo-meruňkové barvě, samozřejmě také od návrháře Stewarta Parvina. Model doplňoval tradiční klobouk z jejího oblíbeného kloboučnictví Rachel Trevor Morgan.

KRÁLOVSKÉ SVATBY

V Londýně byl hvězdou kloboučník
Věčný starý mládenec z Monaka se ženil

Ze samotné svatby příliš podrobností za zdi kostela neproniklo, ale všeobecně se soudí, že Zara se zachovala stejně jako Kate při dubnovém sňatku i jako další moderní královské nevěsty. Během obřadu, vedeného reverendem Neilem Gardnerem, slíbila, že bude svého manžela ctít, a nikoliv jej poslouchat.


Bratranec nevěsty, princ William s manželkou Kate – v dubnu měli velkolepou svatbu v Londýně a přijali titul vévoda a vévodkyně z Cambridge.

Nevěsta Zara je princezna olympionička

Princezna Zara je dcerou královské princezny Anny – jediné dcery královny Alžběty II. – a kapitána Královského jezdectva Marka Phillipse, který je olympijský vítěz v jezdectví z OH v Mnichově v roce 1972 a stříbrný medailista ze soulské olympiády v roce 1988.

Jezdectví se s úspěchem věnovala také nevěstina matka, královská princezna Anna. Není tedy divu, že dcera Zara jde zdárně ve stopách rodičů. A to nehledě na sportovní smůlu, která ji stále pronásleduje.

Zara má sice na svém kontě vynikající úspěhy, mimo jiné je mistryní světa v jezdectví z roku 2006, ale účast na posledních dvou olympiádách jí pokaždé znemožnil buď úraz, nebo zranění jejích koní. Je však optimistka a věří, že si všechno vynahradí příští rok jako členka olympijského týmu na OH v Londýně.


Nevěsta, princezna Zara, se úspěšně věnuje jezdectví. Je mistryní světa z roku 2006 a nyní se jako členka britského olympijského týmu pilně připravuje na OH v Londýně, které budou v příštím roce.

Skromný rodinný obřad

Dnešní královská svatba princezny Zary a Mika Tindalla v Edinburghu byla daleko skromnější, než když se v Londýně ženil princ William, který se velmi pravděpodobně stane příštím britským králem (o jeho svatbě jsme psali tady).

Komornější byla i z toho důvodu, že starobylé centrum Edinburghu pojme jen pár tisíc přihlížejících. Statisíce, jako v dubnu v Londýně, by se prostě neměly kam v úzkých uličkách ani vměstnat.

A ještě jedna maličkost – ve "stísněné" skotské metropoli byli princ William s manželkou Kate přesto přivítáni velmi vřele a ze všech hostů snad i nejbouřlivěji.


Nevěstiny sestřenice, princezny Beatrice a Eugenie, ani na druhé královské svatbě nezklamaly a opět zaujaly svými klobouky. I když větší pozornost poutaly na předešlé svatbě v Londýně, zejména pak Beatrice (přečtěte si zde).

Na svatbě Zary a Mika, která byla podle sdělení Buckinghamského paláce pojata a financována jako soukromá rodinná záležitost, se sešli představitelé britské monarchie i vybrané celebrity.

V kostele Canongate obřadu přihlížela královna Alžběta II. a její manžel princ Philip, dubnoví novomanželé princ William s manželkou Kate, princ Harry s princem Charlesem a jeho ženou Camillou, princ Edward a princ Andrew s dcerami Beatricí a Eugenií.

Ženich Mike Tindall pozval své spoluhráče z ragbyového týmu s partnerkami. Nicméně, mezi svatebčany se vyjímal Zařin kmotr a dodnes světově uznávaný někdejší skotský pilot Formule 1 Jackie Stewart, oděn do tradičního kiltu.


Svatby se zúčastnil legendární pilot vozů Formule 1 sir Jackie Stewart známý jako Létající Skot a irská zpěvačka Una Healy (vpravo) z dívčí popové kapely The Saturdays, která je přítelkyní anglického ragbisty Bena Fodena.

Rebelka pod čepcem

Britská média připomínají, že obřad byl první královskou svatbou ve Skotsku po dlouhých dvou desetiletích. Naposledy se tady, po rozvodu s Markem Phillipsem, znovu provdala právě Zařina matka, královská princezna Anna. Jejím druhým manželem se v prosinci 1992 stal viceadmirál britského námořnictva Timothy Laurence při soukromém obřadu ve starobylém kostele v Crathie poblíž venkovského sídla královské rodiny Balmoralu.

Většina médií si však neodpustila poznámky o tom, že Zara opět dostála pověsti rebelky. List The Sun dokonce znovu prezentoval její odvážné výstřihy, krátké sukně i piercing v jazyku. A snad nikdo neopomněl poukázat na to, že ve svém dni D přijela nevěsta Zara k obřadu s pětiminutovým zpožděním…


Pro svatební obřad Zara s Mikem zvolili Edinburgh a skotský presbyteriánský kostel Canongate z roku 1691. Je uprostřed farnosti, do níž náleží nedaleké královské sídlo Holyroodhouse i parlament Skotska a edinburghský hrad.

Obřad a hostina u královny

Po obřadu se svatebčané přesunuli z kostela Canongate po stejnojmenné ulici o pár set metrů dále na slavnostní hostinu v královnině sídle Holyroodhouse. Když královna v Edinburghu zrovna nepobývá, je tento rozlehlý palác s příjemným parkem běžně přístupný veřejnosti. Avšak nyní byl pět dní uzavřen.

Podle britských médií ale královna uhradila ušlé vstupné za uzavření svého sídla Holyroodhouse ve výši čtyřiceti tisíc liber, což je přes milion korun. A pokud jde o částku za samotnou svatbu, tak rodiny snoubenců na ni vydaly kolem půl milionu liber, tedy na čtrnáct milionů korun.

SVATBA POKAŽDÉ JINAK

Svatební bomba v kostele ohromila
Chelsea Clinton: svatba za padesát miliónů
Salma Hayek: romantika v Benátkách
Katy Perry a Russel Brand: indický obřad
Bez Bruta svatba opravdu nemohla být!

Zara je s Mikem již od roku 2003 – koncem listopadu se tehdy seznámili v australském Sydney, když tým Anglie vyhrál ragbyové mistrovství světa. Při oslavách vítězství v baru je představil princ Harry, který je Zařiným bratrancem a mladším bratrem prince Williama.

Mike Tindall požádal Zaru o ruku loni před Vánoci – podle britského tisku doma v Cheltenhamu, když sledovali film X-Men. Nabídku manželství přijala a hned volala mamince. Na to jí královská princezna Anna opáčila, že to jistě bude i dobrá příležitost k tomu, aby si budoucí zeť nechal už narovnat zlomený nos.

"Moje skorotchyně do telefonu tvrdila, jak mi prý operaci moc ráda zaplatí," vyprávěl pak se smíchem Mike v rozhovoru pro list The Guardian. Ale nos ponechal beze změny – zatím? (na dolním snímku).


Snoubenci Mike a Zara. Možná dojde i na úpravu Michaelova zlomeného nosu, jak o tom hovořila nevěstina matka...

Na líbánky není čas

Jak snoubenci svorně prohlásili, na líbánky teď ani nepomýšlejí, možná později. A server DailyMail.co.uk to ihned dovysvětlil sdělením, že kvůli svému vytížení na líbánky prostě nemají čas.

Mika, který je kapitánem anglického reprezentačního týmu, čeká příští týden prestižní ragbyové utkání Anglie proti Walesu a pak závěrečná příprava pro mistrovství světa na Novém Zélandu, jež začne v září.

A Zara má před sebou důležité jezdecké závody předolympijské sezóny. Ráda by na OH v Londýně příští rok uspěla, když jí předcházející dvě olympiády smolně "utekly" kvůli úrazům a zraněním.

Princezna Zara:

"Královna Alžběta? Skvělá babička!"

Královská princezna Anna vychovávala obě své děti, syna Petera i jeho mladší sestru Zaru, velmi střídmě. Kdo je nezná, jen těžko uvěří, že pocházejí z královské rodiny, natož z okruhu následníků trůnu.

Navíc, rodiče pro Petera ani pro Zaru nepřijali královské tituly. Sourozenci Phillipsovi tudíž princem a princeznou oficiálně nejsou, i když se jim tak stejně říká. Oba mají svá civilní povolání. Musejí se normálně živit, protože bez titulů jim nepřísluší nárok na prostředky, které britský rozpočet vyčleňuje pro chod královského dvora. Ale Zara si to pochvaluje – můžete si přečíst zde.

Pokud jde o ženichovu rodinu, ta bydlí v severoanglickém Wakefieldu, kam se přestěhovala z nedalekého Otley, kde se Mike narodil. Maminka Linda je sociální pracovnice a tatínek Philip byl bankovní úředník. Poté, co onemocněl Parkinsonovou chorobou, pracuje jako účetní pro wakefieldskou věznici.


Mike Tindall hraje v ragbyovém týmu centra, je kapitánem Gloucesteru a také anglické reprezentace. Budí respekt nejen svými 188 cm výšky a 102 kg váhy, ale především ho uznávají jako tvůrce hry. A soupeři to po svém náležitě "oceňují": Mike díky jejich zákrokům má za sebou několik velmi těžkých vnitřních zranění, která mu v zápasech způsobili protihráči.

A jak se drsný ragbista Michael Tindall vyrovnává s prostředím britské královské rodiny, jejímž členem se dnešní svatbou oficiálně stal? Jako vyhlášený pohodář si s tím hlavu neláme:

"Jsou to všechno fajn lidé, je s nimi legrace... normální rodina," prozradil časopisu Reader's Digest. Dodal, že se dobře zná s princi Williamem a Harrym, protože jsou to ragbyoví fanouškové. Hrál i zápasy proti Zařinu bratrovi Peterovi, který se ale ragby věnuje jen jako koníčku, povoláním je totiž bankéř v Royal Bank of Scotland.

bri

Přečtěte si také

Diskuse: Británie: Druhá královská svatba – sportovci Zara a Mike

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci