Alec Baldwin dozrál. A možná bude řídit celý svět

9.6.2011 00:00   |   Společnost
Sotva jedna z hvězd filmového plátna z politiky odešla, další se tam hrnou. Po kalifornském guvernérovi Arnoldu Schwarzeneggerovi se nyní do politických kruhů hlásí Alec Baldwin. Má v úmyslu vstoupit do volební kampaně o místo starosty New Yorku.

baldwin

Jméno představitele filmových i seriálových sympaťáků zmiňují americká média v poslední době.

Na přímou otázku ohledně účasti ve volbě starosty New Yorku však Alec Baldwin odmítá přímo odpovědět. "Nevylučuji to," vzkázal po svém příteli a mluvčím Matthewovi Hiltzikovi například magazínu The Hollywood Reporter.

GÉRARD DEPARDIEU...

... je prvním opravdovým občanem celého světa!
Ostatně, proč ne? Vždyť ředitele Zeměkoule už máme:
s radostí a úsměvem se jím prohlásil Alec Baldwin.

Jedno z největších měst světa nyní vede Michael Bloomberg, majitel agentury, která je na špici v oboru ekonomického zpravodajství. V čele New Yorku je ale již třetí volební období a v roce 2013 už podle zákonů kandidovat nemůže.

Dva roky do voleb – to je tedy pomalu nejvyšší čas, aby se začala formovat řada Bloombergových nástupců.

Tradiční demokrat

Třiapadesátiletý Alec Baldwin se řadí tradičně do tábora amerických demokratů. Veřejně podporoval Billa Clintona (42. americký prezident: v úřadu v letech 1993–2001) a výrazně se angažoval také za zvolení současného šéfa Bílého domu Baracka Obamy.

Představitelé Demokratické strany USA již dříve Alecu Baldwinovi několikrát nabízeli kandidaturu na politické funkce. Baldwin je ale odmítl, protože se na ně necítil "zralý". Teď patrně dozrál...


Alec Baldwin jako Shelly Kaplow s Williamem Macym ve filmu Smolař.

Jisté je každopádně to, že Aleca Baldwina k úvaze pro tak razantní krok do politiky přiměl skandál Anthonyho Weinera, jednoho z možných kandidátů Demokratické strany na post po newyorském starostovi Michaelu Bloombergovi.

Kongresman Anthony Weiner se totiž přiznal, že na sociálních sítích posílal dívkám fotky svého obnaženého klínu, což způsobilo, že mu Demokratická strana neumožnila další politické angažmá.

Upoutá pozornost?

Jak Baldwinův přítel Matthew Hiltzik nyní prozradil, Alec usoudil, že nastala doba, kdy svůj předchozí názor změní:

"Demokraté potřebují kandidáta, který je známý, upoutá pozornost a voliče zaujme. Tyto požadavky Alec Baldwin splňuje," cituje server NyDailyNews.com slova, která Matthew Hiltzik řekl.

Pokud se Alec Baldwin – Newyorčan a dlouholetý fanoušek baseballového týmu New York Yankees – rozhodne opustit hvězdnou hereckou kariéru a věnovat se politice, mohlo by načasování hrát v jeho prospěch. Loni se nechal slyšet, že jeho úspěšné účinkování v populárním sitcomu Studio 30 rock se nejspís uzavře v roce 2012, kdy mu skončí smlouva. Měl by tak volné ruce k dalším aktivitám.


Jako James Doolittle (vlevo) ve válečném filmu Pearl Harbor.

Nabízí se pochopitelně exkurz do Baldwinovy historie.

V roce 1997 v titulním rozhovoru pro magazín New York odpověděl na otázku o svém angažmá o politice: "Jestli je to něco, co chci dělat? Ano. Muži a ženy, kteří řídí svět, jsou padesátníci. Než se člověk dostane na takovou pozici, nějakou dobu to trvá. A mně je devětatřicet," řekl tehdy Alec Baldwin.

Po čtrnácti letech je zřejmě tedy přesně v situaci, aby začal řídit svět.

A letos v lednu Alec Baldwin dokonce reportérovi CNN přiznal, že veřejnou funkci by dělal rád, ale jen v případě, kdyby šlo o New York.


Alec Baldwin a jeho někdejší manželka Kim Basinger, s níž byl ženaty v letech 1993 – 2002. Uprostřed je jejich patnáctiletá dcera Ireland Eliesse.

Prosadil se ve filmu i divadle

Alec Baldwin, vlastním jménem Alexander Rae Baldwin III., je nejstarším ze čtyř synů profesora historie a sociologie Alexandera Rae Baldwina ml. Zprvu se věnoval studiu práv a politických věd na Univerzitě George Washingtona (GWU), pak na Newyorské univerzitě (NYU) vystudoval dramatické umění. Na hereckou dráhu se dali i Baldwinovi bratři Daniel (50), William (48), Stephen (45).

Největšího hereckého úspěchu dosáhl Alec Baldwin v roce 2004, když byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za úlohu ve filmu Wayne Kramera Smolař, která mu přinesla také cenu asociace National Board of Review.

V roce 2004 se Alec Baldwin objevil jako Joe Devine ve filmu Poslední výstřel s Matthewem Broderickem a jako Juan Trippe v biografickém dramatu Letec režiséra Martina Scorseseho. Baldwina si jistě pamatujete i ze snímků Pearl Harbor (2001), Finty Dicka a Jane (2005) nebo Na ostří nože (1997).

Alec Baldwin spolu s Meryl Streep a Stevem Martinem vévodí hvězdnému obsazení loňské komedie Nějak se to komplikuje.

Jde o humorně laděný pohled na manželství, rozvod a vše mezi tím, který natočila scénáristka a režisérka Nancy Meyers.

Jane Adler v podání Meryl Streep, provozuje prosperující pekařství v Santa Barbaře, těší se z nového přítele Adama Schaffera (Steve Martin) i z konečně uzavřeného rozvodu a zdánlivě má tedy vše vyřešené. To se ovšem rychle změní, když se ji exmanžel Jake (Alec Baldwin) rozhodne získat zpět za každou cenu...

Film Nějak se to komplikuje rovněž vyšel na DVD i na Blu-ray.


Alec Baldwin jako Jack Donaghy (vlevo) v populárním sitcomu Studio 30 rock.

Kromě úspěšného působení ve filmu se Alec Baldwin prosadil také v divadelních rolích. Za všechny jmenujme newyorskou Broadway.

Například v roce 1991 na Broadwayi slavil Alec Baldwin úspěch jako Stanley Kowalski v dramatu Tramvaj do stanice Touha od Tennessee Williamse. A za vynikající výkon v detektivní komedii Lup, kterou napsal britský spisovatel Joe Orton, dokonce Alec Baldwin obdržel cenu Theatre World Award 1986.

Populární sitcom

Nyní Baldwinovu popularitu drží sitcom Studio 30 rock (v originále nese v americké televizi NBC název: 30 Rock).

Televizní seriál Studio 30 rock, který můžete sledovat i na Prima COOL, vypráví o scénáristce Liz v podání Tiny Fey, která s kolegy připravuje vysílání pořadu The Girlie Show. Objeví se tu však jejich nový šéf Jack Donaghy, kterého hraje Alec Baldwin. O problémy i humorné situace je tak okamžitě postaráno.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: Alec Baldwin dozrál. A možná bude řídit celý svět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci