Gérard Depardieu má ruské občanství a ruštinu se doučí

3.1.2013 23:00   |   Společnost
VIDEO – K řediteli Zeměkoule přibyl světoobčan! Ale zatímco ten první, filmová star i "ředitel" Alec Baldwin (čtěte TADY), pojal vše s nadsázkou, ten druhý, Gérard Depardieu, to myslí vážně: Odešel z Francie do Belgie a stal se občanem Ruska.

Depardieu

Nikoliv nový film, ale získání ruského občanství dnes poslalo vynikajícího francouzského herce Gérarda Depardieu (64) do čela televizních a rozhlasových zpráv, na titulní stránky médií.

„Vladimir Putin podepsal nařízení o udělení ruského občanství Gérardovi Depardieu," objevilo se v pravé poledne v Moskvě na webu prezidenta Ruska. V oznámení se píše, že prezident v souladu s ústavou Ruské federace vyhověl žádosti Gérarda Xaviera Depardieu, narozeného v roce 1948 ve Francii.

„Gérard Depardieu má nelehké období. Pokud bude chtít v Rusku získat povolení k pobytu nebo státní občanství, již teď to lze považovat za věc kladně vyřízenou,“ upozorňoval prezident Vladimir Putin před čtrnácti dny tisícovku novinářů na své výroční několikahodinové tiskové konferenci.

Zbožňuje Rusko a bydlí v Belgii (zatím)

Gérard Depardieu zareagoval na udělení ruského občanství s nadšením. Ve vyjádření, které pak večer poskytl novinářům a zveřejnila je největší ruská televizní stanice Pěrvyj kanal, slíbil, že se doučí ruštinu. A také, že o všem už hovořil s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

„Zbožňuji vaši zemi, Rusko. Jeho lidi, dějiny, spisovatele. Rád tu točím filmy, když jsou mými kolegy takoví herci jako Vladimir Maškov. Zbožňuji ruskou kulturu a mentalitu," uvádí francouzský herec ve vyjádření a připomíná, že jeho otec René Depardieu byl svého času komunistou a poslouchal vysílání moskevského rozhlasu.

„I to je součást mého života,“ zdůraznil Gérard Depardieu.


S americkou herečkou, režisérkou a producentkou Rosannou Arquette.

„V Rusku se žije dobře. Ani to nemusí být v Moskvě, ta je pro mě příliš velkou, rušnou megapolí. Dávám přednost něčemu poklidnějšímu. Znám v Rusku opravdu kouzelná místa," dodal a zmínil jedno takové u březového lesa, kde je mu prý báječně – měl tím na mysli městečko Bělyje Stolby v Moskevské oblasti, ve kterém sídlí Státní filmový archiv Ruské federace.

Může za to vláda

Veškeré tyto problémy planetárních rozměrů údajně způsobila loni nová francouzská vláda, když oznámila, že připravuje pětasedmdesátiprocentní daň pro příjmy, které přesáhnou jeden milion eur (zhruba 25 milionů korun). Na to se někteří bohatí Francouzi, včetně Gérarda Depardieu, rozhodli odejít ze země.

"Odcházím kvůli vašemu přesvědčení, že má být potrestáno vše, co se vymyká průměru, co je něčím výjimečné – ať je to úspěch, talent nebo umělecká tvorba," napsal herec koncem roku v otevřeném dopise francouzskému premiérovi Jeanu-Marcovi Ayraultovi, který rozhodnutí Gérarda Depardieu opustit Francii označil za krok značně ubohý a zasluhující opovržení.

Video
Čeští diváci viděli naposledy Gérarda Depardieu ve čtvrtém pokračování hraného komiksu Asterix a Obelix, tentokrát ve službách Jejího Veličenstva.

Vybral si místo pro daňový exil

Úspěšný francouzský herec a již dvacet let také podnikatel – vyhlášený majitel 120 hektarů zámeckých vinic Chateau de Tigne v Anjou v údolí Loiry – si loni pořídil dům v západobelgickém městečku Néchin, ve valonské provincii Henegavsko. Vybral si tu místo pro svůj daňový exil.

A minulý měsíc se tam Gérard Depardieu přihlásil k trvalému pobytu, protože v Belgii se na něho údajně vztahuje jen padesátiprocentní daň. Neodmítne prý ani belgické občanství právě kvůli tomu, že ve Francii by měl platit daň pětasedmdesátiprocentní.

Připomeňme, že v Rusku, jehož občanem se Gérard Depardieu dnes stal, je pro všechny jednotná třináctiprocentní daň z příjmů. Podle premiéra Dmitrije Medveděva ji zvyšovat nehodlají, o čemž francouzského umělce znovu ujistil, když mu koncem prosince posílal oficiální pozvání k návštěvě země.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Profesionální manželka: zářné duo Deneuve–Depardieu
Spustí Gérard Depardieu syrečkovou válku?
Depardieu, neurvalý kapitán ve filmu o chlapci a tygrovi
Isabelle Huppert a Gérard Depardieu spolu po 35 letech

Belgičané ovšem Gérarda Depardieu jemně upozornili, že pokud by chtěl získat jejich občanství, tak čekací doba je pětiletá a žadatel musí prokazatelně doložit své vazby k Belgii. Navíc by celý proces mohl nově zkomplikovat fakt, že je teď státním příslušníkem Ruska.

Catherine Deneuve jej podpořila

Gérard Depardieu je pochopitelně sledovaná celebrita. O jeho rozhodnutí se široce diskutuje a řada osobností jej při jeho odchodu z Francie podpořila.

Souhlasí s ním i herečka Catherine Deneuve, se kterou hrál v několika filmech – například ve snímku Profesionální manželka (přečtěte si ZDE) a která ztvárnila postavu královny ve zmíněném čtvrtém filmu s Asterixem a Obelixem.


S Catherine Deneuve na premiéře čtvrtého Asterixe a Obelixe.

Podle hercova agenta prodává Gérard Depardieu svou luxusní a citlivě zrekonstruovanou nemovitost (původní starobylý Hotel de Chambon) se zahradami v centru Paříže, kde stále vlastní i několik restaurací. Právě v jedné z nich se nechal slyšet, že mu občanství nabídly hned tři státy: Rusko, Belgie a Černá Hora, s níž prý má také úzké obchodní vazby.

Sám Gérard Depardieu, který účinkoval ve více než sto padesáti filmech a prosadil se v Hollywoodu, o sobě už delší dobu hovoří jako o pravém Evropanovi a "opravdovém občanovi celého světa".

Na výtky, že se ale nechová jako francouzský patriot, zatvrzele připomíná, jak za posledních pětačtyřicet let zaplatil na daních ve Francii 145 milionů eur, tedy kolem 3,7 miliardy korun.

V Rusku je populární... ale ne u všech

Jak to tak vypadá, ruský prezident Vladimir Putin se chopil příležitosti. Gérard Depardieu je v Rusku již dlouho velmi populární, předsedá porotám filmových festivalů a často se objevuje na dalších akcích, účinkuje v reklamách.


Jako démonický léčitel Grigorij Rasputin, který před sto lety získal mimořádný vliv u vládnoucí dynastie Romanovců. Film, jež se oficiálně představí začátkem února, natáčela loni v Rusku francouzská režisérka Josée Dayan – spolu s Gérardem Depardieu ztvárnili hlavní role Fanny Ardant (carevna Alexandra Fjodorovna) a zmiňovaný Vladimir Maškov (car Mikuláš II.).


Podle prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova si Gérard Depardieu požádal o ruské státní občanství poměrně nedávno prostřednictvím velvyslanectví.

Udělení občanství pak mluvčí odůvodnil zásluhami o ruskou kulturu a kinematografii: "Gérad Depardieu hrál v řadě významných filmů a v tom zatím posledním skvěle ztvárnil postavu Grigorije Rasputina – jedná se o nové a velmi odvážné pojetí role," prohlásil Dmitrij Peskov.

V Rusku je velkým Depardieovým obdivovatelem například mladý čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který by jej rád v této autonomní severokavkazské republice přivítal s otevřenou náručí.

Avšak takové nadšeni nesdílejí všichni. „Z čeho se mám radovat? Že bude platit daně do ruské pokladny? To přece neznamená, že se z něho stane ruský vlastenec," řekl oscarový režisér Vladimir Meňšov, v jehož filmu Závist bohů účinkoval Gérard Depardieu v roli Bernarda.


Se světoznámým ruským režisérem Nikitou Michalkovem.

Režisér Stanislav Govoruchin, který loni vedl Putinův volební štáb, se vyjádřil nekompromisně: "Přibyl další opilec, nic víc. Nesnáším tohle nadbíhání cizincům. Je to skandál!"

Na závěr připomeňme, že Francie povoluje dvojí občanství, takže získání jiné státní příslušnosti neznamená zánik té francouzské. Naopak, vzdát se francouzského občanství lze až když člověk dostane občanství jiného státu – zákony Francie neumožňují ponechat kohokoliv bez občanství.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: Gérard Depardieu má ruské občanství a ruštinu se doučí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci