Profesionální manželka Catherine Deneuve

27.11.2010 06:30   |   TV a FILM
VIDEO – Hvězdné duo Catherine Deneuve a Gérard Depardieu bude od Vánoc lákat do českých kin na komedii Françoise Ozona Profesionální manželka.

Profesionální manželka

Rok 1977, městečko Sainte-Gudule na severu Francie. Suzanne Pujole (Catherine Deneuve) je spořádaná hospodyňka a oddaná manželka továrníka Roberta Pujola (Fabrice Luchini), který svůj podnik na výrobu deštníků řídí železnou rukou. Zdá se být stejně nepřístupný a despotický jak ke svým dělníkům, tak k dětem a ženě.

Po stávce a sesazení manžela se Suzanne nečekaně ocitá ve vedení továrny a k všeobecnému překvapení se ukazuje jako žena činu a zdravého rozumu. Najde si dokonce i milence (Gérard Depardieu). Když se ale Robert vrací odpočatý a ve formě zpět, situace se komplikuje…

Ženy na okrasu

Francouzský originální název nového filmu François Ozona je Potiche. Slovo ve francouzštině znamená vázu nebo jiný drobný dekorativní předmět malé hodnoty, který si postavíme na poličku či krbovou římsu. V každodenní mluvě Francouzů je toto slovo používáno jako posměšné označení pro ženy, které jsou považovány za pouhé ozdoby svých partnerů, bez výraznější vlastní identity.
 
Video
 
Toto označení si svým vystupováním na veřejnosti vysloužily i některé ženy politiků či dokonce samy političky – například Madame Chirac (manželka někdejšího prezidenta) nebo Ségolène Royal (bývalá ministryně životního prostředí a první žena poustoupivší do druhého kola francouzských prezidentských voleb).

François Ozon o filmu

„Už dlouho jsem chtěl natočit film o místě žen v dnešní společnosti a politice, říká režisér François Ozon . „Když jsem někdy před deseti lety viděl hru Potiche od pánů Barilleta a Grédyho, hned jsem si řekl, že je to skvělý materiál pro zfilmování. Ale trvalo mi dost dlouho, než jsem námět pojal za vlastní a uvědomil si, jak jej adaptovat a zmodernizovat. Ke spuštění celého projektu pak vedly dva katalyzátory: setkání s producenty bratry Altmayerovými, kteří navrhovali, ať natočím politický film o Nicolasovi Sarkozym, něco v duchu Královny od Stephena Frearse… A pak prezidentské volby v roce 2007, kdy jsem opravdu s velkým zájmem sledoval kampaň kandidátky Ségolène Royal…“


Catherine Deneuve a režisér François Ozon

„Během psaní jsem se pravidelně setkával s Pierrem Barilletem - velmi mne podporoval v mých nápadech a přinášel spoustu svých. Měl radost z toho, že jeho hra dostává nový život, že nezrazuji jeho práci, ale dávám jí nový rozměr,“ dodává Ozon.

Catherine Deneuve byla jasná…

Roli nabídl Ozon přímo Catherine Deneuve, protože věděl, že hlavní postavě dodá jiskru svým nezaměnitelným charakterem – podle něho dělá z filmových situací věrohodně působící realitu.

„Bylo opravdu příjemné znovu s Catherine pracovat a například v porovnání s 8 ženami, kde byla jednou z více hrdinek, zde mohla opravdu vyniknout jako představitelka hlavní role. Když jsem se jí na začátku zeptal, jak by se jí líbilo hrát Potiche, okamžitě souhlasila a to pro mne bylo také důležité - mít její souhlas, než se do projektu pustím. Navíc tu postavu miluje, takže do ní opravdu vložila kus sebe a byla to zábava,“ přibližuje začátky natáčení Ozon

… a stejně i Gérard Depardieu

Když si představujeme na stříbrném plátně vedle Catherine Deneuve někoho jako milence, přirozeně nás napadne Gérard Depardieu. Hráli už spolu tolik párů a je mezi nimi taková magická chemie. „Věděl jsem, že si užijí společné hraní a diváci si užijí vidět je spolu,“ byl si jist režisér fimu.

Babin, kterého Gérard hraje, je beznadějný romantik zaseknutý v minulosti, zároveň však velmi jízlivý a doslova ženatý se svým politickým přesvědčením. Chce také změnit svůj život, stát se otcem, být se Suzanne a žít radostmi obyčejného života... A sám říká „Copak nemohu být také šťastný?“.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Profesionální manželka Catherine Deneuve

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci