Vzrušující příběh chlapce Pí a tygra je novým milníkem filmu

2.12.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Na třech kontinentech a dvou oceánech, v průběhu řady let a v širokém vesmíru fantazie se odehrává příběh dvou trosečníků: Chlapce Piscine "Pí" a bengálského tygra. Snímek Pí a jeho život, který natočil oscarový režisér Ang Lee, přichází do předvánočních kin.

PÍ A JEHO ŽIVOT

Tvůrce slavných filmů jako Zkrocená hora nebo Tygr a drak vypráví ve svém nejnovějším snímku příběh mladíka Piscine "Pí" Patela, který v roce 1977 přežije potopení lodi v Tichém oceánu a ocitne se na cestě plné dobrodružství a objevů.

Nakonec totiž na záchranném člunu zůstane jen mladý Piscine "Pí" a bengálský tygr Richard Parker.

Nezvyklé jméno má tygr po námořníkovi, co se obětoval, aby ostatní trosečníci přežili (osud mořeplavce Richarda Parkera popisuje americký spisovatel E. A. Poe v Dobrodružství Arthura G. Pyma). Později, v roce 1884, se podobná událost skutečně stala a poprvé měla i soudní dohru s vynesením trestů za vraždu, když po ztroskotání britské jachty Mignonette byl jeden ze čtyř přeživších námořníků losováním vybrán jako oběť, aby zbylí tři mohli přežít.

Podle bestselleru Yanna Martela

Film Pí a jeho život natočil Ang Lee podle stejnojmenného románu kanadského spisovatele Yanna Martela z roku 2001. Před osmi lety byla jeho kniha vydána rovněž u nás. Celkem se jí prodalo na sedm miliónů výtisků, stala se světovým bestsellerem.

Vyprávěním tohoto příběhu posouvá režisér Ang Lee hranice nejmodernějších technologií filmového průmyslu a představuje nový milník kinematografie.

Video
Trailer k filmu Pí a jeho život.

Snímek Pí a jeho život reprezentuje okamžik, kdy věda a umění filmařiny udělaly velký skok vpřed – stejně jako vizuální efekty v Titaniku, nebo revoluční 3D v Avataru, či počítačová animace ve Zrození Planety opic (píšeme ZDE), která ukázala dosud neviděné emoce a hloubku v postavě Caesara.

A stejně jako šimpanz Caesar, tak i tygr Richard Parker je postavou, jaké uvěříte, že se skutečně nachází na člunu spolu se Surajem Sharmou, který ztvárnil mladého Piscine "Pí".


Mladý Piscine "Pí" a jeho spolutrosečník – tygr Richard Parker.

„Chtěl jsem, aby zážitek z tohoto filmu byl pro diváky obdobně jedinečný, jakým je pro čtenáře román Yanna Martela. A to znamenalo vytvořit snímek v jiné dimenzi,” vysvětluje režisér Ang Lee.

„3D je novým filmovým jazykem – Pí a jeho život je stejně tak o vtažení diváka do emočního světa postav, jako o velkých rozměrech a dobrodružství.”

Může vás zajímat

Podléhají módě také Vánoce?
Doba adventní – Vánoce se blíží
Pojďte dál… Vždyť jsou Vánoce!

Snímek začíná a končí v Montrealu, kde se spisovatel Yann Martel náhodně dozvěděl o neuvěřitelném příběhu Piscina "Pí" Patela.

Piscine "Pí" prožívá dětství v zámožné rodině v indickém přístavním městě Puttuččéri (Pondicherry). Jeho otec vlastní zoologickou zahradu a Pí tráví spostu času mezi tygry, zebrami, nosorožci a dalšími exotickými zvířaty

Ten tygr není tvůj přítel!

Právě v zoologické zahradě rozvíjí Pí své představy o důvěře, víře, lidské (a zvířecí) přirozenosti. Ale jakmile se pokusí spřátelit s tygrem Richardem Parkerem, jeho otec mu nekompromisně ozřejmí vztah mezi člověkem a zvířetem: „Ten tygr není tvůj přítel!” hřímá pan Patel na syna.

„Zvířata nepřemýšlejí stejným způsobem jako lidé. A lidé, kteří na to zapomenou, se ženou do záhuby!”. Pí nikdy nezapomene tuto lekci, která ovlivní jeho zvědavost i cestu, do které je nakonec vtažen.


Z hlubin oceánu se před člunem vynoří obrovská velryba.

Poklidné dětství končí, když se rodiče v roce 1977 rozhodnou, že se celá rodina odstěhuje za lepším životem do Kanady. Zavřou svoji zoologickou zahradu a připraví vše k odjezdu, a to včetně některých zvířat. Nalodí se na japonskou nákladní loď, kde se setkají s neurvalým francouzským kapitánem, kterého ztvárnil Gérard Depardieu.

Loď však dopluje jen do Tichého oceánu, kde ztroskotá. Z potápějícího se plavidla se Pí jako zázrakem zachrání. Je ponechán napospas osudu na člunu s těžko uvěřitelným společníkem – tygrem Richardem Parkerem.

Dva trosečníci čelí neustálým obtížím, přírodnm živlům, které bičují záchranný člun. Jedna obzvláště zuřivá bouře znamená pro chlapce duchovní zkušenost, kdy se ptá Boha na další záměry, které s ním má.


Jaká náhoda – přiletěl oběd!

Spisovatel Yann Martel popisuje převádění své knihy na filmové plátno jako obrovskou zkušenost. Říká k tomu:

„Román Pí a jeho život byl přeložen do dvaačtyřiceti jazyků. Jeho zfilmování je jako překlad do dalšího, třiačtyřicátého jazyka. Filmová řeč je univerzální a vidět, jak se příběh vypráví tímto způsobem, je nezapomenutelné.”

bri
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Vzrušující příběh chlapce Pí a tygra je novým milníkem filmu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci