Zase spolu je slavná dvojice Isabelle Huppert – Gérard Depardieu

22.5.2015 20:00   |   Společnost
VIDEO – Po 35 letech zase spolu. Ve stejný čas, na stejném místě! Slavná dvojice Isabelle Huppert a Gérard Depardieu, milenci i životní partneři, na Azurovém pobřeží v Cannes představila svůj nový film La Vallée de l'amour / Údolí lásky.

Zase spolu je slavná dvojice Isabelle Huppert – Gérard Depardieu

Ikony francouzského filmu Isabelle Huppert a Gérard Depardieu jsou i letos na Riviéře za obletované hvězdy. Stejně jako v květnu před 35 lety při prezentaci mileneckého filmu Loulou, v němž Isabelle opouští dobře situovanou rodinu kvůli vztahu s Gérardem, který se právě vrátil z vězení.

Drama režiséra Maurice Pialata, prosycené syrovostí a sexuálními scénami, tehdy získalo prestižní nominaci do soutěže o Zlatou palmu mezinárodního filmového festivalu v Cannes 1980.


Milenci v roce 1980 – Isabelle Huppert (Nelly) a Gérard Depardieu (Loulou).

Po 35 letech...

Nyní již poněkud nesourodá partnerská dvojice – drobná, křehká Isabelle a hromotluk Gérard (na titulním snímku) – je opět spolu, aby tentokrát splnila přání syna Michaela, které jim napsal v dopise před tím, než zemřel.

Působivý příběh, natočený režisérem Guillaumem Niclouxem, je sólem pro oba slavné herce. Jejich film, nominovaný do hlavní soutěže o Zlatou palmu festivalu v Cannes 2015, letos tuto nejsledovanější přehlídku devatenácti snímků uzavírá.

Video
V roce 2015 – Isabelle a Gérard zase spolu... jako rodiče v Údolí lásky.

Údolí smrti prozradí víc

„V Údolí lásky mě poznáte,“ napsal Michael v dopise rodičům. A tak se Isabelle s Gérardem vydávají na cestu, jejímž cílem je ale nakonec překvapivě až kalifornské Údolí smrti – nejsušší a nejteplejší na celém kontinentu.

Podle synova přání mají v Údolí smrti navštívit pět míst, která leccos nového prozradí a pomohou jim Michaela lépe pochopit. Zároveň se tu jeho rodiče snaží nalézt odpovědi na nejsložitější otázky života, lásky, viny i smrti.

Nejlepší role

Před 35 lety sice Isabelle Huppert a Gérard Depardieu na hlavní cenu filmového festivalu v Cannes nedosáhli, ale teď mají podle odborníků mnohem větší šanci Zlatou palmu získat. Kritici oceňují bezprostřednost a lehkost, s nimiž oba hlavní hrdinové prakticky sami odehráli celý příběh.

Deník The Guardian dokonce napsal, že jde o jejich nejlepší role a Gérard Depardieu coby herec v letech doslova ve filmu exceluje. Britský list spolu s dalšími médii poukázal i na zvláštní "chemii", která mezi protagonisty stále působí a umocňuje jejich skvělé herecké výkony.


Údolí lásky, v němž hlavní role ztvárnili Gérard Depardieu a Isabelle Huppert.

I smutek k životu patří

Na dnešní tiskové konferenci v Cannes, o níž byl tradičně velký zájem, nezůstal Gérard Depardieu nic dlužen ze své pověsti přátelského, hovorného chlápka.

Chvílemi to však bylo velmi smutné povídání, když zmínil, že sám poznal, jakou tragédií pro rodiče je smrt dítěte. Jeho syn Guillaume v roce 2008 zemřel na těžkou infekci organismu, oslabeného dlouholetým bojem se zdravotními následky nezaviněné autohavárie.

„Ovšem filmový příběh, ten mě oslovil už při letmém nahlédnutí do scénáře. Autoři jej pojali decentně, s citem. I smutek k životu patří,“ říká Gérard Depardieu. „A byly to navíc příjemné týdny s Isabelle při natáčení v Kalifornii. Přesto, že v Údolí smrti panovalo místy až 60stupňové vedro.“


Gérard Depardieu natáčel v Kalifornii i za 60stupňového vedra.

Nebyl by to ale Gérard Depardieu, kdyby i v Cannes nepadla zmínka o jeho ruském občanství (podrobně jsme psali TADY) a o vztahu k Rusku v souvislosti s nynějším konfliktem na východní Ukrajině, kde se bojuje přímo u ruských hranic.

„Často bývám v Sovětském svazu... tedy vlastně v Rusku,“ hned se opravil, když se v sále ozval smích. „Mám rád jak Vladimira Putina, tak někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka i Ukrajinu a tamní lidi. Ale z konfliktu, který tam teď je, jsem úplně v šoku. Nenávidím války, konflikty. Je šílené, když lidé takto umírají,“ přiznal Gérard Depardieu.

Ať si říkají, co chtějí

V Rusku má Gérard Depardieu k dispozici dva luxusní byty. Ten první získal v novém komplexu třistatisícového města Saransk jihovýchodně od Moskvy, kde je také oficiálně hlášený k pobytu a k podnikání. „S bydlením ve starobylém Saransku jsem moc spokojený. Nechtěl bych žít v Moskvě, je tam velký ruch i časté dopravní zácpy. Saransk je mnohem klidnější,“ říká francouzský herec.

Později dostal Gérard Depardieu ještě druhý byt, oceňovaný v přepočtu na 7,5 milionu korun. Daroval mu jej Ramzan Kadyrov, prezident autonomního Čečenska a velký Putinův stoupenec. Jde o pětipokojový mezonet v ústředním mrakodrapu multifunkčního centra Groznyj City, jehož otevření tady s Ramzanem Kadyrovem v roce 2011 pompézně slavily hollywoodské hvězdy Jean-Claude Van Damme a Hilary Swank, houslistka Vanessa Mae a britský zpěvák Seal.


Multifunkční centrum Groznyj City v čečenské metropoli. Gérard Depardieu v něm dostal mezonetový byt.

Gérard Depardieu je v Rusku velmi populární, i když pochopitelně nikoliv u všech. Někteří dávají averzi otevřeně najevo, jiní to využívají k vlastnímu zviditelnění jako v případě nejnovější aféry, kdy se ruskými médii převalil skandál, že prý Gérard Depardieu údajně opustil zemi i luxusní nemovitosti.

Informace pocházela z facebookového profilu novináře Viktora Šenderoviče, který to stručně oznámil bez bližších podrobností, aby sem po chvíli – v upoutávce na svou knížku o konci světa – ještě připojil kresbu ošuntělého alkoholika, který má zřejmě francouzského herce připomínat.

A Gérard Depardieu? Zareagoval, jak to známe i z jeho loňské autobiografie Ça s'est fait comme ça (u nás vyšla pod názvem Prostě je to tak):
„Ať si říkají, co chtějí. Jsem blázen, pitomec, maniak... Dobrá. Ale já prostě vím, že se lidé pletou – žijeme ve světě, který je často hodně falešný."

Připomeňme, že v roce 2013 Gérard Depardieu obdržel od prezidenta Vladimira Putina ruské občanství za mimořádný přínos k rozvoji kinematografie. Avšak z ruských plánů se mu mnoho uskutečnit nepodařilo. Nepřišel například ani čas na otevření palírny a výrobu bio-vodky, jak Gérard Depardieu zamýšlel. A dost možná, že prodal i tamní nemovitosti – majetek začal ztrácet hodnotu kvůli poklesu rublu a konfliktu na Ukrajině, která donedávna byla ruským spojencem.

Světoobčan vysvětluje

„Ruského občanství se určitě nevzdá,“ odmítl spekulace hercův agent Arnaud Frilley. Dodal, že se Gérard Depardieu zase na čas do Ruska chystá a všechna nedorozumění tak vysvětlí. I když leccos už mnohoznačně vysvětlil dříve v rozhovoru pro francouzský deník L'Équipe: „Mám ruské občanství, ale jsem Francouz a zcela určitě budu mít i státní příslušnost Belgie..."

Právě přestěhováním do Belgie v roce 2012 zahájil Gérard Depardieu éru svého "světoobčanství". Tehdy ho k odchodu z Francie motivovalo výrazné daňové zatížení (ve Francii mělo dosáhnout až pětasedmdesáti procent), které tehdy připravovali socialisté francouzského prezidenta Françoise Hollanda.


V jednom z chystaných filmů hraje Gérard Depardieu farmáře.

Gérard Depardieu, úspěšný francouzský herec a již dvě desítky let také podnikatel – vyhlášený majitel 120 hektarů zámeckých vinic Chateau de Tigne v Anjou v údolí Loiry – si před třemi lety pořídil dům v západobelgickém městečku Néchin, ve valonské provincii Henegavsko. Avšak velké plány jak v Belgii, tak v Rusku si stále "komplikuje" mimořádnou hereckou aktivitou. Jen po velkofilmu Rasputin (2013) má až do roku 2016 ve svém diáři plno: natočil nebo má roztočeno na dvacet filmů.

bri

Přečtěte si také

Diskuse: Zase spolu je slavná dvojice Isabelle Huppert – Gérard Depardieu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci