Chelsea Clinton: Svatba za padesát miliónů

31.7.2010 08:00   |   Společnost
VIDEO – Poslední červencový den se dnes vdává třicetiletá Chelsea Clinton, dcera někdejšího amerického prezidenta a současné ministryně zahraničí, v luxusním sídle Astor Courts v městečku Rhinebeck na břehu Hudsonu.

Chelsea

Ženichem je dvaatřicetiletý Marc Mezvinsky (na titulním snímku se snoubenkou), s nímž se Chelsea zná již od školních let. Zasnoubili se loni v listopadu po pětileté známosti.

Marc pracuje jako investiční bankéř. Pochází z rodiny dlouholetých přátel Clintonových. Jeho otec, kongresman Edward Mezvinsky, byl předloni propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za finanční podvody. Kongresmankou byla v devadesátých letech rovněž jeho matka Marjorie Margolies-Mezvinsky.

Na slavnou svatbu je pozvána celá washingtonská smetánka. Mezi hosty však kvůli bezpečnosti chybí úřadující prezident Barack Obama.

Milióny jen létají

Za diamantový snubní prsten, vyrobený na zakázku, Marc zaplatil milion dolarů, což je přes devatenáct miliónů korun. Samotný sňatek vyjde na padesát miliónů korun – tady jsou základní položky svatebního účtu:

  • 750 tisíc dolarů (14,3 milionu korun) za slavnostní menu
  • 11 tisíc dolarů (210 tisíc korun) za svatební dort, který bude bezlepkový kvůli alergii, jíž Chelsea trpí
  • 250 tisíc dolarů (4,7 milionu korun) za nevěstiny šperky
  • 109 tisíc dolarů (2 miliony korun) za vybavení na svatební hostinu pro čtyři sta pozvaných hostů
  • 600 tisíc dolarů (11,4 milionu korun) za klimatizované stany se skleněnými stěnami
  • 200 tisíc dolarů (3,8 milionu korun) za posílení bezpečnosti – Clintonovi sice mají nárok na státní ochranu, ale z vlastní kapsy si ještě připlatí; vysoké požadavky na bezpečnost prý stojí i za jejich rozhodnutím nezvat na svatbu prezidenta Baracka Obamu
  • 15 tisíc dolarů (285 tisíc korun) za luxusní mobilní záchodky, umístěné v prostorných, klimatizovaných karavanech s hudbou
  • 500 tisíc dolarů (9,5 milionu korun) za květiny od Jeffa Leathama, mezi jehož zákazníky patří Madonna i další celebrity
  • víno zdarma dodá firma Clinton Vineyards, kterou s americkým exprezidentem pojí nikoliv příbuzenské vazby, ale pouhá shoda příjmení
  • federální letecká služba zajistí, aby v průběhu svatby byla v lokalitě celých dvanáct hodin dodržována bezletová zóna


Chelsea se svým otcem, americkým exprezidentem Billem Clintonem.

Skromná, elegantní, ale královská svatba

„Bude to velmi skromná, elegantní, i když královská svatba," tvrdí zcela vážně Claudia Hanlin, jedna ze "sňatkových" manažerek.

Ohledně nevěstiných šatů panovaly až do posledního okamžiku spekulace. Nejdříve se proslýchalo, že půjde o model Oscara de la Renty, ale před pár dny byla Chelsea spatřena před newyorským salonem Very Wang. Tato módní návrhářka dodala šaty na velký den pro různé celebrity, jako je například Jennifer Lopez, Mariah Carey, Ivanka Trump i Karenna Gore, dcera viceprezidenta někdejší Clintonovy vlády.

Video:
SVATEBNÍ BOMBA V KOSTELE OHROMILA

Další dohady kolem slavné svatby jsou kvůli tomu, kdo vlastně bude snoubence oddávat. Zatímco Chelsea se hlásí k evangelické metodistické církvi, Marc je z tradiční židovské rodiny.

Americká média spekulují, zda budou oddávat společně rabín a evangelický farář. Anebo snad někdo ze snoubenců těsně před svatbou konvertuje? Pokud by však sňatek byl podle židovských zvyků, musel by proběhnout po západu slunce, protože svatební 31. červenec je sobota – a židé mají tudíž šábes.

Korzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Chelsea Clinton: Svatba za padesát miliónů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci