Pozor na ostré jarní sluníčko

23.3.2011 00:00   |   Děti
Celí nedočkaví vystavujeme tváře hřejivým paprskům a děti bezstarostně běhají venku. Jenže jarní sluníčko bývá nejen blahodárné, ale také zrádné. A to především pro citlivou dětskou pokožku.

slunce na jaře

Přesto děti sluníčko pro správný vývoj nutně potřebují. Díky působení ultrafialové složky slunečního světla totiž vzniká v organismu účinná forma vitamínu D, který zpevňuje kostru. Je-li však slunečního světla příliš, pak to vede k předčasnému zpevnění organismu, předčasné zralosti, v pozdějším věku ale také k předčasnému stárnutí. A samozřejmě také ke zvýšenému riziku vzniku kožních nádorů.

Jarní zrada

Dětská pokožka absorbuje několikanásobně více UV záření než pokožka dospělých. Je více náchylná k poškození i díky tomu, že fotoprotektivní mechanismy kůže jsou plnohodnotné až v dospívání. Proto je nutná maximální ochrana.

holkaNEJČASTĚJŠÍ MÝTY O DĚTSKÉ VÝŽIVĚ

Pro děti jen to nejlepší! Který z rodičů by měl jiný názor... Přesto se řada maminek i tatínků dopouští při přípravě dětských jídel mnoha chyb.

A to zejména teď na jaře, kdy je sluníčko ostré a my po dlouhé zimě máme pokožku zchoulostivělou. Na horách pak zvyšuje sníh sluneční záření až o 80 procent!

Sluníčko dávkujeme

Pobyt na přímém slunečním světle bychom měli v každém případě dávkovat. Nikdy nenecháme děti na slunci déle než 1-2 hodiny. Dobu kolem oběda, kdy jsou účinky slunečního záření nejintenzivnější, by měly strávit ve stínu. Samozřejmostí je, že i teď na jaře používáme ochranné opalovací krémy.

Zde se při výběru vhodného krému nenecháme ovlivnit vysokými čísly ochranného faktoru.Určitě nás vysoký UV faktor neopravňuje k tomu, abychom nechali dítě pobíhat na slunci mnoho hodin, protože UV filtry v ochranných krémech nikdy nepohltí celé spektrum ultrafialového záření.

U nejmenších dětí, které mají pokožku ještě velice prostupnou, hraje velkou roli i složení krému. Vzhledem k tomu, že se velká část krému vstřebá, vybíráme pro kojence a batolata krémy pokud možno čistě přírodního původu.

penízeMůže vás zajímat

Děti musejí znát cenu peněz
Když jsou rodiče z dětí zoufalí
S ním se kamarádit nebudeš!

Děti potřebují vitamín D

Rozhodně však není dobré dítě před slunečním zářením totálně izolovat ochrannými krémy. Sluníčko je totiž nejlepším zdrojem vitaminu D, který lidé k životu nutně potřebují - a děti především. Vitamín D je pro lidský organismus nenahraditelný, podporuje stavbu kostry, reguluje výměnu fosforu a vápníku v kostech, čímž se zabezpečuje správný vývoj a růst dětské kostry a zubů.

Jeho nedostatek způsobuje změny a často až deformace páteře, pánve a končetin. Poslední výzkumy pak ukazují, že vitamin D je důležitý také k ochraně před mnoha chorobami, včetně rakoviny, a že posiluje náš imunitní systém.

Pozor na předávkování

Nic se ale nesmí přehánět. Pokud budeme dítěti dávat v dostatečné míře ryby – zejména tuňáka, lososa a sardinky, mléko, mléčné výrobky, občas vejce, hovězí maso a další potraviny s obsahem vitaminu D, není třeba ho dodávat jinak – například různými doplňky stravy. Pak by totiž mohlo dojít i k jeho předávkování, které je pro organismus nebezpečné.

A sluníčko? Dopřejme ho dětem každý den na 15 minut bez ochranných krémů. Stačí vystavit obličej a předloktí, aby dítě „nachytalo“ dostatek vitaminu D pro svůj správný růst a zdravý vývoj.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Pozor na ostré jarní sluníčko

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci