I děti si dávají předsevzetí. Učíte je to?

29.12.2010 00:00   |   Děti
Už je to tu zase. Tak jako každý Nový rok i letos si určitě budeme dávat všelijaká předsevzetí – zhubnu, nebudu kouřit, budu cvičit...

předsevzetí

A až se rok s rokem sejde – skutek, utek. Kde děláme chybu a jak zajistit, aby ji jednou neopakovaly také naše děti?

Hlavním kamenem úrazu všech neuskutečnitelných novoročních předsevzetí bývá to, že si před sebe klademe cíle, na které nemáme. Učme proto děti odmalička znát sebe samy. Díky tomu v dospělosti dokážou lépe odhadnout, čeho jsou schopné.

Od malých k velkým cílům

Je dobré už od prvních let života vést dítě k tomu, aby si na sebe kladlo přiměřenou zátěž. Některé děti ve snaze vyrovnat se kamarádům na hřišti nebo ve školce zkoušejí něco, co zvládnout neumí a nemohou. Pak jsou z toho zbytečně nešťastní a pěstují si v sobě pocit méněcennosti.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Proto je velmi důležité vždy, když se dítě snaží o něco „na co nemá“, s ním v klidu promluvit. Nemusí přece umět stejně krásně zpívat nebo hrát na housle jako kamarád, když nemá hudební sluch. Vyniká ale přece v něčem jiném, kam by bylo dobré napnout své síly, aby byl ještě lepší.

Nelhat sám sobě

Dítě by mělo vědět, že nejhorší je, když lže sám sobě. Před cizími lidmi může snadno předstírat, že všechno ví, všechno zná, ale tvrdit si to sám do očí je nejhorší způsob, jak si ubližovat. Proč si nepřiznat, že bruslení mi nejde a že mě vlastně ani nebaví. Proč se nutit do skládání puzzlí, když to považuji za ztrátu času a raději bych si četl nebo běhal venku s míčem…

Pokud si už v dětství nebudeme sami sobě lhát, neskolí nás v dospívání zjištění, že z nás opravdu nebude modelka nebo vítěz SuperStar.

Pryč s maximalismem

Dalším zádrhelem, proč nás všechna předsevzetí a různě si kladené cíle tolik frustrují, je maximalismus. Je mnohokrát prokázané, že opravdu nikdo není dokonalý, tak proč se o to snažit.

Když chci zhubnout – stačí mi na rok 5 nebo 10 kilo, ale proč hned 20!

Může vás zajímat

Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!
Osm důvodů, proč tloustneme
Neměníte i vy potřebnou sůl v zabijáka?

Sepišme s dětmi předsevzetí

Zkusme si s dětmi ještě před Novým rokem sednout a říct si, co bychom chtěli v příštím roce udělat lépe, anebo co bychom mohli zvládnout navíc. Je reálné, aby si dítě zlepšilo známku z matematiky, aby náš bumbrlíček zhubl alespoň pár kilo, naučil se plavat, uklízel si pravidelně pokojíček…

Ale pozor! Dejme si s dětmi každý maximálně tři předsevzetí, abychom byli všichni schopni je splnit. Sepišme je a plňme. Pokud se to podaří dětem i rodičům, bude na konci příštího roku veselé bilancování.

Přeji vám hodně štěstí a pevné vůle.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: I děti si dávají předsevzetí. Učíte je to?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci