Zná vaše dítě rodinné rituály?

22.12.2010 00:00   |   Děti
Zvyky a rituály nám dodávají životní jistotu a pocit zakotvení, i když si to často ani neuvědomujeme. Rodinné tradice bychom proto měli předávat dál našim dětem. O Vánocích je k tomu vhodný čas.

rituály

Dnešní svět je strašně hektický a velmi silně to pociťují už malé děti. Potřebují mít nějakou záchytnou plochu a vědět, že některé věci jsou neměnné, ať se děje, co se děje. Vnáší to do jejich duše klid a bezpečí.

Slavnostní pocit

Vánoční svátky by neměly být jen o spěchu a chaosu. Zkusme s dětmi navodit atmosféru něčeho slavnostního a výjimečného. Vyzdobme spolu byt, zabalme dárky pro domácí zvířátka a připravme nějaké překvapení babičce.

Může vás zajímat

Dvojité Vánoce? U maminky a u tatínka
Pojďte dál… Vždyť jsou Vánoce!
Herecké Vánoce: Rodina a klid i ropucha Julie

Povídejme si o tom, jak je to krásné, když se sejde celá rodina, když si spolu zazpívají koledy, nebo jen posedí a potěší se navzájem.

Ať děti pomáhají

I když to často velmi zdržuje a děti ledasco pokazí, nechme je pomáhat. Uděláme jim nejen radost, ale předáme jim i řadu užitečných rad pro dobu, až budou mít vlastní rodinu.Už malé dítě může být užitečné při přípravě slavnostního štědrovečerního stolu.

Může také pomáhat se zdobením stromečku, pokud není v rodině zvyk, že ho dítě uvidí až s „příchodem Ježíška“. A když přitom něco pokazí nebo nás zdrží, co na tom. Svátky jsou přece především o vzájemných vztazích a pocitu blízkosti.

Kravata není zbytečnost

U štědrovečerní hostiny bývá samozřejmostí, že se lidé svátečně oblečou. Dbejme na to i u dětí.

Může vás zajímat

Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!
Osm důvodů, proč tloustneme
Neměníte i vy potřebnou sůl v zabijáka?

Zvyknou-li si odmalička na košili a kravatu nebo na slavnostní šatičky, které se snaží zbytečně nepokecat, vejde jim tato etiketa bezbolestně do krve. A to jistě ocení v pozdějším věku.

Ať dítě přidá vlastní nápad

Je hezké, když k rodinným tradicím přidá nová generace něco svého. Nechte dítě, ať si vymyslí vlastní tradici, kterou budete o vánočních svátcích dodržovat. Samozřejmě, že je třeba ho v tomto směru trochu“inspirovat“, aby si dítko nevymyslelo něco, co zcela nabourá ostatní chod událostí.

A ještě na závěr. Vánoce nejsou jen Štědrý den. Udělejme si s dětmi nějaký program i na další dny. Ať pouze nesedí u televize.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Zná vaše dítě rodinné rituály?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci