O Vánocích tloustnou (a škodí si) i děti

15.12.2010 00:00   |   Zdraví a krása - KOJENÍ A VÝŽIVA DĚTÍ
Možná, že vy po svátečním přejídání dokážete rychle zhubnout na svoji váhu. Ale vaše dítě ne a nadváha ho může pronásledovat celý život.

přejídání a děti

Podle nejnovějších studií má v České republice problém s nadbytečnými kilogramy 20 – 30 % dětí. Přitom nejde jen o to, že tlouštíci se stávají terčem posměchu a často bývají vyloučeni z kolektivu. Velmi ohroženo je i jejich zdraví.

Rizika dětské obezity

Nadváha především zatěžuje pohybový aparát dětí, který je v růstu a vývoji. Děti často bolí klouby a mají ortopedické problémy, může dojít k poškození kloubů. Objevit se mohou ale i kožní a dýchací potíže. Obezita v dětství zvyšuje v dospělosti riziko vysokého krevního tlaku. Přispívá k poruchám metabolismu, k onemocnění srdce a cév.

Může vás zajímat

Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!
Osm důvodů, proč tloustneme
Neměníte i vy potřebnou sůl v zabijáka?

Nadměrným přísunem sacharidů v podobě pamlsků vzniká hyperinzulinemie - zvýšená hladina inzulinu v krvi, která následně brání využití tuků jako zásobní energie a naopak způsobuje zvýšené ukládání tuku do zásoby. To vše pak vede již u velice mladých lidí k rozvoji závažných rizikových faktorů ischemické choroby srdeční, k předčasné ateroskleróze, cukrovce II. typu, srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici. Obezita může také ovlivnit výskyt cukrovky a dny.

Zdravý jídelníček

Ve většině případů se dá dětské obezitě předejít vyváženou stravou a dostatečným výdejem energie – pohybem. K správným stravovacím návykům je třeba dítě vést odmalička, stejně jako k radosti z pohybu, ze sportu.

Je však nutné, abychom my, rodiče, sami šli příkladem, jinak dítě jen těžko pochopí proč se musí hýbat, odpírat si sladkosti – a my ne.

Lékař pomůže

Samozřejmě, že ne vždy postačí málo a zdravě jíst a dostatečně se hýbat. Pokud tento režim nefunguje, je nutné zajít k lékaři. Ten by měl malého obézního pacienta odeslat na vyšetření a zjistit, zda netrpí nějakou poruchou, která by se mohla jevit jako obezita.

Dítě může být „oteklé" například kvůli špatně fungujícímu lymfatickému systému (cévní systém, který transportuje odpadové složky a přebytečné tekutiny z tkání a buněk).Ve velkém množství případů vedou k otylosti vrozené metabolické vlastnosti. Udává se, že tělesná hmotnost je až ze sedmdesáti procent určena geneticky.

Nechovejte doma Otesánka

A teď zpátky k Vánocům. Těch dobrot! A tolik krásných pohádek, nové hry a počítači od Ježíška! Dost!

Udělejte si strategický plán a každý sváteční den si rozdělte na „malé mlsání“ a velkou procházku nebo bruslení nebo i lyžovačku. Určitě potom ještě stihnete nějakou tu pohádku, u které místo cukroví a chipsů budete mlsat nakrájené jablíčko a mandarinky.

Uvidíte, že to prospěje nejen dětem, ale i vám.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: O Vánocích tloustnou (a škodí si) i děti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci