Na dovolenou autem s přáteli? Raději ne!

27.7.2010 00:00   |   Peníze
Jirka jel autem do Chorvatska s přáteli. Při cestě zpět kvůli mikrospánku havaroval, přičemž jeho spolujezdec přišel o nohy. A Jirku bude tahle dovolená stát tři čtvrtě miliónu korun. Musí uhradit bývalému příteli vyplatit odškodnění.

nehoda

V době dovolených dochází opět k růstu dopravních nehod spolu s těžkými zraněními cestujících. Jen za poslední měsíc došlo jen v České republice k 90 úmrtím při dopravních nehodách. Mnoho nehod se také stane právě při dlouhých cestách Čechů ke Středozemnímu moři. Tedy nejčastěji do Chorvatska a Itálie.

Je cesta ve vašich silách?

Před cestou by si měl především řidič rozmyslet, zda je takto dlouhá cesta v jeho silách. Vhodné je také se při řízení střídat s jinou osobou, zejména ve chvíli kdy řidič začíná pociťovat první náznaky únavy.

CESTOVNÍ RÁNY OSUDU. JAK JIM PŘEDEJÍT?

Pokud bude za volantem sám, měl by určitě pamatovat na pravidelné zastávky, a ne jen konzumovat energetické nápoje či nápoje s obsahem kofeinu, které „umí“ omezit jeho únavu. Ty jen oddálí pocit plíživé nebezpečné únavy a mikrospánek s nebezpečnými následky...

Při dopravní nehodě nemusíte způsobit zranění pouze sobě, ale také spolucestujícím. Právě v době dovolených jezdí na dlouhé cesty z důvodu úspor více lidí v jednom automobilu. Domlouvají se známí či příbuzní, vždyť na jednom automobilu mohou ušetřit i několik tisíc korun. Pro řidiče však vyvstávají skutečně velká rizika.

Při nehodě jde o statisíce

Nejvíc v případě havárie, kde bude řidič označen za viníka nehody. Ten je totiž odpovědný za škodu na majetku i zdraví, kterou svým spolucestujícím způsobil. Vstřícnost a ochota, kdy řidič veze jiné, cizí osoby se tedy může obrátit proti němu.

Náklady na léčení či odškodnění za následky úrazu jsou přitom obrovské. Řidič tak opravdu může za jednu vteřinu nepozornosti přijít o statisíce korun. Dalšími následky jsou samozřejmě psychické problémy a odpovědnost za způsobení zranění či dokonce smrti jiným lidem.

Řidič bezezbytku bere odpovědnost za bezpečnost spolucestujících ve chvíli, kdy do vozidla nasednou a konče okamžikem, kdy z něj vystoupí. Ze soudních rozhodnutí vyplývá, že šofér, který způsobí nehodu, kvůli níž jeho spolucestující například přišel o končetinu, bývá odsouzen k náhradě škody až 500 000 korun. Jsou-li zranění lehčí, je obvykle stanovena částka do sto tisíc korun. Každý případ je však jiný a tak se mohou sumy za odškodnění výrazně lišit.

Obrana? Vlastně jen jediná

Skutečně účinná obrana v podstatě neexistuje. Řidič by se samozřejmě měl pojistit. Pojištění sedadel do určité míry může snížit následky škod, které při nehodě vzniknou. Nicméně každé pojištění má své limity plnění. Pokud je škoda vyšší, musí jí pak uhradit řidič. Je otázkou, zda limity pojišťoven jsou pro odškodnění nejhorších úrazů dostačující.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Rychlé a levné – pojištění přes internet
Kde mi nejlépe pojistí auto?

Další možností je předchozí písemné a podepsané prohlášení spolucestujících, kde uvedou, že cestují vozem na vlastní nebezpečí a uvědomují si rizika, které z tohoto mohou vzniknout. Výslovně se také musí vzdát práva na případné odškodnění od řidiče, zaviní-li dopravní nehodu. A stejně je nadále sporné, zda i takovéto prohlášení může plně odpovědnost řidiče vyloučit. Nicméně může takové opatření odpovědnost řidiče, a tím i výši škody, snížit.

Jedinou efektivní obranou před následky, které řidiči hrozí v případě nehody a zranění spolucestujících, je tedy omezení přepravy cizích lidí ve vašem autě. I když spolucestující budou nejlepší přátelé, věřte, že v případě dopravní nehody, kterou navíc způsobíte, se z nich, či jejich příbuzných, stanou přes noc vaši nepřátelé. A budou u soudu po právu požadovat velké odškodnění.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Na dovolenou autem s přáteli? Raději ne!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci