Když nevíte, co jíte!

8.7.2010 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Balené tavené „sýry“ bez mléka a vyrobené z rostlinného tuku - tak může vypadat dnešní nabídka v dnešních obchodech. Není na nich mléčného zhola nic.

nákupy

Pokud si zákazník pozorně nepřečte složení potraviny na obalu, snadno si může doma „pochutnat“ na směsici zmíněného tuku, koření a umělých barviv.

Sýry jsou vzhledem ke svému složení velmi vhodnou součástí jídelníčku. Obsahují velké množství bílkovin, které mají vysokou sytící schopnost. Jsou největším zdrojem vápníku, který je naprosto nezbytný v dětském věku a následně i potřebný pro správný chod lidského organismu  v dospělosti.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Co dělat, aby nás nezradily nohy?
Jak být atraktivní za pět minut

Za náhražky jsou v potravinářství obecně považovány ty výrobky, jejichž cenná část je nahrazena jinou složkou - většinou levnější. U mléčných výrobků se konkrétně jedná o nahrazení živočišného tuku v mléce, rostlinným tukem. Využívá se zejména u výroby alternativ másel, tavených sýrů, ale i sýrů, jako jsou třeba eidam nebo mozzarella. Někdy takové nahrazení přispěje k lepší roztíratelnosti - například u pokrmových tuků, většinou se ale změní spíše chuť výrobku, nechutná po mléku.

Jak náhražky poznat?

Výrobek, který je náhražkou, je možné poznat poměrně snadno. Stačí věnovat čas prohlížení miniaturních písmenek na obalu potraviny a víte, co kupujete. Výrobce totiž musí ve složení vypsat, z čeho se výrobek skládá a jestliže ve složení výrobku, který vypadá jako máslo nebo sýr najdete rostlinný tuk, máte jistotu, že se jedná o náhražku. Pozor, toto nemusí platit u dovážených výrobků.

Zákon u alternativních výrobků ukládá prodej takový, aby měl zákazník hned jasno, že se jedná o náhražky. Tyto výrobky musí být proto v obchodě označeny regálovým štítkem, většinou s nadpisem „alternativa mléčného výrobku“ nebo „alternativa mléčného sortimentu“. Z vlastní zkušenosti víte, že nadpisy jsou tak nenápadné, že pokud po nich člověk přímo nepátrá, většinou si jich vůbec nevšimne.

kreditkaMůže vás zajímat

Kreditky a kontokorent vás mohou potopit
Tresty neplatičům alimentů se zdvojnásobily
Co vás čeká při exekuci

Cena napoví

Náhražky měly prodávat tak, aby ve spotřebiteli nevyvolávaly dojem, že si kupuje mléčný výrobek.  Na obalech alternativ, které jsou definované legislativou, se tak nevyskytují nápisy jako "sýr" či "máslo". Vynalézaví výrobci se s tím ale vypořádali po svém a z některých názvů pouze zakázaná slovíčka vypustili a nebo vymysleli název originální, který sice má v podvědomí lidí jasný význam, ale legislativa ho nezná. Takže se nenechte zmást nadpisy "smažák", "tavený" a nebo "tavené plátky".

Třeba taková šlehačka ve spreji může být vyrobena pouze z rostlinného tuku a přitom se může jmenovat "šlehačka", protože tento pojem podle zákona nic neznamená. Stejně tak tomu je i u tekutých a sušených smetánek do kávy. Logicky pak pro nedefinované výrobky neplatí ani žádná pravidla prodeje a zákazníkovi tak nezbývá než číst složení. Leckdy může napovědět i nižší cena.

Je důvod k obavám?

Alternativní „mléčné“ výrobky valnou většinou nejsou nezdravé. Pokud jsou vyrobeny z kvalitního rostlinného tuku, můžou být i zdraví prospěšné, jenže jako zákazník to nepoznáte. Možná byste se vůbec divili, co vše mohou vaše oblíbené potraviny obsahovat. Odřezky od kostí, vepřová želatina, škrob, nepřeberné množství tuků a tak dál.

Víte, že:

  • červená paprika se dříve nastavovala jemným práškem z červených cihel?
  • káva bývala falšována mletými fíky?
  • cukrovinky se obarvovaly jedovatými sloučeninami mědí, olova a dalších kovů?
  • mouka se nastavovala sádrou a nebo křídou?
  • do těsta na chleba se dříve přidával jemně umletý písek a nebo piliny?

Vždy musíte počítat s tím, že s cenou jde ruku v ruce i kvalita. Pokud si koupíte tabulku čokolády za dvacet korun a myslíte si, co to nemáte za dobrotu, tak jste na omylu. Levné čokolády jsou pouhé náhražky, které obsahují velké množství tuku, cukrů a aromatických náhražek. Za opravdu kvalitní čokoládu si musíte zkrátka připlatit. Takový „opravdový“ jahodový jogurt je pochoutka, ovšem levný "jahodový jogurt" už je trochu z jiného soudku. Aby výrobci ušetřili náklady na výrobu, nevyrábějí jogurty z mléka, ale ze syrovátky zahuštěné vepřovou želatinou a škrobem.

Krásnou „červenou“ barvu jogurtům dodává výtažek z červené řepy, doplněný o ovocnou složkou z aromatizované jablečné dřeně. Zkrátka „jogurt“ bez mléka a jahod. A kdo z nás neochutnal takovou pochoutku jako párek. Víte ovšem, z čeho jsou levné párky vyrobeny? Tkáně obroušených drůbežích kostí (často i rozemleté kosti) a mnohé další „chutné“ náhražky – ano, přesně to tvoří oblíbenou pochoutku mnohých Čechů.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Když nevíte, co jíte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci