Bance zaplatí každý 1600 ročně. Zbytečně moc

18.5.2010 00:00   |   Peníze
Na bankovních poplatcích zaplatíme jako klienti bank více než 36 miliard korun ročně. Průměrně tak na poplatcích bankám uhradí každý Čech jako průměrný klient na poplatcích 1 600 korun ročně, tedy 133 korun měsíčně.

peníze kvetou

Banky v České republice si dle průzkumů účtují nejvyšší poplatky v Evropě. Vyšší mají pouze v Itálii či Litvě, naopak výrazně nižší poplatky než u nás platí všichni naši sousedé. Například na Slovensku, kde je bankovní trh výrazně menší uhradí klienti bank až o třetinu na poplatcích méně než Češi. 

Poplatky jsou často dobře skryté

Studie společnosti Scott & Rose prokázala, že poplatky v Česku proti roku 2008 narostly a jsou nejvyšší ve střední Evropě. Zatímco průměrný český klient za bankovní služby loni zaplatil 1656 korun, lidé v Rakousku na ně v přepočtu vydali 1625 korun, v Maďarsku 1373 korun, na Slovensku 1272 korun a v Polsku 1202 koruny.

kreditkaMůže vás zajímat

Kreditky a kontokorent vás mohou potopit
Tresty neplatičům alimentů se zdvojnásobily
Co vás čeká při exekuci

Problémem přitom je, že poplatky bank jsou velmi nepřehledné a často i nelogické a skryté. Módou bank je nově skrývat poplatky v nejrůznějších balíčkových kontech nebo v nejednoznačných a komplikovaných sazebnících. Nikdy si tak nemůžete být jisti, kolik vám banka na konci měsíce srazí z vašeho účtu na úhradu poplatků.

Klient pyká za to, že bance nosí peníze

Paradox některých poplatků se přímo nabízí. Banka od svých klientů získává hotovost, kterou dále půjčuje za až pětinásobně vyšší úroky, než které vyplácí klientům z jejich vkladů. Z milionového vkladu tak banka klientovi na úrocích zaplatí průměrně 20 000 korun ročně (2 % u termínovaných vkladů.). Jeho peníze přitom použije jako úvěr jiným klientům, avšak úroková sazba je mnohonásobně vyšší. U milionového úvěru tak bank může za rok získat až 14 %, tedy 140 000 korun. Jinými slovy: vyše peníze vydělali bance až sedminásobně vyšší částku než kolik vydala na vaše úroky.

Proč ale banka požaduje po klientovi ještě hrazení poplatků souvisejících s touto částkou? Za to, že si klient u banky své peníze uloží a banka je dále pro sebe zhodnocuje, musí klient uhradit ještě množství nejrůznějších poplatků. Například poplatek za vedení účtu, poplatek za výpis. Pokud do banky byla uvedena částka dodána v hotovosti, pak uhradí klient dokonce poplatek za vklad hotovosti na přepážce a další.

rozbíjí prasátko

V souvislosti s nejrůznějšími poplatky tak klientů uhradí i více než tisíc korun na poplatcích za rok. Nejedná se sice o horentní sumu, ale důležitý je princip, kdy je klient bankou sakcionován za to, že jí dodává potřebnou hotovost na které banka dále mnohonásobně vydělává.

O tom, že poplatky nejsou pouze okrajovým příjmem bank svědčí i podíl poplatků na zisku bank, který kolísá mezi 25 až 30 procenty a celkově představuje částku až 36 miliard korun za rok.

Anketa odhaluje absurdity

Absurdnost některých bankovních poplatků a jejich nemorálnost se snaží občanům už 6 let zprostředkovat server bankovnipoplatky.com, který každoročně vyhlašuje anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek, pravidelně se jí účastní více než 30 000 lidí.

V minulosti tak klienti bank rozhodli o absurdnosti těchto bankovních poplatků:

  • za příchozí platbu
  • za vedení běžného účtu
  • za výběr z bankomatu vlastní banky
  • za nadměrný vklad
  • za vklad hotovosti na účet

Na výsledky ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek reagují pravidelně některé banky zrušením či snížením nejabsurdnějšího bankovního poplatku. Naposledy se rozhodla reagovat na výsledky ankety Raiffeisenbank, která od července ruší nejabsurdnější bankovní poplatek za rok 2009 - poplatek za vklad hotovosti na přepážce vlastní banky.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Bance zaplatí každý 1600 ročně. Zbytečně moc

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci