Chcete práci na půl úvazku? Máte smůlu!

23.4.2010 00:00   |   Peníze
Jste na mateřské dovolené, nebo v důchodu? Pak víte, jak je obtížné vylepšit svou finanční situaci. Lidé jsou tak plně odkázáni na sociální dávky a podporu státu.

mladá žena s dítětem

Tím jsou také zranitelnější. Stačí nějaká další reforma sociálních dávek a člověku se může ze dne na den výrazně zhoršit životní úroveň, aniž by si tuto situaci sám způsobil.

Zn.: Nedostupné

Maminky s malými dětmi jsou tak odkázány na nejčastější příjem z rodičovského příspěvku ve výši 7600 korun. Důchodci jsou zase odkázáni na příjem v podobě důchodu, jehož výše činí 5 – 12 000 korun. 

Zejména matky, které jsou doma s dětmi by dle průzkumů ocenily možnosti přivýdělku. V České republice však tato věc nemá žádnou tradici. Přestože tedy možnosti, které by k řešení mohly vést existují, jsou mnohdy velmi nedostupné důchodkyněa nevýhodné.

Zaměstnavatelé v podstatě vůbec částečné úvazky nenabízejí, přitom právě  třeba 4-6 hodin denně by maminkám či důchodcům mohlo nejvíce pomoci. Stát totiž částečné úvazky nijak nepodporuje a tak nemotivuje zaměstnavatele ani v době vysoké nezaměstnanosti, aby práce na částečný úvazek zřizovali.

Rodiny by si vylepšily rozpočet

Práce na částečný úvazek by rodině s malými dětmi výrazně vylepšil rozpočet. Zatímco nyní má matka, která je s dětmi doma, k dispozici částku ve výši, která odpovídá minimální mzdě, díky práci na poloviční úvazek by si mohla přivydělat například 5 – 7000 korun. Své příjmy by si tak mohli zdvojnásobit!  

Maminky ocení především kratší pracovní dobu, která jim umožní stále dobře plnit své povinnosti vůči dětem. Na druhou stranu práce na krátkou pracovní dobu působí dobře na psychiku žen, které rády vypadnou ze stereotypu a v podstatě si v práci „odpočinou“.

Ve zkrácených úvazcích v EU nejhorší

Je velmi škoda, že právě v možnosti využívání zkrácených pracovních úvazků ČR zaostává za vyspělými státy EU. Zatímco v zemích Evropské unie využívá práci na částečný úvazek celých 17 procent občanů. V České republice je to pouhých pět procent.

Například v Holandsku pracuje v nějaké formě částečného úvazku celých 45 procent občanů a není bez zajímavosti, že Holandsko patří k zemím s nejnižší nezaměstnaností v Evropě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Co vás čeká při exekuci?
Couvert ke kávě s dezertem neplaťte!

Jaké možnosti přivýdělku tedy mohou matky s dětmi či důchodci v ČR využít?

  • Práce na zkrácený pracovní úvazek (pracovní poměr s dobou kratší než 8 hodin)
  • Domácí práce na základě smluv o dílo
  • Smlouva o provedení práce
  • Smlouva o pracovní činnosti

Heslo do voleb

Vznik nových pracovních příležitostí ve formě prací na částečný úvazek se také stal předmětem volební kampaně. Jedna z kandidujících stran totiž hodlá motivovat zaměstnavatele ke zřizování takových pracovních míst příspěvkem na sociální pojištění ve výši až 7 200 korun ročně či zrušením minimálního pojistného.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Chcete práci na půl úvazku? Máte smůlu!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci