Hubnete? A víte, jak upravovat maso?

12.11.2013 00:00   |   Hubnutí
Jestli máte v plánu dietu, zařaďte do ní určitě maso. Ale pokud zvolíte nevhodnou kuchyňskou úpravu, výsledné jídlo nebude ani dietní, ani zdravé.

maso a hubnutí

Maso dodá tělu dostatek bílkovin a množství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Má příznivou energetickou denzitu (hustotu), dokáže na delší dobu zasytit .

„Při redukční dietě je potřebné zvolit vhodný druh masa a správně jej upravit mechanicky i tepelně. V první řadě vybíráme jen libové maso, u drůbeže nejlépe už před úpravou odstraníme kůži,“ radí Kristýna Galová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

„Každé maso, i to libové, obsahuje tuk, a proto při tepelné úpravě není nutné další tuk přidávat. Nejvhodnějšími způsoby úpravy jídla jsou z tohoto hlediska vaření v páře, vaření a dušení. Akceptovatelné je také pečení bez tuku v alobalu, ve fólii nebo v římském hrnci,“ dodává. Nevhodnými úpravami jsou tedy smažení, fritování a pečení s tukem.

vaření v pářeÚprava v páře

Vařit v páře můžeme ryby i drůbež, v mase zůstávají veškeré minerály, a proto má takto připravený pokrm nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také výbornou chuť a málo energie.

„Příprava jídla na páře je pro redukční dietu velmi vhodná, protože se nepřidává žádný tuk. Zajímavé je, že i když v páře vaříte více druhů potravin dohromady, každá z nich si zachová svou vlastní chuť,“ připomíná Kristýna Galová.

vařené masoKlasické vaření

Při klasickém vaření se část minerálů a tuku z masa dostává do vývaru, čímž se snižuje nutriční hodnota a utrpí také chuť. Dlouhodobé vaření pak ztráty jen podporuje.

Vaření je však vhodné pro přípravu libového červeného masa, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně.

dušené masoDušení

Dušení je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy masa; působením páry se snižuje doba tepelné úpravy a dochází jen k minimálním ztrátám živin a vitamínů. Navíc se k masu přidává jen voda, nikoli tuk.

Jde o vhodnou úpravu jakéhokoli druhu masa při redukční dietě i v rámci racionálního stravování.

 Seriál HUBNĚTE S...

Geri Halliwell Kylie Minogue
Salmou Hayek Madonnou
Kate Winslet Britney Spears
Jennifer Aniston Meryl Streep

pečený bůček

Pečení

Pokud se snažíte zhubnout, určitě dejte přednost pečení v pečicích fóliích nebo římském hrnci, tedy bez tuku. Maso nepřepékejte, protože při dlouhém pečení dochází ke spálení bílkovin a tvorbě karcinogenních látek.

A když už musíte maso péci, zejména proto, že máte maso s vyšším obsahem tuku, vždy jídlo doplňte větším množstvím syrové zeleniny, například salátem.

grilovaná kuřataGrilování

Grilovat je třeba správně. „Především používat libové maso a zabránit odkapávání tuku do ohně a zabránit působení dýmu z otevřeného ohně,“ radí odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Tuk kapající do ohně totiž uvolňuje rakovinotvorné látky, které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Lepší je grilovat maso v alobalu nebo na hliníkovém tácku. Nebo vyměnit otevřený oheň za zdravější kamenný či elektrický gril.

smažená kotletaSmažení

Smažení je nevhodné ze dvou důvodů. Za prvé tímto způsobem připravíme z relativně akceptovatelné potraviny „kalorickou bombu“, zvlášť když maso obalíme v klasickém trojobalu. Například vepřový řízek přírodní obsahuje ve 100 gramech cca 1100 kJ a vepřový řízek v trojobalu téměř 2000 kJ!

Za druhé, při smažení dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály, které mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nemocí srdce a cév.

„Když už se smažit musí, pak je vhodné použít pánve s teflonovým povrchem, které vyžadují minimální množství tuku. Usmažený řízek doporučuji vysušit papírovým ubrouskem nebo jej ponořit na pár vteřin do vroucí vody. V případě, že nemáte možnost výběru jídla a dostanete smažený řízek v trojobalu, vždy můžete trojobal odstranit a sníst jen samotné maso,“ doporučuje Kristýna Galová.

Horší alternativou ke smažení je fritování. Nechcete-li už přímo hazardovat se svým zdravím, fritovaným jídlům se vyhýbejte obloukem.

uzené rybyUzení

Uzení je nezdravý způsob úpravy masa zejména kvůli dýmu, při jehož působení se vytvářejí karcinogenní látky.

„Pravidelná konzumace většího množství uzeného masa a uzenin je ze zdravotního hlediska vysoce riziková. Při redukční dietě uzeniny nedoporučuji i z hlediska energetického. Obvykle obsahují více tuků, a tedy i energie,“ uzavírá Kristýna Galová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Hubnete? A víte, jak upravovat maso?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci