Jak se po rozvodu podělit o přátele

29.4.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Když se pár rozvádí,  je předmětem vzájemných dohod důležité vše, co partnery spojovalo. Děti, majetek... Ale jak si rozdělit společné přátele?

kamarádi, volejbal

Reagují na rozchod svých kamarádů stejně muži i ženy? Kdo je schopen se přidat na jednu či druhou stranu? A co je nejužitečnější udělat, aby to pro rozvádějící se pár dopadlo pokud možno bezbolestně?

Velká láska

Marek se s Janou rozvedl před půl rokem. Znali se od šestnácti, byla to velká láska. Pro všechny příkladem, protože stále drželi spolu a dokázali čelit překážkám v životě, které na ně čekaly. Během studií Jana otěhotněla a s Markem se vzali. Jana přerušila studium a porodila krásnou holčičku.

Za další rok se narodila další dcera. Rodiče Jany jim pomáhali, hlídali holčičky a tak alespoň jednou za čas mladí manželé zašli do společnosti, kde se všichni znali už od střední školy - na volejbal, na bowling, v létě na rafty.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Jenže se stalo něco, co nikdo nepředpokládal. Marek se zamiloval do kolegyně z práce. Všichni čekali, že ho to přejde, ale Marek se chtěl rozvést. Jana to sice nesla jako velkou zradu, nakonec se však dohodli a rozvod proběhl bez větších komplikací.

Co ale Jana nepředpokládala, že Marek začne svou novou partnerku vodit do společnosti jejich přátel. S tím se nedokázala vyrovnat a tak přestala společnost vlastních přátel vyhledávat. Což někdejší společné přátele Jany a Marka rozdělilo na dva tábory. Jedni ho odsuzovali, ale přímo se mu nepostavili, protože byl velmi oblíbený. Druhý tábor zastával názor, že život jde dál, a nechtěl se zabývat takovými věcmi.

Ostatně, ani nová Markova partnerka – Gabriela – neměla na růžích ustláno. Obzvlášť ženská část party ji zpočátku nepřijala.

sama v kavárně

Ženy jsou více loajální

„Toho, kdo je ve vztahu opuštěn mají ženy mnohem větší tendenci ochraňovat. Daleko více se situací zabývají, hodnotí ji, odsuzují viníka,“ vysvětluje psycholožka PhDr. Irena Černá. „Ženy jsou totiž mnohem empatičtější a citověji je to zasahuje více než muže. Navíc pokud tou opuštěnou je kamarádka, funguje to ještě mnohem intenzivněji. Představí si totiž , že ty opuštěné by mohly být i ony samy, tak reagují mnohem aktivněji, než muži.“

Může to znamenat například, že se ženy úplně postaví na stranu opuštěné kamarádky a bojkotují dočasně některé společné akce.

Muži jedou dál

Muži mají rádi rytmus, který jim společné akce v partě kamarádů poskytují. Obzvlášť pokud je součástí nějaký sport. Opravdu se příliš dál nezabývají tím, že by situace jejich partnerce mohla vadit.

PohlreichMůže vás zajímat

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

„Muži jsou schopni daleko více než jejich protějšky oddělovat zábavu od soukromých problémů. Také nemají problém scházet se s oběma z rozešlého páru. Situaci berou jako fakt, jako danou realitu,“ popisuje psychologii rozdílných pohlaví Černá.

Všeho do času

Je dobré si uvědomit, že parta kamarádů zátěž , kterou představuje rozchod či rozvod dvou jejích členů, nechce nést dlouho.

Pokud je situace rozchodu nová, je třeba se s ní vyrovnat, ale déle trvající boje bývalých partnerů o členství, zatahování do sporů či vyzvídání informací o tom druhém, nikdo dlouho nevydrží. Obzvlášť pokud se tak děje v době volna a zábavy, které takové společenství představuje.

Zlaté pravidlo

Ten, kdo odchází, by měl mít na paměti, že opuštěný partner potřebuje zázemí více než on a měl by se alespoň na čas stáhnout. To ovšem předpokládá značnou dávku nejen ohleduplnosti, ale hlavně sebezapření, kterého se tak často nedostává.

V době, kdy opuštěný partner čelí zranění způsobené tím druhým, potřebuje více podporu přátel a pocit, že někam patří.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Jak se po rozvodu podělit o přátele

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci