Opičení se vede k úspěchu!

22.4.2010 00:30   |   Sex a vztahy
Pokud budeme v okamžicích, kdy o něco jde, napodobovat chování obchodního partnera, tchyně či policisty, nemluvě o vlastních partnerech, budeme mít velkou šanci na úspěch v komunikaci s nimi.

chlap s opicí

Takzvané opičení se je totiž nejúčinnější zbraní jak uspět v jednání s druhými. Potvrdili to vědci v laboratoři nevědomého chování z nizozemského Nijmegenu. Pokud totiž budeme napodobovat ve vzájemné komunikaci chování toho druhého, vznikne automaticky pocit blízkosti a bezpečí.

Tužka nezůstala na zemi

Psycholog Rick van Baaren podnikl zajímavý experiment, týkající se strategií lidského chování. Jeho princip byl prostý. V rámci výzkumu pozval na pohovor pokusné osoby, které vůbec nevěděly o co jde.

Během rozhovoru s jednou skupinou nenápadně začal napodobovat jejich chování. Držení těla, gesta, rychlost řeči apod. S druhou skupinou pokusných dobrovolníků se o nic takového nepokoušel. Zda napodobování chování má žádaný efekt měla ukázat tužka, kterou v závěru rozhovoru nenápadně shodil ze stolu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

U skupiny, kde se psycholog „neopičil“ mu pomohl každý třetí respondent tužku zvednout. U skupiny, kde napodoboval chování dobrovolníků byl ochoten pomoci a tužku psychologovi zvednout každý.

Výsledek byl tedy ohromující! 100% účastníků experimentu nabylo dojem sounáležitosti a bezpečí z toho, že se jim van Baaren přiblížil tím , že nenápadně kopíroval jejich chování a bylo okamžitě ochotno mu pomoci zvednout spadlou tužku.

Objednávku zopakovali a vydělali

Tuto strategii zrcadlení chování se vědci pokusili vyzkoušet v praxi. V restauraci se číšníci snažili napodobovat chování hostů tak, aby pak dostali vyšší spropitné. Ale nefungovalo to.

Ukázalo se totiž, že když host sedí a číšník stojí s objednávkou, není velký prostor na „opičení se“. Psycholog proto číšníkům poradil, aby slovně zopakovali objednávku, pokud možno přesně, jak to vyřkl host při objednávce.

Výsledek byl opět ohromující. Číšníci, kteří se drželi rady, vydělali na spropitném zhruba o 70% víc, než ti, kteří rady nedrželi.

Může to zkusit každý

Situaci, kdy jdeme například poprvé na večeři k rodičům našeho partnera či partnerky nebo s důležitými klienty určitě každý zná. Chceme udělat dojem, chceme být přijati. I když je důležité, abychom byli sami sebou, není na škodu vědět, co nám v takové situaci může pomoci lépe se vyrovnat se stresem.

Můžeme si totiž naklonit budoucí tchýni například tím, že budeme skleničku držet ve stejné ruce jako ona, či si dát stejný počet kostek cukru do kávy, jako budoucí tchán.

Opičení se tady vůbec nebojte! Koneckonců naši geneticky nejbližší příbuzní jsou primáti a ti s opičením se mají bohaté zkušenosti.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Opičení se vede k úspěchu!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci